Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει «ούριο άνεμο για την ανάκαμψη» στις οικονομικές προβλέψεις της για την Ε.Ε. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «βραχυπρόθεσμοι παράγοντες ενισχύουν μια ήπια, κατά τα άλλα, κυκλική ανάκαμψη» στην Ευρώπη των 28 το 2015.
Πρόκειται κυρίως για: 1) τις τιμές του πετρελαίου που παραμένουν σχετικά χαμηλές, 2) την υποτίμηση του ευρώ και 3) τις οικονομικές πολιτικές στην Ε.Ε.
Στον νομισματικό τομέα, η ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμβάλλοντας στη μείωση των επιτοκίων και σε προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. Με έναν εν γένει ουδέτερο συνολικό δημοσιονομικό προσανατολισμό στην Ε.Ε. -ούτε περιοριστικό ούτε χαλαρό- η δημοσιονομική πολιτική στηρίζει επίσης την ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε. για την Ευρώπη θα πρέπει επίσης να αποφέρουν καρπούς.
Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό ΑΕΠ το 2015 αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 1,8% στην Ε.Ε. και κατά 1,5% στην ευρωζώνη. Για το 2016, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,1% στην Ε.Ε. και 1,9% στην ευρωζώνη.
Η εγχώρια ζήτηση είναι ο βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ, καθώς αναμένεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος και ανάκαμψη των επενδύσεων το επόμενο έτος.
Βέβαια, παρατηρούνται ανισότητες στην οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων χωρών. Γενικά, όμως, όλες οι χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να ωφεληθούν από τις θετικές αυτές εξελίξεις.
Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο θα ωφεληθεί κάθε οικονομία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα αντίδρασής της στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και, ιδίως, στην υποτίμηση του ευρώ.
Η ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει η ΕΚΤ ενδέχεται επίσης να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε χώρες όπου ίσχυαν παλαιότερα αυστηροί όροι χρηματοδότησης. Σε μερικά κράτη-μέλη όμως, τα σχετικά χαμηλά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να μειώσουν τον θετικό αντίκτυπο της ποσοτικής χαλάρωσης στον τραπεζικό δανεισμό.
Μηδενικός πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, κυρίως λόγω των συνεπειών της πτώσης των τιμών της ενέργειας.
Οι τιμές καταναλωτή θα πρέπει, ωστόσο, να αρχίσουν να αυξάνονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ακόμα περισσότερο το 2016, καθώς η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται, τα κενά παραγωγής μειώνονται, οι επιπτώσεις της μείωσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων εξασθενούν και η υποτίμηση του ευρώ προκαλεί αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.
Ο ετήσιος πληθωρισμός τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 0,1% φέτος σε 1,5% το 2016.
Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας ευνοεί την αύξηση της απασχόλησης. Η ανεργία, αν και σε καθοδική πορεία, παραμένει υψηλή. Η ανεργία στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί φέτος σε 9,6% και 11,0% αντίστοιχα, καθώς οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας επεκτείνονται σε όλους τους τομείς.
Δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, το 2016 η τάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί, ιδίως σε χώρες που έχουν προσφάτως υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Το 2016, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να υποχωρήσει στο 9,2% στην Ε.Ε. και στο 10,5% στην ευρωζώνη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας