Τις γνωστές κοκορομαχίες τους ξεκίνησαν «γεράκια» και «περιστέρια» της ΕΚΤ, πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την πρώτη τους συνάντηση, φέτος. Αντικείμενο της αντιπαράθεσής τους, τα επιτόκια του ευρώ και το πότε θα ξεκινήσουν αυτά να μειώνονται φέτος.
Την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόσο τα «γεράκια» όσο και τα «περιστέρια» είχαν συμφωνήσει σε αυτό που ευρέως αναμενόταν, δηλαδή επιτόκια αμετάβλητα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε διαμηνύσει μάλιστα ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, καθώς και ότι η συζήτηση μείωσής τους είναι πρόωρη.
Πριν όμως η Λαγκάρντ... λαλήσει τρις, ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να κελαηδούν δημόσια, με στόχο να προκαταβάλουν τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας. Η πλευρά των «γερακιών» ισχυρίστηκε ότι πριν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων θα πρέπει πρώτα γνωρίζει με σαφήνεια τις δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τους μισθούς.
Υπέρ αυτής της άποψης επιχειρηματολόγησαν στα μίντια, τις προηγούμενες ημέρες, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, ο Εσθονός ομόλογός του, Μάντις Μίλερ, ο Σλοβένος Μπάστιαν Βασλ, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Λετονίας και Κροατίας, Μάρτιν Κάζακς και Μπόρις Βούισιτς, καθώς και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος νωρίτερα είχε διαμηνύσει ότι τα ακριβέστερα στοιχεία για τους μισθούς θα δοθούν από τη Eurostat και αυτά θα είναι διαθέσιμα μετά τα τέλη Απριλίου. Επί της ουσίας, με την παρέμβαση αυτή, ο Λέιν προκατέβαλε την οποιανδήποτε απόφαση για μείωση επιτοκίων μετά τον Απρίλιο.
Στο επικείμενο «καπέλωμα» των «γερακιών» αντέδρασαν ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Σεντένο και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Ο πρώτος τόνισε ότι η αναμονή στοιχείων για τους μισθούς δεν είναι αναγκαία, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις τέτοιων επιπτώσεων ύστερα από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης.
Υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες, αντέτεινε, που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με βιώσιμο τρόπο προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο τού 2%. «Μπορούμε να αντιδράσουμε αργότερα και πιο έντονα ή νωρίτερα και πιο σταδιακά. Είμαι απόλυτα υπέρ των σταδιακών σεναρίων, γιατί πρέπει να δώσουμε στους οικονομικούς παράγοντες χρόνο να προσαρμοστούν στις αποφάσεις μας», είπε, υπογραμμίζοντας ότι μια μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% θα ήταν καλή.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βιλερουά διεμήνυσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή φέτος και ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές. Επεσήμανε ότι η αύξηση του επιτοκίου στο 4% έχει ήδη διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση του δομικού πληθωρισμού και ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την οριστική πάταξη του πληθωρισμού. Οσον αφορά την ημερομηνία μείωσης των επιτοκίων, είπε ότι δεν αποκλείεται καμία και ότι όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συναντήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας