Στάσιμοι παρέμειναν οι μισθοί στις ανεπτυγμένες οικονομίες και το 2013, παρά τη σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας, ενώ σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, συνέχισαν να μειώνονται με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνονται λιγότερα σε σχέση με πριν από έξι χρόνια.
Καταπέλτη για τη γνωστή «καραμέλα» του νεοφιλελεύθερου οικονομικού δόγματος -περί αμοιβής της εργασίας με βάση την παραγωγικότητα- αποτελεί η τελευταία έκθεση «Global Wage Report 2014/15 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ, ILO). Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι μέσοι πραγματικοί μισθοί στις ανεπτυγμένες οικονομίες αυξήθηκαν τη διετία 2012, 2013 μόλις κατά 0,1% και 0,2%. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Ιαπωνία, οι μισθοί ήταν πέρυσι χαμηλότεροι ακόμη και από τα επίπεδά τους το 2007.
Η εξέλιξη αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη της σημαντικής αύξησης που σημείωσε σε αυτήν την περίοδο η παραγωγικότητα της εργασίας. Αποτυπώνει με απόλυτη σαφήνεια ότι το μεγαλύτερο όφελος από τη βελτίωση της τελευταίας συνεχίζουν να καρπώνονται -από τη δεκαετία του '80- οι κεφαλαιοκράτες.
«Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ αύξησης μισθών και παραγωγικότητας μεταφράστηκε σε μείωση του μεριδίου της αμοιβής της εργασίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν… (Αντίθετα) το μεγαλύτερο μέρος αυτής κατευθύνεται στο κεφάλαιο, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση της ILO. Με άλλα λόγια, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η οικονομική ανάπτυξη σημαίνουν ψίχουλα για τους εργαζόμενους και από την άλλη πλευρά ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου για τους κεφαλαιοκράτες.
Εκτός όμως των αναπτυγμένων οικονομιών, συνολικά και σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012 προσεγγίζοντας το 2%, έναντι σχεδόν 3% πριν από έξι χρόνια. Αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί στις αναδυόμενες οικονομίες αυξήθηκαν σημαντικά -κατά 6% στην Ασία, 5,8% στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, 0,8% στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, 3,9% στη Μέση Ανατολή και 0,9% στην Αφρική.
Η ILO σημειώνει ότι εξίσου μεγάλο είναι το χάσμα που υπάρχει στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων και ζητά από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που θα το μειώσουν προς όφελος των γυναικών.
Η ΔΟΕ προειδοποιεί ότι αυτή η ανισορροπία βλάπτει την οικονομία. «Ολο αυτό επιβαρύνει τις παγκόσμιες οικονομικές επιδόσεις, οδηγώντας σε αδύναμη ανάπτυξη τις περισσότερες από τις οικονομίες και σε αυξημένο κίνδυνο αποπληθωρισμού την ευρωζώνη», προειδοποιεί χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ΔΟΕ Σάντρα Πολάσκι.
Tο πρόβλημα της στασιμότητας των μισθών θα πρέπει να λυθεί τόσο για λόγους δικαιοσύνης όσο και για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, υπογραμμίζει η έκθεση και προτείνει:
■ Θέσπιση προοδευτικής φορολογίας,
■ Επιδόματα πρόνοιας για τα πιο φτωχά νοικοκυριά,
■ Συλλογικές διαπραγματεύσεις και
■ Θέσπιση κατώτατου μισθού.
Σημειώνει πάντως ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν αποτέλεσμα μόνο αν προσφέρουν μια «παραγωγική» και «σωστά αμειβόμενη απασχόληση» προς τους εργαζόμενους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας