Oι αρχές Eπιθεώρησης Eργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής Ανεξάρτητης Αρχής, υπό τον συντονισμό της Europol και την υποστήριξη της Eurojust, της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και της Frontex, εντόπισαν ευρύ δίκτυο εργασιακής εκμετάλλευσης με τη μορφή της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking). Ειδικότερα, στην Ελλάδα το κύκλωμα που εμπορευόταν ανθρώπους, για να εξασφαλίσει μια τυπική νομιμοποίηση, εφάρμοζε το σύστημα της «κλωνοποίησης». Δηλαδή με την ίδια ταυτότητα και τα ίδια στοιχεία νομιμοποιούσε και μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ τους μετανάστες ή πρόσφυγες που έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης. Κατ' αυτόν τον τρόπο, με το ίδιο όνομα μπορούσαν να εργάζονται αρκετοί.
Την ίδιο μέθοδο της «κλωνοποίησης» είχαν χρησιμοποιήσει και εργολάβοι καθαριότητας, την περίοδο προ του 2010, «χτυπώντας» με μικρό κόστος τα έργα καθαριότητας των δημόσιων υπηρεσιών και συγκοινωνιών (τ. ΗΣΑΠ).
Τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων πραγματοποίησαν τους ελέγχους από κοινού με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και περιπτώσεις θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Η ελεγκτική δράση εντόπισε τα θύματα σε επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής (όπως θερμοκήπια και συσκευαστήρια), χονδρικού και λιανικού εμπορίου, εστίασης, διαχείρισης αποβλήτων, παραγωγής τροφίμων, εταιρείες απασχόλησης εργαζομένων (ΕΠΑ), οργάνωσης εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γραφείου και καταλύματα. Οι έλεγχοι εστίασαν σε κλάδους έντασης εργασίας, όπου είναι πιθανότερο να εντοπιστούν εργαζόμενοι των οποίων παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα.
Σε σύνολο 271 ελέγχων, διαπιστώθηκαν 165 παραβάσεις (αδήλωτη εργασία, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, παράνομη απασχόληση ανηλίκων, μη υποβολή ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, χρονικά όρια εργασίας, υποδηλωμένη εργασία κ.α.) και επιβλήθηκαν 188 πρόστιμα, ύψους 1.230.500 ευρώ. Οι έλεγχοι για πιθανά θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης είναι σε εξέλιξη και γίνονται υπό άκρα μυστικότητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας