ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν στην εργασία λόγω υπερβολικής ζέστης αυξάνεται ταχύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου! Αυτό καταδεικνύουν τα νέα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Εργαζομένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρασχέθηκαν στην ETUC από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), 80.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην εργασία λόγω έκθεσης στη ζέστη το 2020 και 67 άνθρωποι πέθαναν λόγω της εργασίας τους σε υπερβολική ζέστη.
Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει σημειώσει αύξηση 42% στους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη στην εργασία από το 2000. Οι δέκα χώρες με τις υψηλότερες αυξήσεις σε θανάτους λόγω ζέστης στην εργασία από το 2000 είναι: Ισλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Νορβηγία, Αυστρία, Ελβετία, Νέα Ζηλανδία, Σλοβενία και Σλοβακία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε επίσης τον Μάρτιο ότι οι καύσωνες στην Ευρώπη έχουν ήδη «οδηγήσει σε αυξημένα περιστατικά θερμοπληξίας και θανάτους μεταξύ των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά σε αυτούς στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών, της συντήρησης δρόμων και της συλλογής απορριμμάτων». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ευρωπαϊκό εκλογικό μανιφέστο της ETUC ζητά νομοθεσία της Ε.Ε. που να καθορίζει όρια θερμοκρασίας για την εργασία για να αποτρέψει τους εργαζόμενους από τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
Θεωρείται απαραίτητο για να αποφευχθεί η επανάληψη των τραγωδιών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν το περασμένο καλοκαίρι:
● Στην Ελλάδα, ένας εργάτης με καρδιοπάθεια πέθανε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αφού τον έβαλαν να δουλέψει μόνο του έξω με θερμοκρασία 37°C. Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά ήταν ένας από τους τουλάχιστον 10 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη στην εργασία που καταγράφηκαν από τα συνδικάτα το περασμένο καλοκαίρι.
● Στην Ισπανία, ένας 60χρονος λιποθύμησε και πέθανε ενώ δούλευε σε αποθήκη στην πόλη Móstoles κοντά στη Μαδρίτη, όπου οι συνάδελφοί του είπαν ότι η ζέστη είχε φτάσει τους 46°C. Το 2023 και το 2022 καταγράφηκαν 390 τραυματισμοί λόγω ζέστης στην εργασία – περισσότεροι από τον αριθμό που καταγράφηκε μεταξύ 2010 και 2015, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ο αριθμός των θανάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (7) ήταν επίσης μεγαλύτερος από ό,τι καταγράφηκε μεταξύ 2010 και 2017.
● Στην Ιταλία, ένας 75χρονος χειριστής γερανού, ο Ciro Adinolfi, πέθανε από καρδιακή προσβολή μπροστά στα μάτια του γιου του, ενώ εργαζόταν στο εργοτάξιο μιας αποθήκης της Amazon σε θερμοκρασίες που πλησίαζαν τους 40°C. Είναι ένας από τους πέντε τουλάχιστον εργάτες, των οποίων οι θάνατοι το περασμένο καλοκαίρι συνδέονται με ακραίες θερμοκρασίες.
● Στη Γαλλία, ο 44χρονος Tony Leroy πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ εργαζόταν σε εργοτάξιο σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο αριθμός των θανάτων λόγω ζέστης από την εργασία αυξήθηκε πέρυσι και 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη δουλειά λόγω τραυματισμών που σχετίζονται με τη ζέστη από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της δημόσιας υγειονομικής αρχής.
Οταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 30°C, ο κίνδυνος ατυχημάτων στον χώρο εργασίας αυξάνεται κατά 5-7% και, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 38°C, τα ατυχήματα είναι 10%-15% πιο πιθανά, σύμφωνα με έρευνα.
Παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο, μόνο λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθεσία για την ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των καύσωνα, με μεγάλη ποικιλία στα όρια.
Υστερα από μια εκστρατεία της ETUC, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τα πρώτα της βήματα για την προστασία των εργαζομένων από την υπερβολική ζέστη το περασμένο καλοκαίρι, εκδίδοντας κατευθυντήριες γραμμές προς τους εργοδότες που λένε ότι οι ώρες εργασίας πρέπει να προσαρμοστούν.
Ωστόσο, η αυξανόμενη απειλή δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εκδώσει δεσμευτική νομοθεσία για τις μέγιστες θερμοκρασίες εργασίας που διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν την εργασία τους και να κάνουν διάλειμμα σε υπερβολική ζέστη, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε παροχή πόσιμου νερού, πρόσβαση σε σκιερό χώρο και προστατευτικό ρουχισμό.
Επίσης, η ETUC συνιστά η διαχείριση των κινδύνων θερμότητας γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων με συνδικάτα και εκπαίδευσης σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του θερμικού στρες για τους εργαζόμενους σε κίνδυνο.
Μιλώντας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Εργαζομένων στις 28 Απριλίου, ο συνομοσπονδιακός γραμματέας της ETUC Τζούλιο Ρομάνια είπε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι κάθε καλοκαίρι δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν άσκοπα τη ζωή τους επειδή δεν έχουμε προσαρμόσει τις εργασιακές μας πρακτικές στο μεταβαλλόμενο κλίμα. Στα εργοτάξια ή σε αποθήκες, άνθρωποι πεθαίνουν ή τραυματίζονται σοβαρά επειδή αναγκάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται σε προφανώς επικίνδυνες θερμοκρασίες».
«Η προσαρμογή των ωρών εργασίας για να αποφευχθεί το πιο ζεστό μέρος της ημέρας είναι ένας τρόπος κοινής λογικής για την προστασία των εργαζομένων διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα. Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι οι εργοδότες αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό, γι’ αυτό η Επιτροπή πρέπει να το καταστήσει υποχρέωση μέσω της νομοθεσίας για τις μέγιστες θερμοκρασίες εργασίας», συμπλήρωσε.
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εργατικού ατυχήματος
Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της υπερβολικής ζέστης στους επαγγελματικούς τραυματισμούς, η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ενσωματώνει κλιματικά μοντέλα, δεδομένα πληθυσμού, δεδομένα εργατικού δυναμικού από το ILOSTAT και πληροφορίες για την υγεία στην εργασία από την ILO Global Estimates.
Αυτό έγινε με την ανάλυση της εξέτασης των αλλαγών της παγκόσμιας θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας κλιματικά μοντέλα, τα οποία χωρίζουν τον κόσμο σε μικρές κυψέλες πλέγματος περίπου 55 km x 55 km. Οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες σε ύψος 2 μέτρων συλλέχθηκαν από 10 διαφορετικά κλιματικά μοντέλα.
Τα αποδιδόμενα κλάσματα υπολογίστηκαν με βάση μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση (Fatima et al., 2021) 22 επιδημιολογικών μελετών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 22 εκατομμύρια επαγγελματικούς τραυματισμούς που διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος επαγγελματικών τραυματισμών αυξήθηκε κατά 1% για αύξηση 1°C σε θερμοκρασία άνω των 20,9°C τιμή αναφοράς και 17,4% (RR 1,174, 95% CI: 1,057-1,291) κατά τη διάρκεια καύσωνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας