Μετέωρο δείχνει το μέλλον της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο τιμόνι του ΔΝΤ, ενώ σήμερα ξεκινά η τακτική φθινοπωρινή κοινή σύνοδος Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Βουλγάρα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατηγορείται ότι το 2017, όταν ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε ασκήσει πιέσεις προκειμένου να παραποιηθούν στοιχεία και να ευνοηθεί η Κίνα σε έκθεση της τράπεζας.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε το θέμα επί πέντε ώρες την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ χθες συναντήθηκε τόσο με την Γκεοργκίεβα όσο και με το δικηγορικό γραφείο που έχει απευθύνει τις σε βάρος της κατηγορίες, αλλά η τελική του απόφαση δεν αναμενόταν πριν από σήμερα.
Το σκάνδαλο απειλεί να επισκιάσει τη σύνοδο που ξεκινά σήμερα στην Ουάσινγκτον και στην οποία υπουργοί και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι από 190 χώρες θα συζητήσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την άνοδο του πληθωρισμού, την πανδημία και τη φορολόγηση των πολυεθνικών. Η σύνοδος που σε φυσιολογικές περιόδους έφερνε στην Ουάσινγκτον έως και 10.000 ανθρώπους θα είναι για δεύτερο χρόνο –στο μεγαλύτερο μέρος της– εικονική.
Η Γκεοργκίεβα αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που της προσάπτονται. Ο δικηγόρος της υποστηρίζει ότι η σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Wilmer Hale παραβίασε τους κανόνες προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας, εν μέρει στερώντας από την Γκεοργκίεβα το δικαίωμα να απαντήσει στις κατηγορίες. Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν την περασμένη Παρασκευή να στηρίξουν τη Βουλγάρα οικονομολόγο. Αξιωματούχοι άλλων χωρών ζήτησαν όμως περισσότερο χρόνο προκειμένου να συγκρίνουν τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών, ενώ οι ΗΠΑ, που πίεσαν νωρίτερα για την «ενδελεχή και δίκαιη καταγραφή όλων των γεγονότων», δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμη τη θέση τους.
«Αδικαιολόγητη πίεση»
Η έρευνα της WilmerHale εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στα συμπεράσματά της η έκθεση υποστήριξε ότι η Γκεοργκίεβα το 2017 είχε ασκήσει «αδικαιολόγητη πίεση» στο προσωπικό της τράπεζας προκειμένου να αλλάξουν δεδομένα στην έκθεση «Doing Business» και να ενισχυθεί η θέση της Κίνας στη σχετική κατάταξη που αφορούσε το επιχειρηματικό κλίμα. Στόχος της παρέμβασης ήταν η υποστήριξη του Πεκίνου σε μια σημαντική αύξηση κεφαλαίου που σχεδίαζε η Τράπεζα.
Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξαμηνιαίες εκθέσεις του ΔΝΤ και κυρίως την World Economic Outlook, η οποία δημοσιοποιείται αύριο. Στην προηγούμενη –ενδιάμεση– έκθεση τον Ιούλιο, το Ταμείο προέβλεπε παγκόσμια ανάπτυξη 6% για φέτος. Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, η Γκεοργκίεβα διεμήνυσε ότι η εκτίμηση αυτή έχει πλέον μειωθεί, καθώς τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές επιδεινώθηκαν και συνιστούν παράγοντα επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι το ενδεχόμενο ο αυξανόμενος πληθωρισμός να αναγκάσει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε απόσυρση των μέτρων τόνωσης σε μια περίοδο που η ανάκαμψη είναι ακόμη ατελής. Κάποιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν μάλιστα ότι με τις ελλείψεις στις αλυσίδες εφοδιασμού να συνεχίζονται και το επόμενο έτος και τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού να αποτρέπει την οριστική επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, το ενδεχόμενο μιας περιόδου στασιμοπληθωρισμού –στάσιμης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού– όπως στη δεκαετία του 1970 δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας