ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Eurogroup
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοντά σε απόφαση το σημερινό ECOFIN για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

Με βάση χθεσινές πληροφορίες, έχει επιτευχθεί συμφωνία κατά 90% • «Κολλάει» μόνο στη γερμανική πρόταση για μείωση του ελλείμματος κατά 0,5% ετησίως για τις χώρες που υπερβαίνουν τα όρια

Το 90% των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών-μελών χθες το βράδυ. Ωστόσο, αυτό το εναπομείναν 10% που συζητήθηκε χθες σε δείπνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. θα κρίνει αν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα αντικατασταθεί από ένα πιο ρεαλιστικό κείμενο. Το αποτέλεσμα θα κριθεί σήμερα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, διότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου τον Απρίλιο του 2024, προκειμένου οι νέοι κανόνες να τεθούν σε ισχύ το 2024. Σε διαφορετική περίπτωση, από 1η Ιανουαρίου 2024 η επιστροφή στους παλαιούς και ξεπερασμένους πλέον κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα είναι αναπόφευκτη.

Βάση της διαπραγμάτευσης αποτελεί η πρόταση της Κομισιόν που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2023 και η οποία προβλέπει μια καθορισμένη δημοσιονομική τροχιά για κάθε χώρα ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητα του χρέους, μέσω τετραετών σχεδίων προσαρμογής (με δυνατότητα επέκτασής τους σε επτά έτη, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις).

Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα οι συμβιβαστικές προτάσεις της προεδρεύουσας Ισπανίας έχουν μετατοπιστεί προς τις επιθυμίες των χωρών που θέλουν αυστηρότερη δημοσιονομική πορεία και εποπτεία.

Για ακόμα μία φορά, οι χώρες της Ε.Ε. προσέρχονται διχασμένες. Από τη μία η Γερμανία που έχει σκληρύνει τη στάση της, λόγω και των εσωτερικών της προβλημάτων, μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία και τους «τσιγκούνηδες» του Βορρά που ζητούν αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Από την άλλη, μια ομάδα χωρών στην οποία ανήκουν και η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν επαρκή περιθώρια ελιγμών για την αναγκαία πραγματοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτή τη φάση, στο εναπομείναν 10%, η Γαλλία επιθυμεί την εισαγωγή ενός βαθμού ευελιξίας στον ρυθμό μείωσης των υπερβαλλόντων δημόσιων ελλειμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις χώρες που επενδύουν στην οικολογική μετάβαση, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην άμυνα. Αυτό δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πριν από τη συνεδρίαση.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «πρέπει να είναι στραμμένο προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν» και να προβλέπει τη δυνατότητα για τις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα να έχουν άμβλυνση της υποχρέωσης περιορισμού του, αν επενδύουν στους τομείς αυτούς, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Είναι μια κόκκινη γραμμή που η Γαλλία δεν θα υπερβεί», τόνισε.

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορά την υποχρέωση μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ετησίως στις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα. Ο Μπρουνό Λεμέρ θεωρεί ότι η εισαγωγή ευελιξίας της τάξεως του 0,2% στον κανόνα αυτόν θα είναι «εύλογη».

Το θέμα αυτό αντιστοιχεί «στο 10%» των σημείων ως προς τα οποία δεν συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Λίντνερ πριν από τη συζήτηση που θα αρχίσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

«Εχω μια ισχυρή προσωπική πεποίθηση: τώρα διακυβεύονται οι τρεις επόμενες δεκαετίες της Γαλλίας και της Ευρώπης», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι αυτός και οι ομόλογοί του πρέπει «να είναι πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες», τόνισε ο Λεμέρ. «Διαφορετικά η Ευρώπη θα βγει από την κούρσα του 21ου αιώνα, δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και πολλές αναδυόμενες οικονομίες», επισήμανε.

Στο «διορθωτικό» σκέλος, το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι η πρόταση της ισπανικής προεδρίας για έναν μηχανισμό «ελέγχου» της Κομισιόν, που θα παρακολουθεί τις αποκλίσεις των χωρών από την καθορισμένη πορεία των δημοσιονομικών δαπανών. Οταν οι αποκλίσεις ενός κράτους-μέλους υπερβαίνουν τους στόχους, η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στο άνοιγμα διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και στη συνέχεια σε κυρώσεις και πρόστιμα για τις χώρες που παραβιάζουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Στα θετικά των προτάσεων της ισπανικής προεδρίας συγκαταλέγεται το ότι υπό εξαιρετικές μακροοικονομικές συνθήκες, είτε σε επίπεδο Ε.Ε. είτε μόνο σε ένα κράτος-μέλος, θα μπορεί να ενεργοποιηθεί η γενική ρήτρα διαφυγής που θα επιτρέπει την απόκλιση από τους κανόνες του νέου Συμφώνου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κοντά σε απόφαση το σημερινό ECOFIN για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας