Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση εν μέσω κλιμακούμενης ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού, δίνουν τον ρυθμό στις αγορές ομολόγων, η απόδοσή των οποίων συνεχίζει να... τραβά την ανηφόρα, προκαλώντας ιδιαίτερο προβληματισμό.
Το μαζικό ξεπούλημα στα ομόλογα καταγράφεται με έντονο τρόπο στη ζώνη του ευρώ και σε αυτό συνδράμουν τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, όσο και οι ανακοινώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, για μείωση των φόρων. Μάλιστα, οι δηλώσεις της Τρας συντέλεσαν και στην υποχώρηση της στερλίνας που έπεσε σε ιστορικά χαμηλά στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία μειώθηκε 5%, στο 1,0327 δολ. το χαμηλότερο επίπεδο από το 1970. Την ίδια στιγμή, η απόδοση των βρετανικών δεκαετή ομολόγων εκτοξεύεται κοντά στο 4,2%.
Εξάλλου, μόνο λίγες ώρες μετά τη νίκη της δεξιάς/ακροδεξιάς συμμαχίας στις ιταλικές εκλογές, η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων ξεπερνά το 4,5%, καταγράφοντας έτσι την πολιτική αβεβαιότητα για το μέλλον της γειτονικές χώρας.
Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα
Από την ανοδική τροχιά δεν μπορούσαν να απουσιάζουν τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, που ξεπέρασαν το 4,7%: επίπεδο που θυμίζει μνημονιακές εποχές.
Σημειώνεται ότι η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων στις αγορές των ομολόγων δυναμιτίζει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, καθιστώντας απαγορευτική κάθε σκέψη για νέα έξοδο στις αγορές (δηλαδή, δανεισμό) εντός του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, σε κλοιό αυξημένων επιτοκίων βρίσκονται και τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δυσκολεύονται με τις δόσεις των δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά), καθώς σημειώνουν τρομακτική αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, σε 400-500 χιλιάδες ανέρχονται οι δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Euribor, και λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μηνιαία δόση.
Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων για αρκετές ακόμα συνεδριάσεις
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκαθάρισε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης θα εξακολουθήσει την ίδια πολιτική της αύξησης των επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως απάντηση στη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, θα γίνουν ανακοινώσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων «κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις» της ΕΚΤ, προκειμένου να υπάρξει «προστασία» από τον κίνδυνο περαιτέρω ανοδικής πορείας του πληθωρισμού.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι αναμένει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί στο 3,1% φέτος και στο 0,9% το 2023.
→ Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εκτιμώντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσουν τις ισχυρότερες οικονομίες σε ύφεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας