Καθώς ο στόλος των κινητήρων ντίζελ στα τρένα του Ηνωμένου Βασιλείου πλησιάζει στη συνταξιοδότηση, οι κατασκευαστές προσπαθούν να τον αντικαταστήσουν με φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, σχολιάζει στις σελίδες τεχνολογίας το BBC. Επισημαίνει ότι επί του παρόντος, τα τρένα αντλούν ενέργεια από εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια ή, σε γραμμές χωρίς αυτά τα καλώδια, από ενσωματωμένες γεννήτριες ντίζελ, ενώ πολλά τρένα μπορούν να κινούνται και από τις δύο πηγές ενέργειας και να αλλάζουν μεταξύ των δύο.
Οπως τονίζει το δημοσίευμα, τα τρένα που κινούνται με μπαταρίες θα εξοικονομήσουν από τους σιδηροδρομικούς φορείς το κόστος εγκατάστασης εναέριων καλωδίων σε μη ηλεκτροδοτημένες γραμμές, οι οποίες βρίσκονται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Επισημαίνει ότι στο εργοστάσιο της Hitachi στο Νιούτον Αϊκλιφ στη βορειοανατολική Αγγλία, μόλις ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές σε ένα νέο τρένο «tri-mode» (τριπλής ενέργειας), στο οποίο ο ένας κινητήρας ντίζελ έχει αντικατασταθεί με μπαταρίες λιθίου. Αυτό του επιτρέπει να χρησιμοποιεί έως και 50% λιγότερο καύσιμο όταν λειτουργεί σε γραμμές χωρίς εναέρια καλώδια. Βάσει αυτής της δοκιμής, η εταιρεία σχεδιάζει επίσης ένα μοντέλο τρένου χωρίς γεννήτριες ντίζελ, το οποίο ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να διανύσει έως και 90 χιλιόμετρα σε μη ηλεκτροκίνητα τμήματα της γραμμής – με σκοπό τη μετάβαση ολόκληρου του σιδηροδρομικού δικτύου σε μια εποχή απαλλαγμένη από το ντίζελ. Στο άρθρο ακόμη επισημαίνεται ότι από την πλευρά της η Siemens αναπτύσσει επίσης τα δικά της τρένα μόνο με μπαταρίες στο εργοστάσιό της στο Γκόουλ του ανατολικού Γιορκσάιρ. Η εταιρεία αναφέρει ότι αναμένει παραγγελίες για περισσότερα από 600 τρένα από φορείς εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των ScotRail, Great Western Railway (GWR) και Transport for Wales, προσθέτει δε ότι η GWR δοκίμασε επίσης τρένα με δική της μπαταρία νωρίτερα φέτος.
Τρένα που λειτουργούν αποκλειστικά με μπαταρίες λειτουργούν ήδη στην Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά οι Βρετανοί ειδικοί λένε ότι θα αντιμετωπίσουν και αυτοί προκλήσεις πυρασφάλειας. Από την πλευρά τους οι μηχανικοί της Hitachi λένε στο BBC ότι έχουν κάνει εκτεταμένες δοκιμές στις μπαταρίες για να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες θα είναι ασφαλείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν δηλαδή κάποια μπαταρία εκραγεί.
Πώς λειτουργούν όμως τα τρένα με μπαταρίες; Το άρθρο υπογραμμίζει ότι τα ηλεκτρικά και ντίζελ τρένα έχουν σχεδιαστεί για να αντλούν την ισχύ τους από εναέριες γραμμές σε ηλεκτροκίνητα τμήματα της γραμμής, ενώ αλλού χρησιμοποιούν μηχανές ντίζελ. Μάλιστα το νέο τρένο της Hitachi αντικαθιστά μία από αυτές τις μηχανές ντίζελ με 16 μπαταρίες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί με την ίδια διάταξη που υπάρχει στα ηλεκτρικά οχήματα (EV). Η ιαπωνική εταιρεία υποστηρίζει ότι τα τρένα μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ των πηγών ενέργειας αυτόματα και ότι οι εκδόσεις με τριπλή λειτουργία (ντίζελ, ηλεκτρισμός και μπαταρίες) θα χρησιμοποιούν κυρίως τις μπαταρίες της σε σταθμούς και αστικές περιοχές. Η Hitachi λέει ακόμη ότι τα υπάρχοντα ηλεκτρικά και ντίζελ τρένα θα μπορούσαν επίσης να εξοπλιστούν εκ των υστέρων με μπαταρίες για εξοικονόμηση χρημάτων.
Σημειώνεται ότι το πρώτο τρένο που βασίζεται αποκλειστικά σε μπαταρίες λιθίου τέθηκε σε λειτουργία το 2016 στην Ιαπωνία. Ο Κόζι Αγκατσούμα, επικεφαλής τεχνικός της Hitachi Rail, ο οποίος επέβλεψε το έργο του τρένου μπαταριών της εταιρείας, λέει ότι υπάρχει τώρα μεγάλο ενδιαφέρον για το Ηνωμένο Βασίλειο χάρη σε ένα μείγμα τεχνολογικής βελτίωσης και μιας αλλαγής στο πολιτικό κλίμα. Προσθέτει δε ότι το όραμα της νέας κυβέρνησης είναι τα τρένα να είναι «φτηνότερα, πιο πράσινα, πιο αξιόπιστα», την ίδια ώρα που οι μπαταρίες καθίστανται μικρότερες και πιο ισχυρές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας