Ο ελληνικός τουρισμός οδεύει για νέο ρεκόρ αφίξεων, καθώς ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτιμά ότι 26 εκατομμύρια επισκέπτες θα έρθουν στη χώρα μας το 2017. Μαζί με την κρουαζιέρα –εκτιμάται ότι θα έχει μείωση 20%- οι συνολικές αφίξεις θα κινηθούν κοντά στα 28 εκατομμύρια, υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές. Ετσι, εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα θα φτάσουν τα 14,5 δισ. ευρώ, εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει στα επίπεδα του 2015.
«Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει –τουλάχιστον φέτος– μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ, που άνοιξε χθες τις πύλες της στο Βερολίνο.
Οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ προκύπτουν από τα στοιχεία που λαμβάνουν οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού στην ΙΤΒ –πρόκειται για έκθεση-βαρόμετρο- αλλά και τον προγραμματισμό για 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις το 2017 (500.000 σε Αθήνα και 1 εκατ. στους υπόλοιπους προορισμούς, τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές) και τη διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων που φέτος αναμένεται αυξημένη.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Γερμανία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, καταγράφεται αύξηση 70% στα τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα σε σχέση με το 2016, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας DRV, Norbert Fiebig στην ΙΤΒ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεγαλύτερων tour operators, της ΤUI και της Τhomas Cook, με τους εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι αυξημένη κατά 30%-70%.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ πάντως εκτιμά ότι για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του προγράμματος. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι, αν δεν μειωθεί η υπερφορολόγηση, αν δεν επιστρέψουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε επίπεδα κοντά στα αντίστοιχα του ανταγωνισμού και αν δεν σταματήσει τώρα κάθε σκέψη για επιβολή νέων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως ο φόρος διαμονής, είναι βέβαιο ότι θα παγιωθεί, μεσοπρόθεσμα ένα ιδιαίτερα «τοξικό» περιβάλλον για το σύνολο της τουριστικής επιχειρηματικότητας και για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα και κατ’ επέκταση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.
«Η χώρα μας έχει όλα τα εφόδια να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Δεσμευόμαστε για ακόμα μια χρονιά και σε αντίξοες συνθήκες ότι με όραμα και σκληρή δουλειά σύσσωμος ο τουριστικός τομέας θα διαφυλάξει ό,τι με κόπο όλοι οι Ελληνες έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μέσω του τουρισμού μας» αναφέρει ο Α. Ανδρεάδης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας