Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.6° 20.2°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.0° 19.2°
3 BF
61%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
67%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 20.8°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.9° 16.0°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
53%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.7° 20.6°
1 BF
48%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
fotovoltaika anemogenitries
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Dreamstime.com

Αγοράστε προϊόντα made in Europe

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ και στον ανταγωνισμό από ΗΠΑ και Κίνα, μέσα από ένα σχέδιο ενίσχυσης της «καθαρής» ευρωπαϊκής βιομηχανίας ● Κομβικό ρόλο θα έχουν η πρόσβαση σε πρώτες ύλες και η φθηνή ενέργεια.

Σχέδιο αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, το οποίο θα εισάγει μεταξύ άλλων ποσοστώσεις υπέρ των ευρωπαϊκών προϊόντων στις προμήθειες στρατηγικών τομέων της οικονομίας και ετικέτες προϊόντων άνθρακα, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» (ή Clean Industrial Deal), περί της οποίας ο λόγος, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό την απάντηση της Κομισιόν στην τεράστια απαξίωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τον οξύ ανταγωνισμό Κίνας και ΗΠΑ. Αναγγέλθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο Ιούλιο πριν από την επανεκλογή της στο τιμόνι της Κομισιόν και θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό την επόμενη Τετάρτη. Το προσχέδιο που διέρρευσε στον ξένο Τύπο τις τελευταίες ημέρες αποτελεί συνένωση των προσπαθειών του μπλοκ για την απαλλαγή από τις ρυπογόνες εκπομπές άνθρακα και την αναζωογόνηση της βαριάς βιομηχανίας, καθορίζοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει, την επόμενη Τετάρτη, στο ευρύ κοινό το σχέδιο για μια «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» | Henry Nicholls/Pool Photo via AP

Το σχέδιο έρχεται σε μια λίαν επισφαλή περίοδο, καθώς η βαριά βιομηχανία της Ε.Ε. ταλανίζεται από το υψηλότερο κόστος ενέργειας, τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, τον έντονο ανταγωνισμό της Κίνας. Σαν να μην έφθαναν αυτά, από το νέο έτος έχει και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις δασμών του Ντόναλντ Τραμπ -προχθές για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, τα φάρμακα και τα τσιπ.

Η στρατηγική, όπως αυτή περιγράφεται στο προσχέδιο της συμφωνίας, περιλαμβάνει έξι πυλώνες: φθηνή ενέργεια, πρωτοπόρες αγορές, χρηματοδότηση, κυκλικότητα και πρόσβαση σε πρώτες ύλες, παγκόσμιες αγορές και δεξιότητες.

Σε μια κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει σφοδρή κριτική από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το σχέδιο δεσμεύεται επίσης στην προτίμηση των ευρωπαϊκών εταιρειών στις προμήθειες στρατηγικών τομέων της Ε.Ε. Θέτει μέτρα τόνωσης της ζήτησης για τα φιλικά προς το κλίμα αγαθά «made in Europe» στο επίκεντρο της Συμφωνίας επιβεβαιώνοντας τον υπάρχοντα στόχο να παράγεται το 40% των βασικών στοιχείων καθαρής τεχνολογίας της Ε.Ε. εντός του μπλοκ. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θέλει να καθορίσει ποσοστώσεις για να εξασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις και άλλες δημόσιες αρχές αγοράζουν αυτά τα αγαθά. Υπογραμμίζει ότι «στοχευμένες εντολές και κριτήρια τοπικού περιεχομένου μπορούν να ευθυγραμμίσουν τις εθνικές δαπάνες με την ευρύτερη ατζέντα της Ε.Ε. για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και την ανταγωνιστικότητα», προσθέτοντας ότι η επίσημη πρόταση για αναθεώρηση του τρέχοντος πλαισίου δημοσίων συμβάσεων της Ε.Ε. θα εισαχθεί το 2026. Σημειώνει ότι τέτοιες πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις «να ξεπεράσουν τα εμπόδια εισόδου στην αγορά» και να αυξήσουν την παραγωγή.

Οι κανόνες δεν θα ισχύουν μόνο για τις δημόσιες συμβάσεις. «Αυτά τα κριτήρια θα επεκταθούν επίσης για να δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές προμήθειες, μέσω μέτρων όπως τα πρότυπα απόδοσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος, βάσει του κύκλου ζωής», προσθέτει το προσχέδιο. Ας σημειωθεί ότι η «αρχή της ευρωπαϊκής προτίμησης» στις αμυντικές προμήθειες προτάθηκε πέρυσι από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στην έκθεσή του με επιρροή για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. Η πρόταση καταγγέλθηκε γρήγορα από επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα «κάνει άδικες διακρίσεις σε βάρος μη ευρωπαϊκών εταιρειών». Η πρόταση είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει τις Βρυξέλλες σε κατηγορίες για υποκρισία από το Πεκίνο: τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν κατηγόρησε την Κίνα για «συστηματική διάκριση» κατά των Ευρωπαίων κατασκευαστών ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε προσφορές για δημόσιες συμβάσεις.

Μια άλλη ιδέα στο σχέδιο είναι οι νέες ετικέτες προϊόντων για βιομηχανικά προϊόντα που θα δείχνουν όσο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεται στη διαδικασία παραγωγής τους. Οι ετικέτες θα παραμείνουν εθελοντικές και θα αφορούν συγκεκριμένους τομείς, όπως η παραγωγή χάλυβα.

Βασικό μέρος της στρατηγικής αποτελεί η μείωση των τιμών της ενέργειας και η ενίσχυση ανάπτυξης φθηνότερης πράσινης ενέργειας.

Το προσχέδιο συνιστά στην Ε.Ε. να ηλεκτροδοτεί το 32% της οικονομίας της έως το 2030, από 23% σήμερα, και ζητά νέα ισχύ 100 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ετησίως έως τότε. Στο πλαίσιο αυτό, εισηγείται νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση των αδειών ΑΠΕ αλλά και σωρεία άλλων μέτρων.

Κομβικό ρόλο στο σχέδιο έχουν και οι κρίσιμες πρώτες ύλες –τα δομικά στοιχεία ενεργειακά αποδοτικών και ψηφιακών τεχνολογιών. Η Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ειδικό «Κέντρο κρίσιμων πρώτων υλών της Ε.Ε.» για την «από κοινού αγορά πρώτων υλών» εταιρικών ομίλων. Εισηγείται ακόμη μέτρα για την ανακύκλωση των περισσότερων από αυτά τα υλικά και τον περιορισμό των εξαγωγών απορριμμάτων πρώτων υλών.

Ωστόσο, το πιο πιεστικό ερώτημα του σχεδίου, η χρηματοδότηση των μέτρων, παραμένει επί της ουσίας αναπάντητο. Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρήζει άμεσης πρόσβασης σε κεφάλαια, όμως δεν δεσμεύεται για κάποιο συγκεκριμένο ποσό, καθώς οι μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ξεκινούν σύντομα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αγοράστε προϊόντα made in Europe

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας