Με αυστηρή κριτική κατά της Γερμανίας και των χρόνιων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, που αυτή επιμένει να συντηρεί, ξεκινά τη θητεία της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Γαλλίδα τέως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παίρνει αύριο στη Φρανκφούρτη τα σκήπτρα της προεδρίας της ΕΚΤ από τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, που στα τέλη της θητείας του αποτέλεσε «μαύρο πρόβατο» για το Βερολίνο.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Λαγκάρντ μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο κατηγόρησε τις χώρες του ευρώ με δημοσιονομικό πλεόνασμα (μεταξύ των οποίων πρώτη και καλύτερη η Γερμανία) ότι δεν κατέβαλαν τις αναγκαίες δημοσιονομικές προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει ένας σταθερός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη μετά το ξεπέρασμα της κρίσης.
«Χώρες με χρόνια δημοσιονομικά πλεονάσματα, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, όφειλαν να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους, προκειμένου να διορθωθούν οι ανισορροπίες στην ευρωζώνη, επενδύοντας περισσότερο σε υποδομές, εκπαίδευση και καινοτομία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Οι επισημάνσεις αποτελούν ένδειξη ότι η Γαλλίδα -που, επικοινωνιακά, τουλάχιστον, «έσκισε» ως επικεφαλής του ΔΝΤ μεταξύ 2011 και 2019- ίσως να αποτελέσει σκληρό καρύδι για την ηγεμονεύουσα δύναμη της ευρωζώνης.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική οικονομία κατέγραφε συνεχώς υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Το Βερολίνο, πατώντας πάνω σε αυτά και επικαλούμενο τους ακραία συντηρητικούς ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, επέβαλε την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στους υπόλοιπους εταίρους, καταδικάζοντάς τους σε παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα.
Σήμερα όμως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, χτυπημένη άγρια από την καθίζηση του διεθνούς εμπορίου, επιβραδύνει ρυθμούς. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο γ΄ τρίμηνο του 2019 εισήλθε σε ύφεση, ενώ τα χθεσινά στοιχεία για την ανεργία φανερώνουν μεγαλύτερη αύξηση της αναμενόμενης. Οι φωνές προς την κυβέρνηση Μέρκελ για μεγαλύτερες δαπάνες σε επενδύσεις και μείωση της φορολογίας αυξάνονται.
«Τι νόημα έχει να διατηρείς σε τέλεια τάξη τα δημοσιονομικά σου μεγέθη όταν οι Ευρωπαίοι γείτονές σου δεν μπορούν να ωφεληθούν από την ανάπτυξή σου και τον οικονομικό σου δυναμισμό;» αναρωτήθηκε πολύ εύστοχα τον προηγούμενο μήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.
Σύμφωνα τα στοιχεία που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη μειώθηκε τον Οκτώβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών, καθώς η απαισιοδοξία εξαπλώνεται σε καταναλωτές και τομείς υπηρεσιών που αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της οικονομίας.
Από την πλευρά τους οι Γερμανοί απαντούν ότι ήδη ξοδεύουν πολλά. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών δεν διστάζουν να διαμηνύσουν ότι αν πάει κάτι στραβά... «χρήμα υπάρχει».
Ο λόγος βέβαια για τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον γνωστό σε όλους μας Γερμανό επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), από τον οποίο η χώρα μας δανείστηκε περί τα 200 δισ. ευρώ.
Παρουσιάζοντας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το βιβλίο που έγραψε για την ιστορία του Μηχανισμού, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η χρηματοδότηση δεν είναι πραγματικά πρόβλημα σε περίπτωση μιας μεγάλης κρίσης... Δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από χρήμα».
Παρέλειψε βέβαια να πει ότι αυτό το χρήμα δεν προσφέρεται δωρεάν και υπέρ ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά έναντι εξουθενωτικών αποικιοκρατικών όρων, οι οποίοι γονατίζουν χώρες και λαούς διασφαλίζοντας ηγεμονία και κέρδη στην ευρωπαϊκή υπερδύναμη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας