Η ανάπτυξη έρχεται, αλλά σκαρφαλώνει ασθμαίνοντας τα σκαλοπάτια.
Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ έδειξε σημάδια ζωής καταγράφοντας άνοδο κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 0,8% έναντι του περσινού τριμήνου, με τις επιδόσεις της οικονομίας να είναι ωστόσο υποδεέστερες σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.
Στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017, η ελληνική οικονομία καταγράφει ΑΕΠ αξίας 92,570 δισ. ευρώ έναντι 92,016 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτή η μικρή διαφορά των μόλις 554 εκατ. ευρώ (+0,6%) δεν αρκεί ακόμη για να κάνει τη διαφορά και να μπορούμε να μιλάμε για στιβαρή ανάκαμψη.
Ωστόσο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η μεγάλη άνοδος του τουρισμού και το καλύτερο κλίμα στην οικονομία μετά και τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν καθοριστικά ώστε τα επόμενα δύο τρίμηνα οι ρυθμοί να ισχυροποιηθούν και να επιτευχθούν οι προβλέψεις για συνολική άνοδο του ΑΕΠ στο 1,8% με 2% ώς το τέλος του έτους.
Η ανάκαμψη στο δύσκολο δεύτερο τρίμηνο, όπου κυριαρχούσε ακόμη η αβεβαιότητα της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, είχε βασικό τροφοδότη τη δημόσια κατανάλωση και λιγότερο τη ζήτηση των νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα, όμως, συμπιέστηκε αισθητά από τη μεγάλη υποχώρηση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η αναθέρμανση των οποίων αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και σε αυτές έχει στηριχτεί μεγάλο μέρος από το θετικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε μόλις 4,807 δισ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 25,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο (6,459 δισ. ευρώ) και μεγάλη υποχώρηση κατά 17,1% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, όταν είχε διαμορφωθεί στα 5,797 δισ. ευρώ.
Η πηγή των εσόδων
Αν κάτι έδωσε ώθηση στο ΑΕΠ αυτό ήταν οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης. Στο δεύτερο τρίμηνο το Δημόσιο δαπάνησε 10,298 δισ. ευρώ ήτοι 6,5% περισσότερα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο (9,671 δισ. ευρώ) και 3,3% περισσότερα από πέρυσι.
Στον αντίποδα η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη, από την οποία επηρεάζεται ακόμη στο μεγαλύτερο ποσοστό της η μεταβολή του ΑΕΠ, κατέγραψε μικρή υποχώρηση και διαμορφώθηκε στα 32,376 δισ. ευρώ από 32,397 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη έρχεται ως απότοκος της αβεβαιότητας που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου 6μήνου και της διαρκούς επιβάρυνσης των νοικοκυριών από πρόσθετους φόρους. Σε σύγκριση με πέρυσι, η καταναλωτική δαπάνη των ιδιωτών ήταν αυξημένη κατά 240 εκατ. ευρώ (0,74%).
-Οι εξαγωγές από την άλλη συνέβαλαν θετικά στην άνοδο του ΑΕΠ. Το σύνολο των εξαγωγών -αγαθών και υπηρεσιών- αυξήθηκε στα 14,7 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο (+3,8%) σε σύγκριση με το πρώτο, ενώ κατεγράφη σημαντική μείωση των εισαγωγών (-3,7%) στα 15,741 δισ. ευρώ από 16,346 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές του πρώτου τριμήνου ήταν επίσης αυξημένες κατά 9,5% σε σχέση με πέρυσι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας