Αν και απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα πιο γνωστά και διαφημισμένα τουριστικά θέρετρα της Αρκαδίας, τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο κρατούν έναν ιδιαίτερα low profile χαρακτήρα και σε κερδίζουν με τη βαριά ιστορία τους και την ανεξάντλητη, χιονισμένη αυτή την εποχή φύση τους.
Πώς θα πάτε
Μόλις 11 χιλιόμετρα μακριά από την πασίγνωστη Βυτίνα, σε υψόμετρο 1.350 ανακαλύπτουμε τα Μαγούλιανα, το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου που απέχει 195 χιλιόμετρα από την Αθήνα -μέσω Βυτίνας-, όλα σε άσφαλτο.
Συνολικά θα σπαταλήσετε μόλις 2 με 2 ½ ώρες για να βρεθείτε από την Αθήνα στις πολύδεντρες και χιονισμένες πλαγιές του Μαινάλου.
Στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (17ος αιώνας) με το λεπτοδουλεμένο και επιχρυσωμένο τέμπλο, έργο του Ηπειρώτη ξυλογλύπτη Χριστόδουλου.
Ψηλότερα στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει πάνω από το χωριό, υπάρχουν υπολείμματα βυζαντινού κάστρου, γνωστού ως «Γορτυνιακό δυναμάρι», «Αργυρόκαστρο» ή και «Ανδρόκαστρο».
Από τα Μαγούλιανα ο δρόμος με ορεινές διαθέσεις διασχίζει το πυκνό δάσος ελάτων με τελική κατάληξη το Βαλτεσινίκο (8 χλμ.).
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί μερικά από τα πιο παλιά σπίτια της Αρκαδίας και ήταν γνωστό ως ένα από τα μαστοροχώρια του νομού.
Οπως τα Λαγκάδια ήταν πασίγνωστα για τους επιδέξιους πετράδες τους, έτσι και το Βαλτεσινίκο ήταν φημισμένο για τους μαραγκούς και τους ξυλογλύπτες του.
Το τέμπλο του Αγίου Γεωργίου στην πάνω γειτονιά, αλλά και αυτό των Αγίων Θεοδώρων στην είσοδο του χωριού φιλοτεχνήθηκαν από ντόπιους τεχνίτες και αξίζει να τα δείτε.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Λαογραφικό Μουσείο και το κτίριο των Δεσποταίων όπου στεγαζόταν το παλιό Σχολαρχείο.
Ακολουθώντας σύντομο λιθόστρωτο μονοπάτι και καμιά εκατοστή σκαλιά θα βρεθείτε στην ιστορική μονή του Αγ. Νικολάου (16ος αι.) που φωλιάζει στην κόχη απόκρημνου βράχου σε φυσικά οχυρή θέση, αντικριστά στο φαράγγι του Καψάλη.
Κοντινές εκδρομές

Εύκολα από τα Μαγούλιανα αλλά και το Βαλτεσινίκο θα προσεγγίσετε μέσα σε 40-50 λεπτά σε ασφάλτινους δρόμους όλα τα γνωστά χωριά και αξιοθέατα της Αρκαδίας, όπως είναι η Βυτίνα, η Δημητσάνα, το φαράγγι του Λούσιου με τα φημισμένα μοναστήρια του, η αρχοντική Στεμνίτσα, τα πετρόχτιστα Λαγκάδια.
Αν αγαπάτε τα χειμερινά σπορ θα ανηφορίσετε προς το μικρό χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου που απέχει μόλις 16 χλμ. από τη Βυτίνα (ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας αλυσίδες).
Για πιο «αιρετικές» διαδρομές επιλέξτε να πάτε στο χωριό Λάστα (6 χλμ. από Μαγούλιανα) ακολουθώντας ασφάλτινο οδόστρωμα (όταν χιονίσει, προσοχή στον πάγο).
Στη Λάστα, στην πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια δεσπόζει ο κομψός ναός του Αγίου Γεωργίου του 1876 (έργο του Λαγκαδιανού μάστορα Γιάννη Γαρδίκα).
Το χωριουδάκι φημίζεται για την απλωτή του θέα σχεδόν σε όλο το αρκαδικό υψίπεδο.
Εδώ βρίσκεται ένα παλιό καφενείο που πλέον λόγο ελλείψεως προσωπικού οι θαμώνες αυτοεξυπηρετούνται με μόνη υποχρέωση ν' αφήσουν πίσω τον χώρο όπως ακριβώς τον βρήκαν, καθαρό και περιποιημένο!
Διαμονή
● Ξενώνας «Ο πλάτανος» τηλ.: 6974918282
● «Ξενώνας Θόλος» τηλ.: 27950 82313, 6972016784
● «Valtesiniko studios» τηλ.: 27950 82385, 6975810429
● «Ξενώνας Βασιλικού» τηλ.: 27950 82479
● «Πέτρινος Πύργος» τηλ.: 27950 82555
Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας