Νέο δάνειο 5 δισ. δολ. ζητά η Ουκρανία από το ΔΝΤ
Περαιτέρω χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά το Κίεβο, τη στιγμή που η ουκρανική οικονομία έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία.
Όπως ανέφερε ο Όλεγκ Ουστένκο –επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βολομίντιρ Ζελένσκι– η εξασφάλιση ενός νέου δανείου 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ θα βοηθούσε να καθησυχάσουν οι άλλοι πιστωτές της Ουκρανίας, πως η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται υπό έλεγχο.
«Ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ 5 δισ. δολαρίων θα ήταν σύμφωνο με τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα μπορούσε να είναι καταλύτης για χρηματοδότηση από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., του Υπουργείου Οικονομικών (των ΗΠΑ) και άλλων χωρών», είπε ο Ουστένκο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ουστένκο δήλωσε επίσης ότι μια τέτοια χρηματοδότηση για περίπου 18 μήνες θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης για ένα μεγαλύτερο πακέτο 15-20 δισ. δολαρίων, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή. Αφού ανέφερε ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με τον παγκόσμιο δανειστή σχετικά με ένα τέτοιο αίτημα, πρόσθεσε με νόημα ότι ο στόχος πρέπει να είναι να προχωρήσει το θέμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την παραπάνω πληροφορία.
Σε δεινή θέση
Οι δηλώσεις Ουστένκο έρχονται λίγες μέρες αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Κίριλο Σεβτσένκο, ανακοίνωσε ότι υπερδιπλασιάζεται το επιτόκιο αναφοράς (από το 10% στο 25%). Μοιραία, το κόστος δανεισμού ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν δηλαδή η οικονομία της Ουκρανίας κλυδωνιζόταν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Σημειώνεται επίσης ότι πριν από δύο εβδομάδες ο Σεβτσένκο δήλωσε στο Reuters ότι ζητούσε έως και 20 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ για δύο ή τρία χρόνια. Το μεγάλο μέγεθος αυτού του αιτήματος είχε πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στο ΔΝΤ, διότι θα έθετε εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας.
Το προηγούμενο δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, ακυρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, καθώς το ΔΝΤ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισ. δολαρίων τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με το Ταμείο για να σχεδιάσουν ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα «με στόχο την αποκατάσταση και την ανάπτυξη, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».
Όλα αυτά τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch Ratings υποβάθμισαν (την Παρασκευή) το αξιόχρεο του ουκρανικού δημοσίου σε ό,τι αφορά ομόλογα και άλλα αξιόγραφα εκπεφρασμένα σε ξένα νομίσματα, εξηγώντας πως θεωρούν το διετές μορατόριο στην αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας, ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Σε κάθε περίπτωση η Ουκρανία βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς αντιμετωπίζει οικονομική συρρίκνωση 35%-45% το 2022 και μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα 5 δισ. δολαρίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας