Τρόπους για να θωρακίσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες έναντι του τεράστιου συστήματος επιδοτήσεων που εφαρμόζεται από την αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο μηχανισμός αντιμετώπισης του πληθωρισμού των ΗΠΑ ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην Ευρώπη, αφού τις... σπρώχνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μιλώντας χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε αντίμετρα που βρίσκονται υπό προετοιμασία: έναν νέο νόμο για την καθαρή βιομηχανία, ο οποίος θα πρέπει να «απλοποιήσει και να επιταχύνει την αδειοδότηση για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρής τεχνολογίας» κι επίσης ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας όπως το ανέφερε.
«Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς και να υποστηριχθεί η μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία σε ολόκληρη την Ενωση, πρέπει επίσης να εντείνουμε τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.. Μεσοπρόθεσμα, θα προετοιμάσουμε ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του προϋπολογισμού μας αργότερα φέτος», είπε η Φον ντερ Λάιεν.
Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα εξισορροπηθούν τα χρήματα της Ε.Ε. και οι εθνικές κρατικές ενισχύσεις, οι κανόνες των οποίων έχουν ήδη χαλαρώσει λόγω κρίσης. Ηδη, έξι χώρες -η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Σουηδία- παροτρύνουν την Επιτροπή να επιδείξει μεγάλη προσοχή στο θέμα αυτό, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε έναν λεγόμενο «αγώνα επιδοτήσεων» και στον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς.
Πράγματι, ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο από άλλα και μπορούν, επομένως, να επιδοτήσουν τον δικό τους βιομηχανικό τομέα, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Γαλλία, που αντιπροσωπεύουν το 77% των 672 δισεκατομμυρίων σε κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν βάσει του τρέχοντος Προσωρινού Πλαισίου για την Κρίση από την Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή, όμως, πολλές φωνές αρχίζουν να ακούγονται στις Βρυξέλλες -και όχι μόνο- για την ανάγκη ενός ακόμα Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσει όλες τις χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν το δημοσιονομικό χώρο.
Προς το παρόν, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Γάλλος Τιερί Μπρετόν προτείνει χαλάρωση των κανόνων για τις επιδοτήσεις και δημιουργία ταμείου της Ε.Ε., ενώ η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ με επιστολή της προς τους υπουργούς τάσσεται υπέρ της τροποποίησης των κανόνων της Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις, ώστε να επιτραπεί προσωρινά στις χώρες να αντιστοιχούν στο πακέτο επιδοτήσεων των ΗΠΑ, το οποίο «κινδυνεύει να παρασύρει ορισμένες από τις επιχειρήσεις μας στην Ε.Ε. να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ». Και η ίδια υποστήριξε τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου της Ε.Ε. που θα επιτρέπει στις χώρες να επιδοτούν επί ίσοις όροις τις πράσινες βιομηχανίες.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών μίλησε για δύο πυλώνες, από τη μία ο εξορθολογισμός των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ο δε δεύτερος έχει επίσης κοινή χρηματοδότηση για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να τροφοδοτήσει τη συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
«Διεκπεραιωτικό» Ecofin για τη σουηδική προεδρία
Διεκπεραιωτικού χαρακτήρα ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., του Ecofin, στο οποίο η προεδρεύουσα Σουηδή υπουργός Ελίζαμπεθ Σβάντεσον παρουσίασε τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους. «Η προεδρία θα αγωνιστεί για αποτελεσματική και συνετή χρήση των κοινών μέσων που υπάρχουν κατά του πληθωρισμού», είπε η Σβάντεσον, καθιστώντας σαφές ότι τάσσεται στην πλευρά αυτών που πιέζουν για δημοσιονομική σύσφιγξη.
Το Ecofin ενημερώθηκε από την Κομισιόν για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Ουκρανίας φέτος με 18 δισ. ευρώ και την εκταμίευση του πρώτου τμήματος ύψους 3 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε χθες. Ακόμη, το Συμβούλιο ενέκρινε τροποποιητική απόφαση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Λουξεμβούργου με βάση την οποία η μέγιστη χρηματοδότησή του μειώνεται στα 82,7 εκατ. ευρώ από 93,3 εκατ. ευρώ, χωρίς φυσικά να... κλάψει η κυβέρνηση του Δουκάτου, για το οποίο το ποσόν αυτό είναι ασήμαντο. Στη διάρκεια του έτους και τα 27 κράτη-μέλη θα ζητήσουν εκτελεστικές αποφάσεις σχετικά με επικαιροποιήσεις στα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τουλάχιστον μία φορά, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις νέες επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του REPowerEU ή να ζητήσουν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που μένουν αζήτητα. Τέλος το Ecofin ξεκίνησε την ετήσια διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την παρακολούθηση των οικονομικών πολιτικών, της απασχόλησης και των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών-μελών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας