Με τις αγορές σε κατάσταση… φρενίτιδας, καθώς σε λίγες ώρες ανοίγουν εκ νέου τα χρηματιστήρια, ο διεθνής παράγοντας μπαίνει σε κίνηση προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις στους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι πρώτες απαντήσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο ήρθαν, όπως για παράδειγμα από την Κίνα, όμως αυτή την εβδομάδα αναμένονται περισσότερες κινήσεις και περισσότερες απαντήσεις και από την αμερικανική πλευρά.
Ταυτόχρονα, όμως, με την ανταλλαγή απειλών οι χώρες αναζητούν και δίοδο επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση παγκοσμίως.
Η Ε.Ε. συσκέπτεται, η φον ντερ Λάιεν ζητά διαπραγματεύσεις
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι πρώτες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, ως συνήθως, έχει αργή και αμήχανη αντίδραση, την στιγμή που η πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο.
Οι υπουργοί Εμπορίου των 27 συναντώνται στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά την επιβολή δασμών με κύριο στόχο να προκύψει μια ενιαία στάση απέναντι στις ΗΠΑ, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη θέλει διαπραγματεύσεις, αλλά είναι έτοιμη και για αντίμετρα. Εντός Ε.Ε., όμως, προς το παρόν επικρατεί διχογνωμία, καθώς έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις για την απάντηση στον Τραμπ. Η Γαλλία, για παράδειγμα, ζητά η Ένωση να επεξεργαστεί πακέτο μέτρων πολύ μεγαλύτερο από τους δασμούς, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναστολή επενδύσεων στις ΗΠΑ από τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Ιρλανδία, της οποίας σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών κατευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε μια «μελετημένη και μετρημένη» απάντηση, ενώ η Ιταλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ στις ΗΠΑ, αμφισβήτησε αν η ΕΕ πρέπει να ανταποδώσει καθόλου.
Με το βλέμμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διεμήνυσε, σήμερα, ότι η Ένωση θέλει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, όμως, έχει την αποφασιστικότητα να αντιδράσει και να επιβάλει τα δικά της αντίμετρα. Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε τη δέσμευση της Ε.Ε. να συνεργαστεί με τους εταίρους της για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση.
Τα προϊόντα που μπαίνουν στο στόχαστρο της Ε.Ε.
Σήμερα, όμως, ήρθε και ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει αντίμετρα ύψους 28 δισ. δολαρίων σε συγκεκριμένα προϊόντα που εισάγει από τις ΗΠΑ.
Η Κομισιόν έχει αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού και αναμένεται να προτείνει έξτρα δασμούς σε προϊόντα όπως το κρέας, τα δημητριακά, το κρασί, τα ενδύματα, το ξύλο, αλλά και οι τσίχλες, τα οδοντικά νήματα, οι ηλεκτρικές σκούπες και το χαρτί τουαλέτας. Η Επιτροπή έχει, εξάλλου, κάνει λόγο για δασμούς 50% στις εισαγωγές μπέρμπον, με τον Τραμπ να έχει απειλήσει πως θα απαντήσει με δασμούς 200% στα αλκοολούχα ποτά της Ε.Ε.
Δασμοί μεν, συζητήσεις δε
Η αμερικανική κυβέρνηση προς το παρόν δείχνει αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ πως οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ «για μέρες και εβδομάδες».
«Δεν υπάρχει καμία αναβολή. Σίγουρα θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε και τη δική του αιτιολόγηση για το γεγονός ότι στον κατάλογο των χωρών που μπήκαν στο στόχαστρο των τελευταίων σαρωτικών αμερικανικών δασμών συμπεριλαμβάνονται ορισμένα νησιά στα οποία ζουν μόνο πιγκουίνοι.
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, αν αφήσετε κάτι εκτός λίστας, οι χώρες που επιχειρούν βασικά να ασκήσουν εξισορροπητική κερδοσκοπία κατά των ΗΠΑ, έρχονται μέσω αυτών των χωρών σε εμάς», τόνισε ο υπουργός στην τηλεοπτική εκπομπή "Face the Nation" του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CBS News.
Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με την Ουάσιγκτον προκειμένου να υπάρξει έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Αυτό ανέφερε ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, στο ABC News. Ο Χάσετ αρνήθηκε επίσης, ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων.
Σε άλλη συνέντευξη στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια από την ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον Τραμπ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» πρόκλησης συνθηκών οικονομικής ύφεσης από την επιβολή των δασμών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας