Σημαντική ήταν η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, την ώρα που στο σύνολο της ευρωζώνης σημειώθηκε αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6% τον Μάιο του 2024, από 2,4% τον Απρίλιο και έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,5%, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα, καθώς κάποιες από τις επιμέρους κατηγορίες καταγράφουν αύξηση: οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).
Στην Ελλάδα, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης τιμής 5% σε χιλιάδες βασικά προϊόντα, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι πέφτει στο 2,3% το Μάιο, από 3,2% τον Απρίλιο.
Τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού καταγράφουν το Βέλγιο (4,9%), η Κροατία (4,3%) και η Πορτογαλία (3,9%).
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Μάιο αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Διαμορφώθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση, όταν ένα μήνα πριν ήταν στο 2,4%.
Στη Γαλλία, για πρώτη φορά εφέτος, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, ενώ τον περασμένο μήνα το «κοντέρ» είχε γράψει πληθωρισμό 2,4%.
Ωστόσο, υπάρχουν χώρες με ελάχιστα ποσοστά πληθωρισμού τον Μάιο. Τα χαμηλότερα επίπεδα στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,2%), η Φινλανδία (0,5%), η Ιταλία και η Λιθουανία (και οι δύο 0,8%).
Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες αναλύσεις, τα αυξημένα αυτά επίπεδα πληθωρισμού ίσως αποτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει μια πρώτη μείωση των επιτοκίων βάσης την επόμενη εβδομάδα, απόφαση σημαντική για τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας