«Συμφωνία εταιρικής σχέσης η οποία θα βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη» συμφώνησαν στο Παρίσι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν ώστε να καταλήξουν σε δικαιότερους όρους εμπορίου και να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις της διεθνούς οικονομίας.
Η συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί και έμμεση απάντηση στην πολιτική προστατευτισμού που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς σε διάφορες κατηγορίες εισαγόμενων προϊόντων αυξάνοντας τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «οικονομικές αντιπαλότητες» μεταξύ Κίνας και Ε.Ε., ωστόσο κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία συνεργασίας στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
«Κοινός μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή απάντηση στις εντάσεις, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην παγκόσμια εμπορική τάξη, να αποφύγουμε τις εμπορικές συγκρούσεις και την πολιτική απομονωτισμού», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας εκ μέρους και των τεσσάρων μετά το τέλος της συνάντησης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας μίλησε για την ανάγκη να αναμορφωθούν οι πολιτικές που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την κυβερνοασφάλεια και τη μετανάστευση.
Αναγνώρισε ότι «οι ανταγωνισμοί και οι διεθνείς συγκρούσεις αυξάνονται διαρκώς».
Με την πολιτική Τραμπ να αυξάνει τις εντάσεις στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, τόσο η Κίνα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν να ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου σύνοδος κορυφής Κίνας-Ε.Ε. στην προσπάθεια να ενισχυθεί η μεταξύ τους σχέση, αλλά και να ελεγχθεί η διείσδυση της Κίνας στην Ε.Ε. ώστε να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.
Όπως τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «οι ευρωπαϊκέ επιχειρήσεις θα πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες ελευθερίες και ανοιχτές αγορές στην κινεζική οικονομία όση απολαμβάνουν και οι κινεζικές στην Ε.Ε.: πλήρη ελευθερία».
Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. ανησυχεί για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που συναντούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα έναντι των κινεζικών και όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, η Ε.Ε. πρέπει να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται με τη συμφωνία.
Από τη δική της πλευρά η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η διεθνής πολυμέρεια μπορεί να είναι επωφελής για όλους και ότι και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτήν, αντί να προσπαθεί να αποκοπεί από τις διεθνείς διαδικασίες.
Χτύπημα στο Τραμπ και για το Ιράν
Στις διμερείς επαφές τους, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Εμανουέλ Μακρόν εξέδωσαν ακόμη μία κοινή δήλωση, στην οποία εκτός από την ανάγκη μιας πολυμερούς και ανοιχτής διεθνούς οικονομίας, αλλά και των διεθνών σχέσεων γενικότερα, τόνιζαν ότι παραμένουν δεσμευμένοι στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία απορρίπτουν οι ΗΠΑ και έχουν αποσυρθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας