Ραγδαία άνοδο καταγράφουν φέτος οι εταιρικές πτωχεύσεις παγκοσμίως καθώς τα υψηλά επιτόκια και ο τερματισμός της οικονομικής στήριξης που παρείχαν οι κυβερνήσεις λόγω πανδημίας έχουν στραγγίσει τη χρηματοδότηση μυριάδων επιχειρήσεων.
Τα λουκέτα των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 30% στο 12μηνο που εξέπνευσε στα τέλη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, ενώ στις χώρες της Ε.Ε. οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων αυξήθηκαν αντίστοιχα τους πρώτους 9 μήνες του έτους κατά 13%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 ετών. Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., τη Γερμανία, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε ύφεση, οι εταιρικές πτωχεύσεις έχουν αυξηθεί από την αρχή της χρονιάς κατά 25%, στις 13.270. Οι απαιτήσεις των πιστωτών γι’ αυτό το διάστημα υπολογίζονται στα 21,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο του αντίστοιχου πέρσι. Οι προβλέψεις μιλούν για εκτόξευση των λουκέτων στα 18.200 ώς το τέλος του έτους, ενώ ακόμη 20.000 αναμένονται για το 2024.
Ανάλογες τάσεις καταγράφονται σε Γαλλία, Ολλανδία και Ιαπωνία, όπου τον Οκτώβριο οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Σουηδία, Δανία και Φινλανδία, τα τρέχοντα ποσοστά εταιρικής χρεοκοπίας υπερβαίνουν τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09. Στην Αγγλία και την Ουαλία, οι πτωχεύσεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έχουν επίσης φτάσει το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.
Λιανικό εμπόριο και φιλοξενία είναι μέχρι στιγμής οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ η πίεση αναμένεται πολύ σύντομα να χτυπήσει εταιρείες του τομέα των ακινήτων και των κατασκευών.
Πέρα από το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους και την απόσυρση της οικονομικής στήριξης, καθοριστικός παράγοντας στις εταιρικές πτωχεύσεις είναι και η ακριβότερη ενέργεια, ειδικά στους κλάδους έντασης ενέργειας. Οι προβλέψεις λένε ότι τα λουκέτα θα συνεχιστούν καθώς πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με υψηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Η αύξηση των χρεοκοπιών αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση τα επόμενα χρόνια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας