Eκβιασμός μέχρι τελευταία στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψαν διπλωμάτες των Βρυξελλών στην «Εφ.Συν.» τις σχέσεις Ε.Ε.-Ουγγαρίας για το προσεχές διάστημα. Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξεπαγώσουν περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά από την Ε.Ε. για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, αν η Ουγγαρία πει ναι στην αναθεώρηση του 7ετούς προϋπολογισμού αλλά και στη βοήθεια στην Ουκρανία.
Το κακό παιδί της Ε.Ε., ο Βίκτορ Ορμπαν, ασκεί βέτο στη συμπλήρωση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2024-2027, η οποία περιλαμβάνει ένα κρίσιμο πακέτο βοήθειας 50 δισ. για την Ουκρανία.
Tα «κίνητρα»
Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου αναζητούσε «κίνητρα» για το ξεμπλοκάρισμα χρημάτων για την Ουγγαρία ώστε να την κάνει να συμφωνήσει με τη βοήθεια της Ουκρανίας. Ομως η στρατηγική κατευνασμού δεν έγινε μόνο από την Ισπανία. Ο Γερμανός Ολαφ Σολτς και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να καταβάλει μέρος των δεσμευμένων μετρητών στη Βουδαπέστη για να πείσει τον Ορμπαν να άρει το βέτο του, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.
Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, ο επίτροπος Νικολά Σμιντ έστειλε επιστολή στην Ουγγαρία την περασμένη εβδομάδα ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις» της Βουδαπέστης. Είναι ένα βήμα που ερμηνεύεται ως μια κίνηση προς την απεμπλοκή των κεφαλαίων. Η απόφαση αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες στις 26-27 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις διαρροές από τη Βουδαπέστη, ακόμα κι αν ξεμπλοκάρει τα μετρητά για την Ουγγαρία, ο Ορμπαν θέλει να διατηρήσει το βέτο του στη βοήθεια για την Ουκρανία, χωρίζοντας το πακέτο στη μέση και αναγκάζοντας δεύτερη ψηφοφορία το 2025.
Η Ουγγαρία πρόκειται να απαιτήσει το πακέτο να συμπεριλαμβάνει υποχρεωτική «ενδιάμεση αναθεώρηση» το 2025, σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε στην ισπανική προεδρία. Το άλλο μισό του ταμείου θα ξεμπλοκάρει μόνο εάν οι χώρες της Ε.Ε. ψηφίσουν ξανά, ομόφωνα, την παράταση του ταμείου μετά το 2025 για τα υπόλοιπα δύο χρόνια έως το 2027. Η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι χρειάζεται ένα τέτοιο επιπλέον εμπόδιο «λόγω της απρόβλεπτης φύσης του πολέμου της Ρωσίας».
Το σημείο αυτό θεωρείται σημαντικό, γιατί η βοήθεια της Ε.Ε. για το Κίεβο τελειώνει τον Δεκέμβριο. Η επίτευξη συμφωνίας από τις 27 χώρες-μέλη είναι ακόμη πιο επείγουσα μετά τις εκλογές στη Σλοβακία, τις οποίες κέρδισε ο Ρόμπερτ Φίτσο, ένας φιλορώσος επικριτής της πολιτικής της Ευρώπης για την Ουκρανία, και δεδομένης της αποτυχίας των νομοθετών των ΗΠΑ να παρατείνουν τη στρατιωτική χρηματοδότηση.
Διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι όλο αυτό το παζάρι θα έδινε στην Ουγγαρία άλλη μία ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη βοήθεια και να εκβιάσει άλλες χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φανεί ότι ο εκβιασμός περνάει - τουλάχιστον ανώδυνα. Θα απαιτήσουν πλήρη αποδοχή του «πακέτου» ως έχει, προκειμένου να εκταμιεύσουν τα χρήματα.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν προγραμματίσει να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο να συζητήσουν αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο. Ομως, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι ένα «πολιτικό» μήνυμα και όχι μια νομική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, εάν η Ουκρανία ενταχθεί στην Ε.Ε., το Κίεβο θα δικαιούται περίπου 186 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά χρόνια, σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις του κοινού προϋπολογισμού της Ε.Ε. Αυτό αναμένεται να μετατρέψει «πολλές» χώρες-μέλη σε καθαρούς πληρωτές για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει μείωση των καταβολών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά 20% και θα σταματούσε τις πληρωμές της Ε.Ε. για προγράμματα συνοχής σε μεγάλο αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας