Με πατημένο το πόδι στο γκάζι επέστρεψε μετά το τέλος των αυστηρών περιορισμών Covιd η κινεζική οικονομία, επιτυγχάνοντας στο α’ τρίμηνο του έτους τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και έναν χρόνο.
Παρά τη ραγδαία νομισματική σύσφιγξη παγκοσμίως, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, την οικονομική επιβράδυνση και την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου κατάφερε να τρέξει τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 με 4,5% έναντι 4% που προέβλεπαν οι αναλυτές και 2,9% στο δ’ τρίμηνο του 2022.
Η ισχυρή επίδοση αποτελεί μια καλή αρχή για την οικονομία των 18 τρισ. δολαρίων σε ένα διεθνές περιβάλλον που εξακολουθεί να είναι περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο. Η κινεζική κυβέρνηση είδε πέρυσι την ανάπτυξη να υποχωρεί κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε δεκαετιών (3%) λόγω των εκτεταμένων λοκντάουν και των κρουσμάτων του Covid-19. Φέτος, έχει θέσει στόχο της την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 5%, ενώ από την πλευρά τους οι αναλυτές αναμένουν λίγο καλύτερη επίδοση, 5,4%.
Το φωτεινό σημείο στην παρούσα φάση είναι η κατανάλωση, η οποία ενισχύεται καθώς βελτιώνεται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών. Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιευτήκαν χθες για τον Μάρτιο, έδειξαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 10,6%, επίπεδο το οποίο ξεπερνά τις σχετικές προβλέψεις αγγίζοντας το υψηλότερο των τελευταίων δύο ετών. Αύξηση 3,9% κατέγραψε τον Μάρτιο και η παραγωγή των εργοστασίων, ενώ ισχυρή άνοδο σημείωσαν και οι εξαγωγές.
Ας σημειωθεί ότι στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 8,8%, ξεπερνώντας την αύξηση 5,1% και κατέγραψαν οι συνολικές επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων. Από την άλλη πλευρά οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 5,8%.
Το ερώτημα που πλανάται είναι αν αυτό το ισχυρό ξεκίνημα της κινεζικής μετά Covid οικονομίας θα έχει συνέχεια. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι λόγω της χαμηλής περσινής βάσης η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, ενδεχομένως 8%.
Προβλέπουν δε ότι η πολυάνθρωπη χώρα δεν θα έχει πρόβλημα στην επίτευξη του σχετικά μέτριου αναπτυξιακού της στόχου, καθώς κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα κινούνται σε μονοπάτια επέκτασης με μέτρα υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας. Η απότομη άρση των περιορισμών Covid τον Δεκέμβριο, η χαλάρωση της τριετούς καταστολής στους τομείς των εταιρειών τεχνολογίας και των ακινήτων αλλά και η συνεχής παροχή ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα αυτό υποδεικνύουν.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά των οικονομολόγων που διαβάζει διαφορετικά τα πράγματα, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει ακόμη άνιση. Η μετάβαση από την ανάπτυξη του παρελθόντος, η οποία τροφοδοτήθηκε από τις επενδύσεις, σε μια ανάπτυξη που πλεον θα βασίζεται στην κατανάλωση αντιμετωπίζει προκλήσεις, προειδοποιούν.
Η κατανάλωση, οι υπηρεσίες και οι δαπάνες για υποδομές έχουν αυξηθεί, όμως η εργοστασιακή παραγωγή έχει μείνει πίσω εν μέσω της ασθενέστερης παγκόσμιας ανάπτυξης, τονίζουν ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για την ισχύ της εγχωρίας ζήτησης και κατανάλωσης, επισημαίνοντας την πτώση των τιμών και την αύξηση των τραπεζικών αποταμιεύσεων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ασιατική οικονομία από τους κίνδυνους του χρέους.
«Μη βιώσιμη η αποσύνδεση της Ε.Ε. από την Κίνα»
«Η άνοδος της Κίνας ως διεθνούς πολιτικού και οικονομικού παράγοντα καθιστά ακόμη πιο σημαντική για την Ευρώπη τη διαχείριση των σχέσεών της με το Πεκίνο. Αλλά αυτό δείχνει ότι η αποσύνδεσή μας δεν είναι βιώσιμη, επιθυμητή ή ακόμη και πρακτική λύση για την Ευρώπη».
Αφοπλιστικά ειλικρινής και ρεαλίστρια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοψίζοντας και τα συμπεράσματά της από την πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα, έδωσε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απάντηση σε όσους θέτουν ζήτημα εδώ και τώρα απεξάρτησης της Ε.Ε. από την Κίνα.
Ενα κλικ πιο πάνω, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι παρ’ όλο που Ε.Ε. και Κίνα βρίσκονται σε ανταγωνισμό, «λόγω της τεράστιας επιρροής της Κίνας στον κόσμο, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε μαζί της, παρότι δεν πρόκειται για δημοκρατία».
Οι ευρωβουλευτές όλων των ομάδων συνέκλιναν στην ανάγκη «για μια αποτελεσματική, συνεπή και ενιαία στρατηγική για την Κίνα». Αλλά ποια είναι αυτή η στρατηγική κανείς δεν περιέγραψε με συνοχή και σαφήνεια. Ταϊβάν, Ουιγούροι, ανθρώπινα δικαιώματα, στήριξη ή ανοχή της Ρωσίας στην εισβολή στην Ουκρανία ήταν στοιχεία κριτικής, αλλά κανείς δεν είχε όρεξη να πάει παραπέρα. Οποιαδήποτε σκέψη για ρήξη με το Πεκίνο προκαλεί προφανώς δέος στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και σε όλη την Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας