Την αδυναμία τους να αποτρέψουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προς τον προστατευτισμό και τον νόμο του ισχυρού ομολόγησαν τα οικονομικά επιτελεία των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G20) το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Ιαπωνία.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 (G20), που συναντήθηκαν το τελευταίο διήμερο στη Φουκουόκα της Ν. Ιαπωνίας, συμφώνησαν ότι οι εντάσεις στο εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις έχουν κλιμακωθεί αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανακάμπτουσα παγκόσμια οικονομία.
Απέφυγαν όμως να δεσμευθούν στην ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι και να καταλαγιάσει κάπως η εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας.
Αποτέλεσμα ήταν έτσι, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που παραλίγο να ακυρώσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, οι οικονομικοί αξιωματούχοι των χωρών του G20 να περιοριστούν στο να επαναβεβαιώσουν τις προθέσεις τους για το εμπόριο βάσει της διατύπωσης που είχαν χρησιμοποιήσει στην ανακοίνωση της προηγούμενης συνόδου στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να σταθεροποιείται και αναμένεται ευρέως μέτρια ενίσχυσή της στη συνέχεια φέτος και κατά τη διάρκεια του 2020.
»Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή όπως και οι κίνδυνοι καθοδικής τροχιάς. Πιο σημαντικό, οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και να είμαστε έτοιμοι για την ανάληψη περαιτέρω δράσης» ανέφερε χαρακτηριστικά το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης.
Στο τελικό κείμενο αγνοήθηκε τόσο η προειδοποίηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η «σημαντικότερη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η επίλυση των εμπορικών εντάσεων» αλλά και η εκτίμηση-καμπανάκι του Ταμείου νωρίτερα ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα μπορούσε να στοιχίσει το 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, όσο δηλαδή η οικονομία της Νοτίου Αφρικής.
Κατόπιν επιμονής της αμερικανικής πλευράς αφαιρέθηκε σχετική ρήτρα που υπήρχε στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος με την οποία αναγνωριζόταν «η πιεστική ανάγκη για την επίλυση των εμπορικών εντάσεων», ενώ δεν υπήρξε καμία παραδοχή ότι ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος ζημιώνει την παγκόσμια οικονομία.
Το συμπέρασμα μετά τη συνάντηση της Φουκουόκα είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ μάλλον θα συνεχίσει ανενόχλητη την επιθετική της στρατηγική που ξεκίνησε πριν από ένα και πλέον χρόνο στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, οδηγώντας τον κόσμο προς τον προστατευτισμό.
Οι κυβερνήσεις των άλλων ισχυρών οικονομιών του πλανήτη δείχνουν να μη μπορούν –ή ενδεχομένως να θέλουν– να ανατρέψουν αυτήν την πορεία απομονώνοντας τις ΗΠΑ και ενισχύοντας τη μεταξύ τους συνεργασία. Και όσο αυτή η αδυναμία (ή απροθυμία) συνεχίζεται τόσο ο Τραμπ ενισχύεται, επιβάλλοντας τους δικούς τους όρους –τους δασμούς της πυγμής και τον νόμο του ισχυρού– στο διεθνές εμπόριο και τη γεωπολιτική σκακιέρα.
Εκβιασμός

| KIYOSHI OTA / POOL VIA AP
Τελευταία επίδειξη αυτής πρακτικής ήταν ο εκβιασμός του Μεξικού. Υπό την απειλή επιβολής δασμών ο Τραμπ υποχρέωσε τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής μέσα σε ελάχιστες ημέρες να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ. Η απειλή Τραμπ παραβίασε κατάφωρα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και όχι άδικα χαρακτηρίστηκε από τον πρώην γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Πασκάλ Λαμί «ομηρία».
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει αποφάσεις που παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες του ΠΟΕ. Αυτό συνέβη με την απειλή κατά του Μεξικού. Η ιδέα ότι επιβάλλεις δασμούς διότι πάρα πολύς κόσμος περνάει τα σύνορα απέχει έτη φωτός από το γράμμα και το πνεύμα των κανόνων του ΠΟΕ.
»Γι’ αυτό χαρακτήρισα την κίνηση παρόμοια με την πρακτική να παίρνεις ομήρους», τόνισε στο Reuters o κ. Λαμί. Ας σημειωθεί ότι το 80% των εξαγωγών του Μεξικού καταλήγει στην αγορά των ΗΠΑ γεγονός που προσφέρει στον Τραμπ τεράστια περιθώρια πίεσης. Από την πλευρά του το Μεξικό αν προσέφευγε στην διαιτησία του ΠΟΕ σίγουρα θα δικαιωνόταν.
»Ομως η οριστική απόφαση από τον ΠΟΕ θα έπαιρνε δυο χρόνια. Ο Λαμί προειδοποίησε, πάντως, ότι ο υπόλοιπος κόσμος οφείλει να έχει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μην τηρούν πλέον τους διεθνείς κανόνες. «Οι άλλοι θα πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο να σταθεροποιήσουν το σύστημα πολυμερούς συνεργασίας που βασίζεται στους κανόνες, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ θελήσουν να το σκοτώσουν», υπογράμμισε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας