Μια νέα, μείζων εστία γεωπολιτικής αναταραχής εμφανίζεται ξαφνικά με τα γεγονότα στην Παλαιστίνη, και οι αγορές… ανεβαίνουν! Τόσο τα χρηματιστήρια μετοχών όσο και των ομολόγων. Παράλογο; Ενδεχομένως, αλλά πάντως εξηγήσιμο. Και η εξήγηση είναι μία: Οι αγορές, «ο κόσμος να χαλάσει», κοιτάνε πάνω απ’ όλα τις κεντρικές τράπεζες και προσπαθούν να εκτιμήσουν/μαντέψουν την πορεία των επιτοκίων. Ολα τα υπόλοιπα μόνο δευτερευόντως καθορίζουν τις επιλογές.
Γεωπολιτικό ρίσκο
Αν είναι όμως έτσι, γιατί οι αγορές ανέβηκαν τις μέρες ύστερα από τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ; Ασφαλώς γιατί υποτίμησαν και εξακολουθούν να υποτιμούν όχι μόνο τις πιθανές αλλά και τις αναπόφευκτες συνέπειες από αυτά τα γεγονότα. Αλλωστε δεν λείπουν σχετικά άρθρα στον διεθνή οικονομικό Τύπο που μιλούν γι’ αυτή την υποτίμηση. Ανέβηκαν όμως και για έναν άλλο λόγο: επειδή θεώρησαν ότι το γεωπολιτικό ρίσκο, που οι ίδιες υποτίμησαν, δεν θα το υποτιμούσαν οι… κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα «συνετίζονταν» ώστε να εγκαταλείψουν τα πιο «επιθετικά» σχέδιά τους στην πολιτική τους για τα επιτόκια. Οπότε και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη… ενσωματώθηκαν στις εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων! Αν τα γεγονότα στην Παλαιστίνη είναι πολύ σοβαρά, τότε θα τα πάρουν υπόψη τους οι κεντρικές τράπεζες και θα «λογικευτούν» στην πολιτική επιτοκίων. Αν δεν είναι τόσο σοβαρά, γιατί να καθορίσουν τη στάση των αγορών;
Συντονισμός
Οτι οι αγορές κάνουν focus στην πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών υποστηρίζεται και από ένα ακόμη γεγονός: Τον τελευταίο μήνα η κίνηση τόσο των ομολόγων όσο και των μετοχών «συντονίζεται»: πέφτουν ή ανεβαίνουν μαζί. Πριν από τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ έπεφταν μαζί, τις μέρες μετά τα γεγονότα ανέβαιναν μαζί.
Χθες όμως, Πέμπτη, ήταν μια άλλη μέρα: Επικράτησε η έλλειψη κατεύθυνσης, δηλαδή αμηχανία. Τα χρηματιστήρια, τόσο των ομολόγων όσο και των μετοχών, γύρισαν αρνητικά: Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είχαν πτώση, σε επίπεδα λίγο κάτω από το 1%, ενώ στα ομόλογα οι τιμές γνώρισαν σαφή πτώση (και επομένως οι αποδόσεις άνοδο). Ξανά οι αγορές μετοχών και ομολόγων συντονίστηκαν, αλλά σε αρνητικό έδαφος. Οι λόγοι αφορούσαν πάλι τις εκτιμήσεις για τα επιτόκια:
● Στις ΗΠΑ τα πρακτικά της συνεδρίασης της FED έδειξαν ότι η άποψη περί ενδεχόμενης ακόμη μίας αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου είναι πλειοψηφική και ότι σε κάθε περίπτωση τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μακρύ χρονικό διάστημα. Στην Ευρώπη, τα πρακτικά της ΕΚΤ έδειξαν ότι «γεράκια» και «περιστέρια» διαφωνούν και επικρατεί «διχασμός», αλλά ότι πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί από την απόφασή της για παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
● Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν ήταν… επαρκώς άσχημα ώστε να εμπνεύσουν αισιοδοξία πως η FED θα υποστείλει την επιθετική πολιτική της στα επιτόκια.
Συμπέρασμα; Η αλλαγή προς το καλύτερο στην πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών δεν έρχεται πιο κοντά. Επομένως, οι μετοχές ξαναπέφτουν (αφού προεξοφλούν πίεση στους ρυθμούς ανάπτυξης, άρα και στα κέρδη) αλλά και τα ομόλογα πέφτουν (αφού παραμένει μακρινή η στιγμή που θα είναι συμφέρον να αγοραστούν) με την ελπίδα ότι θα ανέβουν οι τιμές τους/θα πέσουν οι αποδόσεις τους.
Οσο για το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό ακολούθησε τόσο την πτώση του τελευταίου διαστήματος όσο και την άνοδο των ημερών μετά το μακελειό στη Μέση Ανατολή με τον ίδιο ενθουσιασμό… Χθες Πέμπτη, πάντως, επηρεάστηκε ξανά από τη διεθνή τάση και ανακόπηκε ο ρυθμός αύξησης των προηγούμενων ημερών κλείνοντας με οριακή άνοδο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας