Θα μπει τέλος στη συμμαχία Ευρώπης - Ηνωμένων Πολιτειών; Θα προσεγγίσει η E.E. την Κίνα; Επιφυλακτικά αρνητικός στα ερωτήματα των ημερών ήταν ο Βρετανός δημοσιογράφος, Μάρτιν Γουλφ, από το φετινό Φόρουμ των Δελφών (ολοκληρώνεται αύριο) όπου ανέλυσε την καταστροφική στρατηγική του Αμερικανού προέδρου.
Πριν από την πρώτη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο διακεκριμένος αρθρογράφος έγραφε στους Financial Times ότι επρόκειτο για προσωποποίηση του φόβου για το ενδεχόμενο τέλος παγιωμένων δημοκρατιών. Πριν από τη δεύτερη εκλογή του προειδοποιούσε ότι αυτές οι κάλπες μπορεί να αλλάξουν την πολιτική οικονομία του κόσμου. Συνομιλώντας χθες με τον Αλέξη Παπαχελά εξήγησε πως πρόκειται για έναν καταστροφικό κύκλο, που ξεκίνησε από την αποτυχία των «απατεώνων» της παραδοσιακής Δεξιάς γεννώντας αποστροφή στις δυτικές κοινωνίες.
Και για ακόμα μία φορά έθεσε το ερώτημα τι θα επακολουθήσει εάν διαλυθεί η νεοφιλελεύθερη τάξη πράγματων, εξαιτίας της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και της απόπειρας πραξικοπήματος από τον νέο «Νέρωνα» ή «Ιούλιο Καίσαρα», που αρέσκεται να κάνει το αφεντικό σαν την κόκκινη βασίλισσα στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».
Σύμφωνα με τον Γουλφ, επιδιώκει μια πολιτική και πολιτιστική «επανάσταση» στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ενάντια στο σημαντικότερο πείραμα των τελευταίων πέντε αιώνων, με σκοπό τον μετασχηματισμό του προεδρικού ρόλου προς την κατεύθυνση της απόκτησης δικτατορικών εξουσιών, αλλά με άγνωστη κατάληξη για τη χώρα.
Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» εξήγησε πως απειλείται η δημοκρατία και τα κεκτημένα της, η κληρονομιά του διαφωτισμού, ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, γιατί οι ΗΠΑ, που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στις συμμαχικές δυνάμεις και νίκησαν τον φασισμό, είναι αυτές που εξαπολύουν τώρα την επίθεση.
Παρ’ όλο που έχει παρακολουθήσει την άνοδο ενός ιμπεριαλιστή επιχειρηματία, ενός μέχρι πρότινος προβλέψιμου τεχνοκράτη, στην εξουσία, ο Βρετανός αναλυτής εξεπλάγη από την απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον Μασκ και τη χαοτική κατάσταση με τις αλλαγές διαφορετικών εμπορικών πολιτικών μέσα σε τρεις μήνες, παρότι «υπάρχουν άλλες 25 που θα μπορέσουν να τον φέρουν πιο κοντά στον στόχο του για εκβιομηχανοποίηση».
Ευκαιρία για το ευρώ
Οπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Γουλφ, η μη προβλεψιμότητα στον μηχανισμό του προέδρου, που θεωρεί το κράτος εχθρό του επειδή είχε αποτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων του, αποτρέπει τις μακροχρόνιες επενδύσεις στις ΗΠΑ, αφού παίζει παιχνίδι μόνος του χωρίς οι περισσότεροι από όσους δουλεύουν για εκείνον να καταλαβαίνει ακριβώς τι θέλει, με εξαίρεση τον υπουργό Αμυνας.
Σε αυτό το σενάριο μπορεί κατά τον Γουλφ οι ΗΠΑ να τη «βγάλουν σχετικά καθαρή» μέσα σε έναν κόσμο πλήρους ανατροπής με πιο ευάλωτη την ανίσχυρη Ε.Ε., που δεν έχει ούτε τον χρόνο για τις πολλές απαραίτητες αλλαγές μεγάλης κλίμακας ούτε σύμπνοια στο μπλοκ των 27 εξαιτίας ισχυρών εθνικών συμφερόντων, και πιο ανθεκτική την Κίνα που ενισχύεται μέσα από την εμβάθυνση των διαιρέσεων.
Tέλος, ο δημοσιογράφος εκτίμησε πως η Ευρώπη θα αναγκαστεί να λάβει περιοριστικά μέτρα αν οι κινεζικές εξαγωγές διοχετευτούν σε αυτήν αντί των ΗΠΑ, αλλά αν αδράξει την ευκαιρία το ευρώ θα γίνει μελλοντικά το ισχυρότερο αποθεματικό νόμισμα εξαιτίας της «επ’ αόριστον φυγής από το δολάριο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας