O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου έκανε την έκπληξη χθες και εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup. Θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο. Η εκλογή του Ντόναχιου αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αφού φαβορί για τη θέση ήταν η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο.
Η τελευταία, αν και είχε τη στήριξη της Γερμανίας –και από χθες το πρωί και της Γαλλίας– δεν τα κατάφερε τελικά σε μια διαδικασία που μυρίζει έντονα παζάρια, ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι και κρυφές συμμαχίες, οι οποίες συνδέονται όχι μόνο με την εκλογή της ηγεσίας του Eurogroup αλλά και με τα υπόλοιπα καυτά θέματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό τους εταίρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ο επταετής κοινοτικός προϋπολογισμός, η φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών και ο ψηφιακός φόρος.
Η χθεσινή ψηφοφορία μεταξύ των 19 υπουργών Οικονομικών ξεκίνησε στις 18.00 ώρα Βρυξελλών. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, αφού κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους.
Από τον δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο τρίτος υποψήφιος, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, καθώς συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους, και αναμετρήθηκαν η Καλβίνο με τον Ντόναχιου. Η Ισπανίδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις δύο ψήφους που φέρεται να ήθελε –πέρα από αυτές που είχε ήδη διασφαλίσει προκειμένου να εκλεγεί– και ο κύβος ερρίφθη υπέρ του Ιρλανδού που, όπως λέγεται, υποστηρίχθηκε τόσο από το Λαϊκό Κόμμα όσο και από τις κυβερνήσεις του «χανσεατικού» ευρωπαϊκού Βορρά.
«Αποτελεί μεγάλη μου τιμή η εκλογή στην προεδρία του Eurogroup», έγραψε μετά την ψηφοφορία στο Twitter συμπληρώνοντας: «Ανυπομονώ να εργαστώ με όλους τους συναδέλφους μου τα επόμενα χρόνια, για να εξασφαλίσουμε δίκαια και ουσιαστική ανάκαμψη για όλους καθώς θα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας με αποφασιστικότητα».
Αν και άτυπο, το Eurogroup καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές της Ε.Ε. Ο ρόλος του κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ήταν καταλυτικός για τις χώρες που έλαβαν πακέτα στήριξης όπως η Ελλάδα.
Η αλήθεια βέβαια είναι λίγο διαφορετική. Με φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις μόλις 12,5%, η Ιρλανδία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Κολοσσοί όπως οι Google, Amazon, Facebook, Apple μεταφέρουν εκεί κάθε χρόνο κέρδη δισεκατομμυρίων που πραγματοποιούν από άλλες χώρες προκειμένου να αποφύγουν βαρύτερη φορολογία. Ολλανδία, Λουξεμβούργο και άλλες γειτονικές χώρες κάνουν την ίδια δουλειά, στερώντας φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και εκείνες της Μεσογείου.
Ο Ντόναχιου έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διατήρησης αυτού του φορολογικού συντελεστή, ενώ η χώρα του μπλόκαρε επανειλημμένα τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών για τη δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών και τη θέσπιση ψηφιακού φόρου.
Η Ιρλανδία συμμετέχει ακόμη στην περιβόητη «νέα χανσεατική ένωση» των συντηρητικών δημοσιονομικά χωρών του Βορρά, η οποία με ηγέτιδα την Ολλανδία «σκότωσε» το ευρωομόλογο, επιζητεί τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε «ευρωπαϊκό» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει τη δική της ατζέντα για την Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι προφανές ότι η Καλβίνο δεν είχε καμία τύχη στη χθεσινή ψηφοφορία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας