Οι διαδικτυακοί influencers όπως ο Αντριου Τέιτ ριζοσπαστικοποιούν τους νέους άνδρες σε έναν ακραίο μισογυνισμό με τρόπο που είναι «αρκετά τρομακτικός», προειδοποιεί η αστυνομία, όπως γράφει στις σελίδες τεχνολογίας το BBC. Ανώτερη αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι νεαροί άνδρες και αγόρια θα μπορούσαν να ριζοσπαστικοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο που οι τρομοκράτες προσέλκυσαν οπαδούς. Ειδικότερα, το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) χαρακτήρισε το ζήτημα «εθνική έκτακτη ανάγκη», καθώς δημοσίευσε έκθεση για τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών.
Μάλιστα το NPCC υπολόγισε ότι τουλάχιστον μία στις 12 γυναίκες στην Αγγλία και την Ουαλία θα πέφτει θύμα βίας κάθε χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου δύο εκατομμύρια γυναίκες. Ετερη αξιωματικός είπε ότι οι αστυνομικοί που επικεντρώθηκαν στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνεργάζονται τώρα με ομάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να εξετάσουν τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης νεαρών ανδρών.
Μιλώντας για επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο, τόνισε: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένα από αυτά συνδέονται επίσης με τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων στο διαδίκτυο, γνωρίζουμε ότι οι επιρροές όπως ο influencer Αντριου Τέιτ είναι αρκετά τρομακτικές».
Επισημαίνει ότι ο Τέιτ είναι ένας αμφιλεγόμενος Βρετανο-Αμερικανός influencer και αυτοαποκαλούμενος «μισογύνης» που έγινε γνωστός μετά την εμφάνισή του στο ριάλιτι Big Brother το 2016. Επί του παρόντος περιμένει τη δίκη του στη Ρουμανία για κατηγορίες βιασμού, εμπορίας ανθρώπων και σύσταση εγκληματικής συμμορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, τις οποίες πάντως αρνείται. Μάλιστα, σχολεία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν προηγουμένως στο BBC ότι όλο και περισσότεροι μαθητές θαυμάζουν τον Τέιτ. Η εκτενής έκθεση του NPCC και του Κολεγίου Αστυνομίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ανέφερε ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει φτάσει σε επίπεδα «επιδημίας».
Ειδικότερα, η έκθεση υπολόγισε ότι 1 στους 20 ενήλικες -ή 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι- ήταν δράστες βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κάθε χρόνο. «Κανείς σε όλο το κοινό δεν κατανοεί πλήρως την κλίμακα και τον αντίκτυπο αυτών των εγκλημάτων», δήλωσε ο υπαρχηγός της βρετανικής αστυνομίας, Μπλιθ, στο BBC.
Η έκθεση εντόπισε ακόμη πολλές απειλές που αντιμετωπίζουν τα θύματα, όπως η σεξουαλική βία, η ενδοοικογενειακή κακοποίηση, η καταδίωξη και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι υπήρξε αύξηση 37% στον αριθμό των βίαιων εγκλημάτων κατά γυναικών και κοριτσιών μεταξύ 2018 και 2023.
Η αστυνομία επισημαίνει ακόμη ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο τέτοια εγκλήματα καταγράφηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία μόνο πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 20% όλων των εγκλημάτων που καταγράφηκαν συνολικά. Ηγετικά στελέχη της αστυνομίας λένε ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση αυξάνεται και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους αστυνομικούς και τονίζει ότι μέρος της αύξησης οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καταγγελιών και στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για αυτά τα εγκλήματα.
Οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν πάντως ότι θα δημιουργήσουν έναν κεντρικό κόμβο που θα προσφέρει βοήθεια στις αστυνομικές δυνάμεις παρέχοντας εξειδικευμένες γνώσεις και εκπαίδευση, ενώ η κυβέρνηση Στάρμερ λέει ότι καλωσορίζει τον κόμβο και στοχεύει να μειώσει στο μισό τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών την επόμενη δεκαετία. Σημειώνει δε ότι η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της.
Μέχρι στιγμής οι λεπτομέρειες σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια παραμένουν ασαφείς, αλλά στο μανιφέστο τους, οι Εργατικοί δήλωσαν ότι θα προσλάβουν νέους εξειδικευμένους εργαζομένους για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και θα τοποθετήσουν εξειδικευμένες μονάδες έρευνας βιασμού σε όλες τις δυνάμεις σε Αγγλία και Ουαλία. Αυτό βέβαια θα συνεπαγόταν περισσότερο εκπαιδευμένους αστυνομικούς και επιπλέον πόρους σε μια εποχή που η αστυνόμευση αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων ηθικής τάξης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας