Τα χρόνια που η κουλτούρα του tattoο και του piercing αφορούσε συγκεκριμένες και σε μεγάλο βαθμό περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, η ψυχαναλυτική θεωρία υποστήριζε ότι η όλη διαδικασία αντιπροσώπευε μια κίνηση του ατόμου να προκαλέσει πόνο στον εαυτό του, να προσεγγίσει τον πόνο ελεγχόμενα, να αναμετρηθεί ιδιωτικά με την οδύνη, να απομυθοποιήσει τον πόνο, και άρα υποσυνείδητα να προχωρήσει σε μια διαδικασία συγχώρεσης των γονέων του, για τον πόνο που του είχαν προκαλέσει.
Τις τελευταίες δεκαετίες όπου η κουλτούρα του tattoo γνώρισε τεράστια εξάπλωση και αφορά πλέον μεγάλες ομάδες πληθυσμού, διαφάνηκε ότι η ψυχαναλυτική θεωρία άφηνε πολλές περιπτώσεις έξω από την ερμηνευτική της ομπρέλα.
Ψυχοθεραπευτικές σχολές που μελετούν και ερμηνεύουν τη συμπεριφορά του ατόμου, εκτιμώντας τους κοινωνικούς παράγοντες ως καθοριστικότερους, μιλούν για το tattoo ως την ανάγκη του ατόμου να εγγράψει μια ιστορία πάνω του.
Το αστικοποιημένο άτομο που μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον χωρίς ισχυρές ρίζες, με μια οικογενειακή αφήγηση που παρουσιάζει πολλά κενά και εμπεριέχει πολλές αποσιωπήσεις, διακατέχεται από την ανάγκη να εγγράψει πάνω στο σώμα του τη δική του ιστορία. Ή έστω μικρά ψήγματα αυτής.
Να συνεχίσει μια αφήγηση, η οποία διακόπηκε απότομα μέσα στα στενά όρια της πυρηνικής αστικής οικογένειας.
Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος ζει σε μια πρωτόγνωρη για το είδος μας συνθήκη.
Γνωρίζει σχεδόν καθημερινά καινούργιους ανθρώπους, και άρα χρειάζεται να συστηθεί εκ νέου εκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, οι οποίοι γεννιούνταν, μεγάλωναν και πέθαιναν, συχνά μέσα στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον.
Την ώρα που έχει απολέσει στοιχεία της ταυτότητάς του, καλείται να μιλάει πολύ συχνά γι' αυτή, να δηλώνει σχεδόν καθημερινά το ποιος είναι.
Το tattoo και το piercing λένε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πλήθος στοιχείων για το άτομο. Γίνονται μια σαφέστατη και εμφανής δήλωση ταυτότητας.
Πιθανώς λένε αυτά που αποσιωπήθηκαν, δηλώνουν τα προσωπικά σημαντικά, γίνονται νήμα σύνδεσης με τη γενεαλογία μας.
Ισως δεν είναι τυχαίο ότι στη γαλλική κοινωνία, μια κοινωνία που συγκριτικά με τις υπόλοιπες δυτικές, αποσιωπά λιγότερα πράγματα και η οικογένειά της λειτουργεί μέσα σε μεγαλύτερη διαφάνεια, εκεί ακριβώς έχει ήδη αρχίσει να εκφράζεται και η αντίστροφη τάση.
Το αίτημα και αντίστοιχα η μόδα για «άγραφο σώμα» έχει αρχίσει να αναδύεται, με τους οπαδούς να μιλάνε για «αριστοκρατική και κομψή καθαρότητα, χωρίς σημάδια».
Athens Tattoo Expo, τo premium event των tattoo artists
H έμπειρη ομάδα του Athens Tattoo Convention και ο Mike The Athens, από τη θέση του consultant, υποδέχονται τους λάτρεις –και όχι μόνο– των tattoos σε ένα νέο premium event, το Athens Tattoo Expo.Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 26 και 27 Νοεμβρίου στον πολυμορφικό χώρο «Προορισμός Παπαστράτος» στον Πειραιά.
Ο εμβληματικός, ανακαινισμένος χώρος θα «γεμίσει» με πολύχρωμα μελάνια, σχέδια απλά ή πολυσύνθετα, μουσικές από έμπειρους djs και για πρώτη φορά μόνο με Ελληνες tattoo artists.
Εξήντα από τους καλύτερους καλλιτέχνες της δερματοστιξίας στην Ελλάδα έχουν ήδη διαπιστευτεί και ετοιμάζουν τα μηχανάκια τους για να αναδείξουν την τέχνη τους και να αποτυπώσουν την έμπνευση και τη φαντασία τους πάνω σε ανθρώπινο καμβά.
Το διαγωνιστικό κομμάτι θα κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο και τις δύο μέρες με τα βραβεία «Best Of Day» και θα κορυφωθεί την Κυριακή με το βραβείο «Best Of Show».
Οι κατηγορίες στις οποίες θα διαγωνίζονται οι tattoo artists: Best Black & Grey, Best Colour Neo Trad, Best Dottism, Best Of Show, Best Realistic, Best Geometry, Best Japanese, Best Old School, Best Tribal.
Κυριάκος Μπαλάσκας, tattoo artist
«Oι πελάτες τολμάνε περισσότερα, μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά σχέδια»
Γνωστός tattoo artist και διοργανωτής της Athens Tattoo Expo που πραγματοποιείται το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου στον πολυμορφικό χώρο «Προορισμός Παπαστράτος», στον Πειραιά, ο Κυριάκος Μπαλάσκας μίλησε στην« Εφ.Συν.» για τα τατουάζ σήμερα, για τα ταμπού του παρελθόντος, αλλά και για τις επιλογές που έχει κάποιος αν το βαρεθεί.◼ Παρατηρούμε ότι και τα σχέδια των τατουάζ ακολουθούν «μόδες». Ποια είναι η τάση αυτή την περίοδο; Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν;
«Δεν έχει να κάνει τόσο με τάσεις, όλα τα σχέδια γίνονται καθημερινά, απλώς κάποια σχέδια που είναι πιο μικρά και κομψά γίνονται σε πιο εμφανή σημεία και συμβαίνει να τα βλέπεις συχνότερα έξω. Αυτό που μεταβάλλεται με τα χρόνια είναι οι τεχνικές, οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς. Σε σχέση με το παρελθόν πάντως, επειδή δεν είναι πια ταμπού, οι πελάτες τολμάνε περισσότερα, μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά σχέδια».
◼ Πώς γίνεται συνήθως η επιλογή του σχεδίου; Συμβολίζει κάτι σε σχέση με τον χαρακτήρα του ανθρώπου; Είναι επιλογή από ένα ευρύτερο πεδίο σχεδίων;
«Ο πελάτης έρχεται από το στούντιο και με την καθοδήγηση του artist καταλήγουν σε ένα τελικό σχέδιο, το οποίο μπορεί να συμβολίζει κάτι πολύ προσωπικό, μπορεί όμως και να το έχει επιλέξει κανείς με κριτήρια αμιγώς καλλιτεχνικά και αισθητικά».
◼ Πονάει;
«Είναι μια ενόχληση ανεκτή, η οποία σου επιτρέπει να συνεχίζεις με το "χτύπημα" του tattoo και πέντε και έξι ώρες συνεχόμενα».
◼ Αν το βαρεθείς;
«Η μία επιλογή είναι να το καλύψεις με ένα νέο σχέδιο (coverup), αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι το τελικό σχέδιο θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το αρχικό και κατά πάσα πιθανότητα πιο σκούρο. Υπάρχει και η επιλογή της αφαίρεσης με λέιζερ, αν και δεν θεωρώ ότι η αποτελεσματικότητά της έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Συνήθως όμως δεν είναι κάτι που το βαριέσαι, αφού γίνεται ένα με το σώμα σου, κομμάτι σου».
◼ Κατά βάση αυτός που θα αποφασίσει να κάνει ένα tattoο, το πρώτο του, θέλει να είναι σε σημείο του σώματός του που να το βλέπει;
«Τώρα πια, ναι. Στο παρελθόν υπήρχε πολύ έντονη η τάση να το κάνεις κάπου που να μη φαίνεται, τώρα ισχύει το αντίθετο».
◼ Ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες στη δουλειά ενός tattoo artist;
«Το κάθε tattoo έχει τη δική του δυσκολία και πρόκληση, αφού ο κάθε πελάτης έχει διαφορετική ψυχολογία, στάση, συμπεριφορά, αισθητική και επιθυμία. Ο tattoo artist πρέπει να διαχειριστεί όλα αυτά και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα άψογο, μόνιμο σχέδιο στο σώμα του πελάτη του».
Κάλλη Χαραλαμπίδη, ψυχολόγος
Στη ρευστή ζωή, το μόνο σταθερό είναι το μελάνι
Κάποτε, τατουάζ στα σώματά τους έκαναν τα μέλη των φυλών που δεν είχαν αναπτύξει τη γραφή. Πάνω στο σώμα τους αποτύπωναν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.Εμείς, σήμερα, παρ' όλο που έχουμε εφεύρει τόσους τρόπους να μιλάμε μεταξύ μας, βλέπουμε την επικοινωνία μας να περιορίζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Γι’ αυτό ζωγραφίζουμε ξανά τα κορμιά μας.
Η κοινωνία τρέχει χωρίς να δίνει πλέον σημασία στις δυνατότητες των ανθρώπων. Νιώθουμε αναλώσιμοι, υπαρξιακά ρηγμένοι και βιολογικά περατοί. Εχουμε ανάγκη να δείξουμε ποιοι είμαστε, επαναπροσδιορίζοντας το φαινομενικά δεδομένο του ανθρώπινου σώματος με μια μόνιμη παρέμβαση.
Ετσι, φτιάχνω από την αρχή εαυτό, φτιάχνω ύπαρξη, δημιουργώ ανοιχτότητα, αποκαλύπτοντας δημόσια τα δικά μου νοήματα, αυτό που είμαι, αυτό που θα ήθελα κάποτε να γίνω, τη σκοτεινή μου πλευρά, αυτά που δεν θέλω να ξεχάσω, αυτά που δεν θέλω να επαναλάβω.
Στη ρευστή και αβέβαιη ζωή, το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το μελάνι στο σώμα μου.
Διονύσης Αλέρτας, ζαχαροπλάστης
Η γλύκα του tattoo!
Είναι ένας από τους πιο γνωστούς ζαχαροπλάστες της Αθήνας. Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στα social media, παρουσιάζοντας στιγμές από την παρασκευή των γλυκών αλλά και τελικά προϊόντα.
Ο Διονύσης Αλέρτας έχει επιλέξει να «χτυπήσει» στο σώμα του πάνω από 60 τατουάζ και δεν έχει μετανιώσει για κανένα από αυτά, ακόμη και γι' αυτά που αποφάσισε να τα καλύψει.
Κάποιες φορές, τον κοιτάνε περίεργα στον δρόμο, αλλά κατανοεί! Η αφετηρία έγινε στα 24 του, όταν «χτύπησε» το όνομα της τότε αγαπημένης του.
Επειδή όμως η ζωή έχει ανατροπές, γρήγορα έμαθε το coverup. Τον τρόπο δηλαδή που μπορείς να καλύπτεις τατουάζ που δεν θέλεις φτιάχνοντας ένα άλλο.
Στη συνέχεια και πολύ σύντομα, άρχισε να φτιάχνει σχέδια που σχετίζονται με τη δουλειά του.
Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχει χωρίσει το σώμα του σε δύο μέρη, με το αριστερό να φιλοξενεί τη ζωή του και τις εμπειρίες που αποκομίζει, ενώ στο δεξί ό,τι έχει να κάνει με τη μεγάλη του αγάπη, τη ζαχαροπλαστική. Και έπεται συνέχεια, όπως μας λέει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας