Ενα μουσικό δρώμενο με τίτλο «Ο τελευταίος έρωτας» ανεβαίνει στη σκηνή των Βρυξελλών το επόμενο Σάββατο (21/9, W: Hall). Πρόκειται για μια μουσική παράσταση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με συνοδοιπόρους την κορυφαία ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον καταξιωμένο τραγουδιστή Θοδωρή Βουτσικάκη. Ο Μιχάλης Πορφύρης συνοδεύει στο τσέλο, με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο.
Μέσα από τις επιστολές της Πηνελόπης Δέλτα προς τον Ιωνα Δραγούμη, της Σιμόν ντε Μποβουάρ προς τον Ζαν Πολ Σαρτρ, της Φρίντα Κάλο προς τον Ντιέγκο Ριβιέρα, της Ζέλντα προς τον Σκοτ Φιτζέραλντ, του Γιώργου Σεφέρη προς τη Μαρώ Σεφέρη και της Ελσας Μοράντε προς τον Αλμπέρτο Μοράβια αποκαλύπτονται τα μυστικά πάθη, οι ανεκπλήρωτοι πόθοι και τα λόγια αγάπης που υπενθυμίζουν τη γενεσιουργό δύναμη του ανθρώπου: τον έρωτα.
Οι επιστολές και το απόσπασμα από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη θα επικοινωνήσουν εξομολογητικά με τη μουσική και τα τραγούδια του συνθέτη Δ. Μαραμή σε ποίηση των Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Κώστα Καρυωτάκη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Μαρίας Πολυδούρη, αλλά και στίχους των Μιχάλη Γκανά, Σωτήρη Τριβιζά, Ελένης Φωτάκη και άλλων σημαντικών στιχουργών.
Σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται, πρόκειται για μια παράσταση ειδικά για τη βελγική πρωτεύουσα. Από εκεί θα ξεκινήσει το ταξίδι της και πιθανότατα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, για να ξαναφύγει στο εξωτερικό. Αλλωστε, παρότι είναι γνωστός για το λυρικό του μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» και τα άλλα έργα της Κρητικής Γραμματείας, με τα οποία «συνομιλεί» όπως λέει, ο Δ. Μαραμής συνεχίζει να συνθέτει έργα που παρουσιάζει στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατο ένα κονσέρτο για σαξόφωνο και ορχήστρα που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Κίνα!
«Η αφορμή για τον “Τελευταίο έρωτα” προέκυψε από την αναζήτηση μιας ιδέας για παράσταση στις Βρυξέλλες. Θέλαμε κάτι για την ομογένεια, μια παράσταση που θα μπορεί να “σταθεί”, σε συνδυασμό φυσικά με την προσωπική μου ανάγκη να μιλήσω καλλιτεχνικά με τους Ελληνες της διασποράς, αλλά και να εκφραστώ», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Μαραμής.
«Και φυσικά με την πρόκληση των συγκεκριμένων συνεργατών: την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό που δεν σταματά να μας εκπλήσσει με το αστείρευτο ταλέντο της και τη δυνατότητά της για ανανέωση, από την Επίδαυρο μέχρι τον κινηματογράφο και πλέον και σε συναυλιακό χώρο. Και τον ταλαντούχο Θοδωρή Βουτσικάκη, που τον ξέρω από τον πρώτο του δίσκο το 2014 και φαίνεται ότι πάντα κάνει ιδιαίτερες επιλογές, αυστηρές και προσεκτικές», συμπληρώνει.
Θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στη σκηνή μαζί τους σε αυτήν την ιδιαίτερη και μοναδική καλλιτεχνική εκδήλωση. «Η σύμπραξη μαζί τους στη σκηνή δεν μπορεί παρά να με εμπνέει. Οταν βλέπεις την Καρυοφυλλιά, που είναι και ένα υπέροχο πλάσμα, την αντιμετωπίζεις με δέος και θαυμασμό, αλλά ταυτόχρονα είναι ευγενέστατη και απίστευτη επαγγελματίας, όταν είσαι δίπλα στον Θοδωρή, με τον οποίο νιώθω ότι είμαστε συγγενείς αισθητικά, αλλά και τον Μιχάλη, με τον οποίο έχω συνεργαστεί τόσα χρόνια, δεν έχω άγχος. Η έμπνευση και η γοητεία είναι αμοιβαίες, η χημεία φαίνεται και είμαι σίγουρος ότι θα την απολαύσει το βελγικό κοινό», λέει.
Το μήνυμα της παράστασης που θέλει να στείλει ο συνθέτης είναι ξεκάθαρο. «Ο κόσμος, η υφήλιος, έχει ανάγκη για επιστροφή στο συναίσθημα. Χρειάζεται ο υπερτονισμός του έρωτα, η υπογράμμιση της αθωότητας και του αισθήματος. Θέλω ο κόσμος που θα έρθει να ξεχάσει τη σκόνη, την πεζότητα, την πίεση των καιρών, της επικαιρότητας και των δελτίων ειδήσεων και να ενδώσει στην αλήθεια του συναισθήματος. Η τέχνη άλλωστε δεν μπορεί να προσποιηθεί. Χτυπάει απευθείας στην καρδιά…», τονίζει.
Για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, θα είναι η «πρεμιέρα» της σε θεατρική σκηνή των Βρυξελλών. Η ίδια εξιστορεί στην «Εφ.Συν.» την πρώτη φορά που είχε επισκεφθεί τη βελγική πρωτεύουσα, λίγα χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. Ηταν υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα Μερκούρη και 50 Ελληνες καλλιτέχνες είχαν επισκεφθεί την πόλη για να γνωρίσουν από κοντά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είχε φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά δεν έτυχε να ξαναγυρίσει παρά μόνο τώρα!
«Δέχθηκα την πρόταση του Δημήτρη Μαραμή με χαρά, γιατί τον εκτιμώ πολύ ως συνθέτη. Μου ζήτησε να διαβάσω ερωτικές επιστολές γνωστών προσωπικοτήτων προς το αντικείμενο του έρωτά τους. Και έτσι, διαβάζω και επιστολές που έγραψαν γυναίκες για άνδρες, αλλά και γράμματα ανδρών προς γυναίκες. Ετσι κι αλλιώς, ο έρωτας είναι πανανθρώπινος, ανεξαρτήτως φύλου», μας λέει.
Ο τρόπος που περιγράφει τα κείμενα που θα διαβάσει επί σκηνής μαρτυρούν τον ενθουσιασμό της. Τη ρωτάμε για την πρόζα, αφού την έχουμε απολαύσει κυρίως σε θεατρικά έργα, αλλά και σε ρόλους σε τηλεόραση και κινηματογράφο. «Πριν από περισσότερα από επτά χρόνια, ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τον Μανώλη Μητσιά, για παραστάσεις αφιερωμένες στον Νίκο Γκάτσο, δάσκαλο του Μανώλη. Εκτοτε, συνεργάζομαι μαζί του κάθε χρόνο σε παραστάσεις με επίκεντρο την ποίηση, με ρεπερτόριο που ανανεώνεται. Επομένως το κάνω πολλά χρόνια τώρα», εξηγεί.
«Αγαπώ πάρα πολύ την ποίηση, μ’ αρέσει πολύ να τη διαβάζω και ιδιωτικά, αλλά και δημόσια, γιατί μ’ αρέσει να γίνομαι μεσάζων ανάμεσα στον ποιητή και τον ακροατή. Φυσικά, η ποίηση γράφεται για να διαβάζεται και κατά μόνας. Αλλά και η δημόσια απόδοσή της, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης για παράδειγμα, δίνει αφορμή στον ηθοποιό να αποδώσει τη δική του προσωπική σχέση με το εκάστοτε έργο, αλλά και στον θεατή/ακροατή να γίνει κοινωνός αυτής της τεράστιας αισθητικής -και όχι μόνο- συγκίνησης που προσφέρει ένα σημαντικό ποιητικό κείμενο», υπογραμμίζει.
Και για τον έρωτα πώς νιώθει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη; «Για μένα ο έρωτας ήταν το άλλο σκέλος, που μαζί με την τέχνη μου είναι τα δύο πράγματα που καθόρισαν πολύ τη ζωή μου. Επαιξε τεράστιο ρόλο, τον είχα μεγάλη ανάγκη στη ζωή μου, με τίμησε με το να με επισκέπτεται αρκετές φορές. Δεν ήταν όλες ευτυχισμένες, κάποιες ήταν και πηγή πόνου, μέσα από έναν χωρισμό ή απώλεια ή απόρριψη, οτιδήποτε, αλλά ως επί το πλείστον μου χάρισε στιγμές ανείπωτης ευτυχίας για τις οποίες είμαι ευγνώμων. Και οι οποίες στάθηκαν και μεγάλη πηγή έμπνευσης και για το άλλο βασικό στοιχείο της ζωής μου, την τέχνη μου. Ολα αυτά τα συναισθήματα ήταν μια πηγή τροφοδότησης για τους ρόλους που έχω κληθεί κατά καιρούς να ερμηνεύσω», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Της ζητήσαμε ένα μήνυμα για την παράσταση της 21ης Σεπτεμβρίου. «Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους Ελληνες των Βρυξελλών - και όχι μόνο! Ας έρθουν γιατί θα φύγουν γεμάτοι από πολύ έντονα συναισθήματα, αυτά που οδηγεί η εξαιρετική μουσική και η μεγάλη ποίηση. Θα είναι μια αφορμή ο καθένας να κάνει μια δική του αναδρομή στους δικούς του έρωτες, να βιώσει ξανά τη δύναμη αυτού του τεράστιου αισθήματος, να συγκινηθεί, να θυμηθεί, να νιώσει. Αν μάλιστα έρθει και με το ταίρι του, φαντάζομαι σφιγμένα χέρια, συγκίνηση, απόλαυση, χαρά. Ακόμα και η θλίψη που δημιουργείται από ένα ποίημα για έναν χωρισμό, μια απώλεια, έναν ανεκπλήρωτο έρωτα - και αυτό είναι κάτι που έχουμε ζήσει λίγο-πολύ όλοι. Οπότε θα έλθει και η πολυπόθητη κάθαρση, η λύτρωση που έρχεται όταν ένα υπέροχο έργο τέχνης ξεπλένει την ψυχή μας, προσφέροντας το αίσθημα της ανακούφισης. Θα έρθω να νιώσω αυτή τη χαρά και τη συγκίνηση», λέει.
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης είναι… γνώριμος στο κοινό του Βελγίου. «Με έναν παράδοξο τρόπο, από τα πρώτα μου βήματα έχει τύχει και γνώρισα ανθρώπους που με κάλεσαν για συναυλίες και παραστάσεις στην κεντρική Ευρώπη, σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο. Ετσι έχει χτιστεί μια σχέση που χρονολογείται από το 2015», περιγράφει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».
«Αυτή τη φορά, έχουμε τη χαρά και την τιμή να ετοιμάζουμε κάτι μοναδικό, με αφορμή αυτή τη συναυλία, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Είναι μια συνάντηση που γίνεται πρώτη φορά με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, πρώτη φορά βρισκόμαστε και οι τρεις επί σκηνής και έχουμε αυτή τη χαρά της μοναδικότητας. Γιατί ακριβώς η αφορμή γι’ αυτή την πρώτη συνάντηση είναι η παράσταση στις Βρυξέλλες».
Οπως μας περιγράφει, νιώθει ότι το βελγικό κοινό είναι ιδιαίτερο. «Πάνω στη σκηνή, αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τις αντιδράσεις των ανθρώπων που ζουν στη χώρα αλλά μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Και αυτό και εμάς μας προσθέτει μια παραπάνω απαίτηση, αυτό που παρουσιάζουμε να μπορέσει να διεισδύσει και να προκαλέσει αντίδραση σε διαφορετικά είδη ανθρώπων. Εννοείται ότι η παράσταση είναι καταρχάς για το ελληνικό κοινό, αφού η βάση είναι ο ελληνικός Λόγος, αλλά αυτή η πολυπολιτισμικότητα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αν μπορούμε να πούμε κάτι για όσους δεν μιλούν ελληνικά, να νιώσουν από τον ήχο της μελωδίας, από τον ήχο που αρθρώνεται η γλώσσα, από συγκίνηση, είναι συγκλονιστικό», μας λέει.
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης μοιράζεται την άποψη του συνθέτη Δ. Μαραμή για τον έρωτα. «Είναι κάτι που μας επιτρέπει να γινόμαστε οικουμενικοί», θα πει.
Τον ρωτάμε το μήνυμα που θα ήθελε ο ίδιος να στείλει μέσω της παράστασης. «Το μήνυμα για μένα είναι ότι όλα γύρω μας είναι αγάπη και όλα έχουν σχέση με αυτήν. Ας δούμε ξανά αυτά που φωτίζουν το κέντρο μας μέσα σε αυτή τη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα, ας επιστρέψουμε στα ακριβά μας συναισθήματα. Με αυτή τη σκέψη, συμμετέχω στο κάλεσμα. Παραφράζοντας τον τίτλο της παράστασης, για μια επιστροφή στον έρωτα», καταλήγει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας