Την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα εντός του 2017 επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της Ε.Ε.
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου σημαντικά (κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής). Ωστόσο, σημείωσε ότι η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη για την Ελλάδα σε σχέση με τις προβλέψεις της τον Φεβρουάριο, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
«Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα και ομαλά τη β'αξιολόγηση», επισήμανε ο ίδιος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018) και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2016 η Ελλάδα πέτυχε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ (3,5% του ΑΕΠ πάνω από τον στόχο), ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράστηκε κατά 0,5%. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα», τόνισε.
Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και το κλίμα έχει αλλάξει θετικά μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας στην Αθήνα.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για τη γρήγορη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης: «Ελπίζω ότι η συμφωνία θα είναι όσο το δυνατό πιο ευρεία και θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που είναι μια σημαντική προϋπόθεση για έναν από τους εταίρους που χρειαζόμαστε, το ΔΝΤ. Το κλίμα είναι θετικό και η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ενός θετικού και φιλόδοξου συμβιβασμού».
Αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που έχει εκφράσει κατά καιρούς για την πορεία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πίστευε πως το Grexit δεν έπρεπε να συμβεί και τελικά δεν συνέβη.
«Τώρα είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα φέρει επιτέλους την Ελλάδα στο δρόμο για μια συμπαγή και διαρκή ανάπτυξη. Αυτό είναι που αναμένει ο ελληνικός λαός, αυτό που χρειάζεται και αξίζει» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως μόλις οι ελληνικές αρχές «αναλάβουν τις ευθύνες τους και το μέρος των προσπαθειών που τους αναλογεί», πρέπει και οι εταίροι της να δράσουν με «μεγάλη υπευθυνότητα».
Αισιόδοξος για την κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι «είναι ότι οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν από μόνες τους τις συνθήκες για να αναπτυχθούν και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα βελτιώνεται.
SZ: Η Γερμανία θα νιώσει άβολα στο Washington Group
«Άβολα θα νιώσει η γερμανική πλευρά στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ζήτημα των ελαφρύνσεων για την Ελλάδα», γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Οι επτά μεγάλοι μετρούν τις δυνάμεις τους» με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των υπ. Οικονομικών της ομάδας των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕSΜ) έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Σε αυτές ανήκουν η κατάργηση της καταβολής προσαυξήσεων στα επιτόκια, η επαναφορά της επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών στην Αθήνα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής, ένα πλαφόν στα επιτόκια των πιστώσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πιθανότατα η αποπληρωμή το 2019 δανείων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από το ΔΝΤ, συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Οι προτάσεις αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή σήμερα, αλλά δεν αναμένεται συμφωνία», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πάντως ότι «οι θεσμοί προετοιμάζουν έγγραφα εργασίας με αριθμούς και σενάρια για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Όπως όμως συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016, τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας