Ο,τι συνέβαινε πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην παραλία του Σχινιά (όπου κάποιοι λουόμενοι όταν έβλεπαν σκυλί να περνά, να λιάζεται ή να μπαίνει στη θάλασσα έκαναν λες κι έβλεπαν τον Βελζεβούλη αυτοπροσώπως και άρχιζαν τα «ουστ» ή τού πετούσαν πέτρες) συμβαίνει, κάπως διαφορετικά τώρα, στην Πάρο!
Σύμφωνα με καταγγελίες των «Φιλόζωων Εθελοντών Πάρου» (απ΄ τη «σελίδα» www.zoosos.gr) οι δημοτικές αρχές εξόρισαν τα σκυλιά -και τους ανθρώπους που τα συνοδεύουν- σε κάποιες, τέσσερις όλες κι όλες, παραλίες, που είναι εντελώς ακατάλληλες για μπάνιο και γι΄ αυτό ποτέ δεν πηγαίνει εκεί κανείς. Αν σκεφτείτε ότι είναι χιλιάδες οι κάτοχοι σκύλων -Ελληνες και ξένοι τουρίστες- που θέλουν να παίρνουν και τα 4ποδα φιλαράκια τους στην παραλία που πάνε για κολύμπι, καταλαβαίνετε πόσο φιλική προς τους ανθρώπους είναι αυτή η απόφαση. Ειδικά για τους τουρίστες, απ΄ τους οποίους, κυρίως, ζει το όμορφο κυκλαδίτικο νησί.
Ας δούμε, όμως, τι λένε οι «Φιλόζωοι Εθελοντές της Πάρου» στην καταγγελία τους:
«Τις πιο δυσπρόσιτες και βραχώδεις παραλίες του νησιού καθόρισε ο Δήμος Πάρου ως εκείνες στις οποίες θα μπορούν να κολυμπούν τα σκυλιά μαζί με τους κατόχους τους. Ο σύλλογος “Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου”, με αφορμή αυτή την απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής αρχής, επισημαίνει ότι: Πρόκειται για 4 κατσάβραχα, που ούτε οι Παριανοί γνωρίζουν πού βρίσκονται. Πρόκειται μόνο για 4 “παραλίες γκρέμια” -ενώ η Πάρος έχει 120 χιλιόμετρα ακτογραμμής- οι οποίες δεν πληρούν τα κριτήρια που έθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Το υπουργείο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για καθορισμό παραλιών για κολύμπι σκύλων, έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, ισομερή γεωγραφική κατανομή και να οριστεί μια pet friendly παραλία ανά 3-4. Οι χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στο νησί, πολλοί απ΄ αυτούς με τα κατοικίδιά τους, αλλά και οι Παριανοί που έχουν σκυλιά, αντιμετωπίζονται ως περιθωριακοί τύποι που πρέπει να εξοριστούν, και τα σκυλιά τους, που είναι υγιή και εμβολιασμένα, ως “βρόμικα”.
Γι΄ αυτό τούς στέλνουν στον Αϊ-Γιάννη τον “Ραντεβουδιάρη” στην Παροικιά, που μόνο απ΄ τον γκρεμό θα μπορούν να πετάνε τα σκυλιά στη θάλασσα ή στο Καμινάκι της Μάρπησσας, γιατί εκεί θεωρούν ότι ούτως ή άλλως είναι βρόμικα τα νερά λόγω του Βιολογικού Σταθμού Καθαρισμού Λυμάτων που είναι δίπλα.
Υπάρχουν όμως και οι ακόμη πιο αφιλόξενοι, οι σύμβουλοι του Δημ. Διαμερίσματος Αρχιλόχου, που δεν έκατσαν να σκάσουν και αποφάσισαν να στέλνουν τους τουρίστες με τα σκυλιά τους στο Πουθενά».
Ο φιλοζωικός σύλλογος τονίζει πως: «Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου που πήρε αυτή την απόφαση προφανώς έχει άγνοια ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχει ούτε μία γνωστή ασθένεια που μπορεί να μεταδώσει ο σκύλος στον άνθρωπο πλην της λύσσας, η οποία δεν μεταδίδεται... στο κολύμπι.
Αγνοεί επίσης η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η Κτηνιατρική Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) έχει γνωμοδοτήσει γραπτώς και επισήμως ότι “Δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την πρόσβαση των ζώων στους χώρους λουομένων” (4/6/14-Αρ. Πρωτ. 820/73329)».
Αυθαίρετη πινακίδα
Οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου εντόπισαν στις αρχές Ιουνίου 2012 μία πινακίδα που απαγόρευε τα σκυλιά στην παραλία πριν από το κάμπινγκ στις Κολυμπήθρες, στη Νάουσα. Ηταν μία ακόμα παράνομη και αυθαίρετη πινακίδα, αφού δεν τοποθετήθηκε από το Λιμενικό!
Το Λιμεναρχείο Πάρου διαβεβαίωσε τότε εγγράφως ότι «το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρουμε και αφορά την κυκλοφορία των ζώων και λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων ισχύει». Αρα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα σκυλιά σε κάθε υπαίθριο χώρο και στις παραλίες αρκεί να συνοδεύονται. Επίσης δεν αποτελεί παράβαση να κολυμπούν τα συνοδευόμενα σκυλιά όταν δεν υπάρχουν λουόμενοι. Εάν όμως στην παραλία έρθουν λουόμενοι (οι οποίοι ενδεχομένως ενοχλούνται) τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να απομακρύνει το σκυλί είτε να το έχει σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται.
Συμπέρασμα: η συγκεκριμένη πινακίδα, και κάθε άλλη στην Πάρο με το ίδιο περιεχόμενο, είναι αυθαίρετη και παράνομη και πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο.
Ετσι οι εθελοντές αρχικά μαύρισαν με ένα σπρέι την πινακίδα που δεν είχε σφραγίδα του Λιμενικού. Με 3 μήνες καθυστέρηση, τελικά αφαιρέθηκε, αφού εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης ταβέρνας που είχε τοποθετήσει, γιατί «έτσι ήθελε», την ταμπέλα.
Τι ισχύει
Οι «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» επισημαίνουν: «Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, άρα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 4039/2012 και δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή κατοικίδιων σε αυτές. Οσον αφορά το κολύμπι στις παραλίες, την τελική απόφαση για το πού θα επιτρέπεται θα πάρει το υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου και όχι ο κάθε αδαής και αφιλόξενος προς τα ζώα δήμος.
Αληθινός δείκτης πολιτισμού δεν είναι μόνο οι συναυλίες, οι ομπρέλες, τα μπαρ, τα τζιπ, οι πισίνες, τα τραπεζοκαθίσματα και άλλες φανφάρες, αλλά το ήθος και ο σεβασμός της ζωής και της ύπαρξης όλων των έμβιων όντων.
Αλλά τι περιμένεις από μια κοινωνία που αλυσοδένει, εγκαταλείπει, πνίγει, πυροβολεί και δηλητηριάζει τα σκυλιά και τα γατιά της. Μια κοινωνία που δεν σέβεται ούτε τα παραγωγικά της ζώα, τα παστουρώνει και τα αφήνει απροστάτευτα στον ήλιο και στο χιόνι», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου.
★ Είμαι βέβαιος ότι, αν ζούσε ο Αρχίλοχος (ποιητής του 7ου π.Χ., αιώνα, που έζησε στην Πάρο) θα έσουρνε τα «εξ αμάξης» στους σημερινούς δημοτικούς άρχοντες του νησιού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας