Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
deutsche bank
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Dreamstime.com

Βαριά σύννεφα πάνω από το Βερολίνο

Πτώση επιχειρηματικού κλίματος τον Αύγουστο για τρίτο συνεχόμενο μήνα ● Φόβοι για τεχνική ύφεση στη γερμανική οικονομία ● Ζητούμενο το αν η χαλάρωση που εξήγγειλαν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Τζάκσον Χόουλ συνιστά εξομάλυνση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 2 ετών ή τα πρώτα βήματα για να αποφευχθεί η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προμηνύουν τα νέα αρνητικά στοιχεία από τη Γερμανία αλλά και οι επισημάνσεις των κορυφαίων υπευθύνων χάραξης πολιτικής της υφηλίου στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το επιχειρηματικό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. υποχώρησε ξανά τον Αύγουστο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ψαλιδίζοντας τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για ανάκαμψη.

Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 86,6 τον Αύγουστο από 87,0 τον Ιούλιο καθώς, πιο απαισιόδοξα, τα περίπου 9.000 διευθυντικά στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα αξιολογήσαν την τρέχουσα κατάσταση των εταιρειών τους χειρότερη. «Η γερμανική οικονομία διολισθαίνει αυξανόμενα σε κρίση», τόνισε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουέστ, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι εκτός του τομέα της μεταποίησης το κλίμα υποχωρεί πλέον στον τομέα των υπηρεσιών.

Η έλλειψη παραγγελιών σε όλους τους τομείς, οι αδύναμες επενδύσεις, η απροθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν λόγω της ακρίβειας και της αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό υποδεικνύουν, σύμφωνα με τον οικονομολόγο τού Ifo, Klaus Wohlrabe, την εδραίωση της στασιμότητας στη γερμανική οικονομία. Ο Wohlrabe προέβλεψε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα σημειώσει πιθανότατα νέα πτώση στο τρέχον τρίμηνο μετά τη συρρίκνωσή του κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που παραμένουν ισχυροί, η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, η αμφιλεγόμενη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν αφήνουν άλλωστε πολλά περιθώρια για κάτι καλύτερo και συρρικνώνουν τις ελπίδες που υπήρχαν για ανάκαμψη πριν από το τέλος του έτους. Στις τελευταίες του προβλέψεις τον Ιούλιο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα προσεγγίσει φέτος μόλις στο 0,2%, ενώ για την ευρωζώνη προβλέπει αντίστοιχα 0,9%. Οι ΗΠΑ αναμένεται να τρέξουν με 2,6%, ενώ στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας με 3,2%.

Οι ανωτέρω φτωχές οικονομικές προοπτικές και οι αυξανόμενες ενδείξεις περαιτέρω υποτονικής ανάπτυξης ήταν από τα θέματα που επισκίασαν τη συνάντηση των παγκόσμιων υπευθύνων χάραξης πολιτικής στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Fed, στο Τζάκσον Χόουλ του Ουαϊόμινγκ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζιτών που συμμετείχαν στο συνέδριο έστειλαν σήμα χαλάρωσης διαμηνύοντας ότι το επίκεντρο της πολιτικής τους πλέον μετατοπίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό στην οικονομία.

Μέχρι στιγμής, πολλοί αναλυτές συμφωνούν με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μέτρια ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία φέτος και τα αμέσως επόμενα χρόνια, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν τελικά την πολυπόθητη ομαλή προσγείωση της οικονομίας τους, η Ευρώπη θα ανακάμψει και η Κίνα θα επιταχύνει. Αυτές οι σχετικά ρόδινες προβλέψεις δείχνουν ωστόσο να πατάνε όλο και περισσότερο σε ασταθές έδαφος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συναντήθηκαν στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο είχαν ήδη μια γεύση του πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές: Το μίνι κραχ και ο ολιγοήμερος πανικός στις τάξεις των επενδυτών στις αρχές αυτού του μήνα έδειξαν το τι μπορεί να συμβεί όταν τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ συντρέξουν με μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, προειδοποίησε στη διάρκεια του συμποσίου ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλα θερμά επεισόδια χρηματιστηριακής αστάθειας, καθώς οι αγορές βρίσκονται σε αχαρτογράφητα ύδατα και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εισέρχονται σε κύκλο νομισματικής χαλάρωσης. Υπογράμμισε ότι η Ιαπωνία κινείται σε ελαφρώς διαφορετικό κύκλο και ότι οι αγορές που υπεραντιδρούν θα πρέπει να κατανοήσουν τι σημαίνουν όλα αυτά. «Θα έχουμε περαιτέρω αστάθεια», τόνισε.

Υπό το πρίσμα αυτό, ένα από τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αν αυτές οι πρώτες κινήσεις χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζιτών συνιστούν τελικά εξομάλυνση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησαν την τελευταία διετία ή μήπως τα πρώτα βήματα προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω και λίαν καταστροφική συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται εδώ και μήνες δείχνουν εξασθένηση της ζήτησης παγκοσμίως, εντείνοντας τους φόβους για παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα στον πλανήτη σε μια περίοδο που τα χρέη χτυπούν σχεδόν παντού κόκκινο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες με την επιμονή τους στο ακριβό χρήμα ενδέχεται τελικά να έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από αυτήν που κατανοούμε μέχρι στιγμής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βαριά σύννεφα πάνω από το Βερολίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας