Διεύρυνση των ρηγμάτων που χωρίζουν ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της υφηλίου διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το τελευταίο τρίμηνο. Το κύριο ρήγμα που χωρίζει τις οικονομίες σε δυο μπλοκ είναι σύμφωνα με την ενδιάμεση -θερινή- έκθεση του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία η πρόσβαση στα εμβόλια. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι ανεπτυγμένες οικονομίες στις οποίες έχει ήδη εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού τους και μπορούν να προσβλέπουν σε περαιτέρω εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Από την άλλη είναι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι αναδυόμενες αγορές που έχουν εμβολιάσει μόνο το 11% του πληθυσμού τους και συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις λοιμώξεων και άνοδο του αριθμού των νεκρών. Το ΔΝΤ ωστόσο προειδοποίησε ότι ακόμη και στις χώρες όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός η ανάκαμψη δεν είναι διασφαλισμένη όσο ο ιός κυκλοφορεί αλλού.
Το Ταμείο διατήρησε την προηγούμενη ανοιξιάτικη εκτίμησή του για παγκόσμια ανάπτυξη 6% φέτος, ενώ αναβάθμισε κατά 0,5%, σε 4,9% την αντίστοιχη πρόβλεψή του για το 2022.
Στην έκθεσή του υπογραμμίζει ότι οι προοπτικές για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδίως της Ασίας, φέτος έχουν συρρικνωθεί. Αντίθετα, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και αυτό όπως λέει αντανακλά την καλύτερη πορεία της πανδημίας σε αυτές και τις ισχυρές πολιτικές στήριξης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους.
Οι αποκλίσεις στις πολιτικές στήριξης αποτελούν τη δεύτερη σημαντική αιτία βάθυνσης του ρήγματος μετά τον εμβολιασμό. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες το ύψος της δημοσιονομικής στήριξης αγγίζει φέτος τα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αναβάθμιση της πρόβλεψης του 2022 οφείλεται κυρίως σε αυτήν και ιδίως στις τεράστιες δαπάνες που πραγματοποιούν ΗΠΑ και Ε.Ε. Από την άλλη, στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα περισσότερα μέτρα έληξαν το 2020 και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χτίσουν δημοσιονομικά μαξιλάρια ασφαλείας. Ορισμένες μάλιστα αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Ρωσία και η Τουρκία, έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να σταματήσουν την άνοδο των τιμών.
Παροδικός πληθωρισμός
Το Ταμείο θεωρεί ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι παροδικές και ότι αντικατοπτρίζουν τις ασυνήθιστες εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία και πρόσκαιρες αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εκτιμά ότι στις περισσότερες χώρες ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022, αν και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εξετάζουν τις παροδικές πιέσεις του πληθωρισμού και να αποφεύγουν το σφίξιμο της νομισματικής τους πολιτικής μέχρις ότου υπάρξει καλύτερη εικόνα για τη δυναμική των τιμών. Η σαφήνεια των κεντρικών τραπεζών στις ανακοινώσεις τους για τις προοπτικές της νομισματικής τους πολιτικής θα αποτελέσει σύμφωνα με το ΔΝΤ το κλειδί στη διαμόρφωση των πληθωριστικών προσδοκιών και στην προστασία από ένα πρόωρο σφίξιμο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Υπάρχει, ωστόσο, πάντα ο κίνδυνος οι παροδικές πιέσεις να γίνουν πιο επίμονες και οι κεντρικές τράπεζες να χρειαστεί να αναλάβουν προληπτική δράση.
Το Ταμείο θεωρεί ότι μια από τις χειρότερες εξελίξεις θα ήταν ένα απότομο σφίξιμο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, για παράδειγμα μετά από μια επανεκτίμηση των προοπτικών της νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες αν οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξηθούν ταχύτερα του αναμενομένου. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ένα ένα διπλό πλήγμα στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες από τις αυστηρότερες εξωτερικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και την επιδείνωση της δυναμικής της πανδημίας θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ανάκαμψή τους και θα σύρει την παγκόσμια ανάπτυξη χαμηλότερα των προβλέψεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας