Την παρατεταμένη στασιμότητα που βιώνει η οικονομία της ευρωζώνης μετά το 2022 επιβεβαίωσαν και τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.
Στο εν λόγω διάστημα η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης έναντι του προηγούμενου γ’ τριμήνου ήταν μηδενική. Η μηδενική ανάπτυξη καταγράφηκε μετά από συρρίκνωση 0,1% στο γ’ τρίμηνο και αναιμική ανάπτυξη 0,1%, τόσο στο α’ όσο και στο β’ τρίμηνο του 2023.
Οι επιδόσεις αυτές αναδεικνύουν το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, παγιδευμένη μεταξύ των Συμπληγάδων του πολέμου στην Ουκρανία, των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, του πληθωρισμού, της αστάθειας στις τιμές ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων και της συρρίκνωσης του εμπορίου. Οι επιπτώσεις όλων αυτών των παραγόντων είναι πιο εμφανείς στη βιομηχανική παραγωγή του μπλοκ των 20 χωρών του ευρώ, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat υποχώρησε κατά 2,4% πέρυσι έναντι του 2022.
Τα χάλια της οικονομίας δεν φαίνεται να συγκινούν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία παραμένει προσκολλημένη στον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού στο 2%. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος διεμήνυσε χθες από το Σπλιτ της Κροατίας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και φέρνει αποτέλεσμα στον πληθωρισμό.
Ωστόσο η τράπεζα δεν πρόκειται να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πριν βεβαιωθεί μέσω πρόσθετων στοιχείων ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει με σιγουριά στον στόχο του 2%. Με άλλα λόγια, τα υψηλά επιτόκια, το υψηλό κόστος δανεισμού και οι σφιχτοί όροι χρηματοδότησης θα συνεχίσουν να ταλανίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στερώντας πόντους ανάπτυξης από την οικονομία.
Εν τω μεταξύ αίσθηση προκαλούν τα χθεσινά στοιχεία για τις γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Κίνα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,3% πέρυσι στο ποσό-ρεκόρ των 11,9 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποτίθεται, όπως και άλλες ομόλογες της Δύσης, βρίσκονται σε φάση μείωσης της έκθεσής τους στην Κίνα. Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι, παρά τις αντίθετες εκκλήσεις του Βερολίνου, οι γερμανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν εκεί. Οι γερμανικές εταιρείες φέρονται να έχουν επενδύσει στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια τόσο όσο τα προηγούμενα έξι χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου IW. Οι επενδύσεις αυτές χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από τα κέρδη τους εκεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας