Από μικρό κι από... Κινέζο μαθαίνεις την αλήθεια. Φούμαρα, δείχνει πλέον το ενδεχόμενο μιας συμπαγούς συμφωνίας μεταξύ των 20 ισχυρότερων οικονομιών G-20 για καταπολέμηση της φοροαποφυγής και μεγαλύτερη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων, στη συνάντησή τους αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Το ζήτημα αυτό «βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των συζητήσεων», κοινοποίησε χθες η Κίνα προσφέροντας μια σαφή εικόνα για το τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από αυτή τη σύνοδο.
Ομάδα εργασίας του G-20 υπό την εποπτεία της Γενικής Εισαγγελίας Αυστραλίας επεξεργάστηκε για μήνες τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ξεσκεπάζει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων -ειδικά των πολυεθνικών- και θα καταπολεμά τη χρήση εικονικών εταιρειών, οι οποίες μπορούν να κρύψουν παράνομα χρήματα ή να αποφύγουν τη φορολογία.
Οπως αποκάλυψε η πρόσφατη έρευνα Luxleaks της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, τέτοιου είδους θυγατρικές είχαν στο Λουξεμβούργο 343 πολυεθνικές εταιρείες -μεταξύ των οποίων και 9 ελληνικού ενδιαφέροντος- προκειμένου να φοροαποφεύγουν.
Οπως αποκάλυψε η έρευνα, το αυστραλέζικο Δημόσιο έχασε μεταξύ 2003 και 2012 εξαιτίας τέτοιου είδους θυγατρικών εταιρειών που διατηρούσε η σουηδική ΙΚΕΑ στο Λουξεμβούργο και την Ολλανδία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους. Ο συνολικός φόρος που η ΙΚΕΑ κατέβαλε στο αυστραλέζικο Δημόσιο κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας για κέρδη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ήταν μόλις 31 εκατ. δολάρια (Βλέπε http://www.efsyn.gr/arthro/luxleaks-kraygalees-periptoseis).
Ο θόρυβος που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις Luxleaks έφερε σε δύσκολη θέση τις αυστραλέζικες δικαστικές αρχές, οι οποίες είχαν υποσχεθεί ότι η διαφάνεια των επιχειρήσεων σε επίπεδο G-20 αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους για φέτος.
Χθες όμως ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών οικονομικών σχέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζανγκ Ζουν, τους ψαλίδισε τα φτερά και γκρέμισε κάθε προσδοκία για μια συμφωνία κατά της επιχειρηματικής ασυδοσίας και της φορολογικής ασυλίας τους στον πλανήτη, αποκαλύπτοντας ότι το ζήτημα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των συζητήσεων (και όχι των αποφάσεων)... Την ίδια περίπου στιγμή μια νέα μελέτη οικονομικών επιστημόνων έδειχνε ότι το 0,1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχουν πλούτο όσο το φτωχότερο 90% του πληθυσμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας