Λάδι επιχείρησε να βγάλει εαυτόν ο Γερμανός πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν για το γνωστό σκάνδαλο παραποίησης των ελέγχων ρύπων από τη Volkswagen, χωρίς όμως να πείσει.
Το σκάνδαλο έσκασε σαν βόμβα ακριβώς πριν από ένα χρόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε εγκαταστήσει λογισμικό (ή συσκευή αναστολής) σε τουλάχιστον 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματά της σε όλον τον κόσμο προκειμένου να παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων εκπομπών καυσαερίων και να βγάζει τα ρυπογόνα αυτοκίνητα της πεντακάθαρα.
Ο –και– επίτροπος Βιομηχανίας της Ε.Ε στην περίοδο 2004-2010 Φερχόιγκεν, καταθέτοντας προχθές σε επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου του Ευρωκοινοβουλίου, απέρριψε τις αιτιάσεις ευρωβουλευτών ότι με τις υπερβολικά φιλικές πολιτικές προς την αυτοκινητοβιομηχανία στη διάρκεια της θητείας του ευνόησε την απάτη της VW.
Ισχυρίστηκε ότι στα χρόνια που ήταν επίτροπος δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούσαν αυτού του είδους το λογισμικό. «Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι αυτό μπορούσε να γίνει, από ηθικής πλευράς… αλλά και από τεχνικής», δήλωσε.
Ηταν καραμπινάτο ψέμα, αφού η Κομισιόν γνώριζε για την ύπαρξη αυτών των συσκευών τουλάχιστον 15 χρόνια πριν. Εκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συντάχθηκε το 2013 και έφεραν πέρυσι τον Σεπτέμβριο στη δημοσιότητα οι Financial Times (βλ. «Αγγίζει την Ε.Ε. το σκάνδαλο VW», «Εφ.Συν.» 27/09/2015) αποκάλυψε ότι η Κομισιόν γνώριζε από καιρό ότι τα συστήματα αναστολής που χρησιμοποιούσε η VW μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των τεστ ρύπανσης στα πετρελαιοκίνητα οχήματα.
Η έκθεση προειδοποιούσε ξεκάθαρα ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα πρέπει να ελέγχονται στον δρόμο και όχι στα εργαστήρια προκειμένου να μειώνεται ο κίνδυνος παραποίησης των ελέγχων από το παράνομο λογισμικό.
Οι έλεγχοι εκπομπής ρύπων που είχε πραγματοποιήσει τότε το Κοινό Κέντρο Ερευνών έδειξαν μάλιστα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου ξεπερνούσαν σημαντικά τα επιτρεπόμενα περιβαλλοντικά όρια.
Παρ’ όλα αυτά, παρ’ ότι τα συστήματα αναστολής -που χρησιμοποίησε η VW- ήταν απαγορευμένα από το 2007 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Επιτροπή δεν έκανε τίποτα. Αξιωματούχοι της ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν έγινε έρευνα για τον εντοπισμό μιας τέτοιας συσκευής και ότι δεν γνωρίζουν αν κάποια εθνική αρχή έχει εντοπίσει κάτι.
Νομικά παράθυρα
Ο Φερχόιγκεν μπορεί να μην ήταν το 2013 πια επίτροπος Βιομηχανίας, γνώριζε όμως ότι υπήρχε λογισμικό παραποίησης και ήταν ο «δημιουργός» της προβληματικής νομοθεσίας που καθόριζε τους ελέγχους ρύπων στην Ε.Ε.
Η ομάδα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει με ανακοίνωσή της ότι η Κομισιόν του Φερχόιγκεν είχε αφήσει νομικά παραθυράκια για να αναπτυχθεί η απάτη, υιοθετώντας διαφορετικά κανονιστικά πλαίσια για τις απαγορευμένες (υποτίθεται) συσκευές αναστολής σε επιβατηγά αυτοκίνητα και διαφορετικά για φορτηγά και λεωφορεία.
«Γιατί η Κομισιόν χρησιμοποίησε δύο κανονισμούς για την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος; Αν γνώριζε εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια τους κινδύνους από τη χρήση αυτών των συσκευών σε λεωφορεία και φορτηγά, γιατί δεν υιοθέτησε την ίδια ορολογία και για τα επιβατικά οχήματα;», ρωτά με ανακοίνωσή της η ομάδα των ευρωβουλευτών επισημαίνοντας ότι δεν ξεμπέρδεψε οριστικά με τον πρώην επίτροπο.
Ο Φερχόιγκεν, που υπηρέτησε και ως επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. επί Πρόντι, είχε αρχικά αρνηθεί να παραστεί στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας