Συνέχεια στην κοροϊδία με την οποία «παραμυθιάζουν» εδώ και χρόνια τους Ευρωπαίους πολίτες έδωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., κοινοποιώντας τη νέα μαύρη λίστα των ανά την υφήλιο φορολογικών παραδείσων. Σε αυτήν προσέθεσαν τη Ρωσία, η οποία υφίσταται έτσι κι αλλιώς κυρώσεις της Ευρώπης, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Δεν περιέλαβαν όμως ούτε το «αγαπημένο» τους Κατάρ, ούτε βέβαια κάποιον από τους δικούς τους φορολογικούς παραδείσους, όπως την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία.
Η νέα λίστα μη συνεργάσιμων φορολογικών καθεστώτων αποτελείται στη συντριπτική της πλειονότητα από εξωτικά νησιά του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και ελέγχονται για «δουλειές» με εταιρείες του City. Aναλυτικότερα στη μαύρη λίστα των Ευρωπαίων περιλαμβάνονται οι Αμερικανική Σαμόα, Ανγκουίλα, Μπαχάμες, Φίτζι, Γκουάμ, Παλάου, Παναμάς, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Βανουάτου, Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Κόστα Ρίκα, Νήσοι Μάρσαλ και Ρωσία. Οι 4 τελευταίες δικαιοδοσίες δεν υπήρχαν στην προηγουμένη λίστα της Ε.Ε., από την οποία αντίθετα έχουν αφαιρεθεί η Βόρεια Μακεδονία, τα Μπαρμπάντος, η Τζαμάικα και η Ουρουγουάη. Στη νέα μαύρη λίστα δεν περιλήφθηκε ούτε το Κατάρ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Ecofin, αδιαφορώντας για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του σκανδάλου Qatar Gate, απέρριψε τις πιέσεις της Eυρ. Επιτροπής και προσέφερε στην Ντόχα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των απαιτούμενων φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Χρόνο αντίθετα δεν διανοήθηκε να προσφέρει στη Ρωσία, η οποία δεν είχε προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την επίλυση άλλων ζητημάτων πριν διακοπούν οι συνομιλίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Από τη μαύρη λίστα της Ε.Ε. απουσίαζε για ακόμη μια φορά και ο γνωστός «άξονας της φοροαποφυγής», δηλαδή η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Βρετανία, χώρες οι οποίες με τα φορολογικά τους καθεστώτα ευνοούν τη φορολογική κατάχρηση των πολυεθνικών και των πλουσίων ιδιωτών και είναι υπεύθυνες για την αποφυγή πληρωμής φόρων ύψους 268 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο. Πρόκειται για ποσόν που αντιστοιχεί στο 55% του συνόλου των φόρων που χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Συνολικά οι πλούσιες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι υπεύθυνες για το 78% των φόρων που χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με τα παραπάνω εξωτικά νησιά, καμία από αυτές τις χώρες δεν βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. και αυτό αναδεικνύει την τεράστια υποκρισία των Ευρωπαίων πολιτικών.
Χαστούκι από ΟΗΕ
Υποκριτής αντίθετα δεν φαίνεται να είναι ο ΟΗΕ που χθες κάλεσε την Ιρλανδία να διασφαλίσει ότι οι φορολογικές πολιτικές που ακολουθεί δεν οδηγούν στη μεταφορά εταιρικών κερδών προς φορολογικούς παραδείσους, στερώντας πόρους από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που είναι αναγκαίοι για την προστασία και την υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η έκκληση δε, από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Παιδιών του ΟΗΕ, αποτελεί χαστούκι τόσο για το Δουβλίνο όσο και τις Βρυξέλλες. Η Ιρλανδία αποτελεί τον 11ο μεγαλύτερο εταιρικό φορολογικό παράδεισο της υφηλίου.
Με εταιρικό φορολογικό συντελεστή 12,5% και 6,25% για τα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα, καθεστώτα φοροαπαλλαγών και επιστροφής φόρων, ευνοϊκό περιβάλλον ίδρυσης εταιρειών-οχημάτων, συνιστά για περισσότερο από δύο δεκαετίες παράδεισο για τις πολυεθνικές, ειδικά αυτές της υψηλής τεχνολογίας. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς της διαδικασίας μεταφοράς κερδών και φοροαποφυγής των πολυεθνικών. Περισσότερες από 700 αμερικανικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην Ιρλανδία, μεταξύ των οποίων η Apple, η Google και η Microsoft.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας