Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ινδία, G20
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Rishi Lekhi
Φραγμό στο κινεζικό «Belt and Road» προτείνει ο Μπάιντεν, ενώ Σι και Πούτιν θα απουσιάζουν

Ευκαιρία για... τσακωμούς η σύνοδος G20

Για τον κίνδυνο ρήγματος στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποκλίνουσες στρατηγικές σε τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη και αντικρουόμενα πλαίσια ασφαλείας, προειδοποιεί ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες • Ζητάει μηχανισμό ανακούφισης των αναπτυσσόμενων οικονομιών από τα υπέρογκα χρέη τους, που θα περιλαμβάνει αναστολή πληρωμών, ακόμα πιο μακροχρόνιους όρους δανεισμού και χαμηλότερα επιτόκια

Σύνοδος επιβεβαίωσης διαχωρισμών και αντιθέσεων θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, η φετινή σύνοδος κορυφής της G20 που ξεκινά αύριο στο Δελχί παρά τις αντίθετες προθέσεις του οικοδεσπότη πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τον πλανήτη, οι ηγέτες των πιο ισχυρών οικονομιών της υφηλίου δείχνουν κάθε άλλο παρά διαθέσιμοι για συνεργασία. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ όπως και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστούν στη σύνοδο, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός τους Τζο Μπάιντεν πηγαίνει με στόχο τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων ρηγμάτων.

Ο Μπάιντεν φτάνει στη σύνοδο με μια προσφορά για τον «Παγκόσμιο Νότο», υποσχόμενος πως ό,τι κι αν συμβεί στην οικονομία της Κίνας, οι ΗΠΑ θα μπορούν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των χωρών του. Οπλισμένος με μετρητά για την Παγκόσμια Τράπεζα και με υποσχέσεις για διαρκή δέσμευση των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν ελπίζει να πείσει τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στο σχέδιο επέκτασης «Belt and Road», που υλοποιεί εδώ και μια δεκαετία η Κίνα. Στο επίκεντρο των προτάσεων του Μπάιντεν βρίσκονται η μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας και η αυξημένη χρηματοδότησή της για τη διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Έχει ζητήσει 3,3 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για να συμπληρώσει τα προηγούμενα βήματα των ΗΠΑ και των στενών συμμάχων για τη συγκέντρωση 600 δισ. δολαρίων έως το 2027 (σε δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους) στο πλαίσιο της Σύμπραξης Παγκόσμιων Υποδομών και Επενδύσεων, μιας εναλλακτικής απέναντι στο Belt and Road με απώτερο στόχο τον αποκλεισμό της Κίνας. Η τελευταία δάνεισε μέσω των τραπεζών της εκατοντάδες δισ. δολάρια στο πλαίσιο του Belt and Road την προηγούμενη δεκαετία, χρηματοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών σε αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες. Ωστόσο, η πίστωση έχει στερέψει τα τελευταία χρόνια και πολλές από αυτές τις χώρες αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι μια επανεκκίνηση της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του Παγκόσμιου Νότου και να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. Ο Μπάιντεν έχει βασίσει την εξωτερική του πολιτική στην αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στους Ρώσους, στη διαχείριση του ανταγωνισμού με την Κίνα και στην αποκατάσταση των συμμαχιών των ΗΠΑ που παραμελήθηκαν από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Σι βρίσκει επίσης νέους τρόπους για να μεγεθύνει την παρουσία της χώρας του στον αναπτυσσόμενο κόσμο, φιλοξενώντας συγκέντρωση ηγετών της Κεντρικής Ασίας τον Μάιο με θέμα την ανάπτυξη. Η ομάδα των BRICS, που πραγματοποίησε τη σύνοδό της τον προηγούμενο μήνα και διευρύνεται με νέες χώρες-μέλη, αποτελεί ακόμη ένα πεδίο δράσης και αύξησης της επιρροής του, από το οποίο η Ουάσινγκτον είναι αποκλεισμένη.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συμβαίνουν ενώ η κλιματική κρίση δείχνει έντονα τα δόντια της με συνεχείς καύσωνες, τεράστιες παρατεταμένες πυρκαγιές, καταστροφικές πλημμύρες αυτό το καλοκαίρι προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά. Υπόσχεται ακόμη χειρότερα στο απώτερο μέλλον καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι «μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 10-23% έως το 2100».

Την ίδια στιγμή οι αλλεπάλληλες κρίσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οδηγούν σε περαιτέρω καθίζηση των διεθνών εμπορικών σχέσεων. ΗΠΑ και Ε.Ε. σχεδιάζουν νέους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα, οι κινεζικές εξαγωγές βυθίστηκαν για 4ο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, ενώ η εξαγωγική βιομηχανία της Γερμανίας συνεχίζει να καταγράφει πτώση της παραγωγής της καθώς οι παραγγελίες υποχωρούν. Στο περιβάλλον αυτό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε χθες από την Τζακάρτα της Ινδονησίας για τον κίνδυνο κατακερματισμού και δημιουργίας ενός μεγάλου ρήγματος στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποκλίνουσες στρατηγικές για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη και αντικρουόμενα πλαίσια ασφαλείας.

Εν όψει της συνόδου της G20 o Γκουτέρες ζήτησε έναν μηχανισμό ανακούφισης των αναπτυσσόμενων οικονομιών από τα υπέρογκα χρέη τους που θα περιλαμβάνει αναστολή πληρωμών, ακόμη πιο μακροχρόνιους όρους δανεισμού και χαμηλότερα επιτόκια. Εξέφρασε επίσης τη στήριξη για την εκ νέου διοχέτευση επιπλέον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ μέσω πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης για την αύξηση της ρευστότητας και την υποστήριξη των αναγκών των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ευκαιρία για... τσακωμούς η σύνοδος G20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας