Η Κοσμολογία, λέει ο Ξενοφών Μούσσας, μέλος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου των 7 Σοφών που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσική Αθηνών (2-4 Οκτωβρίου), είναι το πρώτο στάδιο της Φυσικής Επιστήμης που οδήγησε τον άνθρωπο στα βήματα της Λογικής.
Αυτό το πρώτο κομμάτι που οδηγεί κατευθείαν στον ουρανό εξερευνούν σε ένα διήμερο ανοιχτό συμπόσιο επτά προσκεκλημένοι νομπελίστες και αστροφυσικοί από κάθε γωνιά του κόσμου σε μια εκδήλωση που είναι ανοιχτή για το κοινό, περιλαμβάνει και τη συμμετοχή μαθητών και εξελίσσεται σε εκδρομή στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Costa Navarino.
«Θέλουμε να αναβιώσουμε τον θεσμό των 7 Σοφών της Αρχαιότητας, που αναφέρεται από τον Πλούταρχο, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κοσμολογία», λέει ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου.
Ετσι στην Αθήνα καταφτάνουν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Φυσικής James Cronin, David Gross και George Smoot, αλλά και οι κορυφαίοι αστροφυσικοί George Efstathiou (καθ. Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ), Eugene Parker (Πανεπιστήμιο Σικάγο), Alexei Starobinsky (Ινστιτούτο Landau) και Gabriele Veneziano (Collège de France).
Κοιτώντας λοιπόν ψηλά στον ουρανό και σε όσα μπορούν να ερμηνευτούν μέχρι τώρα από τον ανθρώπινο νου, ο James Watson Cronin που ερευνά τη γαλαξιακή και εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Αστροφυσική, ο George Petros Efstathiou που συνέβαλε στις μεγάλης κλίμακας μελέτες με θέμα τον σχηματισμό γαλαξιών και σκοτεινής ενέργειας, ο ειδικευμένος στις μετρήσεις ηλιακού ανέμου Eugene N. Parker, ο George Fitzgerald Smoot που βοήθησε με τις μελέτες του στην ανακάλυψη της μορφής μελανού σώματος, ο Alexei Alexandrovich Starobinsky που ασχολήθηκε με τη θεωρία δημιουργίας σωματιδίων στο πρώιμο σύμπαν και ο Ιταλός Gabriele Veneziano θεωρητικός φυσικός που συνέβαλε στην κατανόηση της θεωρίας των χορδών, θα συνομιλήσουν με μαθητές από όλη την Ελλάδα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στην Κοσμολογία, την Αστρονομία και την Αστροφυσική.
Μια περιήγηση στο Σύμπαν
Το ενδιαφέρον για το συμπόσιο φαίνεται να είναι μεγάλο. Το ίδιο έντονο είναι και το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν φαίνεται εκεί… ψηλά.
Οπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, Παναγιώτης Φιλντίσης, μιας επιστημονικής ένωσης που στήριξε από την αρχή αυτήν την προσπάθεια, «οι συμμετοχές στο συμπόσιο έχουν ξεπεράσει τις 1.500 και το πιο σημαντικό είναι πως έρχονται να παρακολουθήσουν το συμπόσιο 600 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα.
Η Κοσμολογία βλέπετε συνδυάζει την επιστημονική γνώση, αλλά και τη φιλοσοφική προσέγγιση. Η Αστρονομία, από την άλλη πλευρά, δίνει τη δυνατότητα περιήγησης στο Σύμπαν. Είναι η δυνατότητα που έχουμε να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας για τη ζωή μας, για την κατανόηση του κόσμου. Κι οι νέοι ειδικά, είναι πολύ περίεργοι».
Η εξέλιξη της ακτίνας του Σύμπαντος με τον κοσμικό χρόνο, η σκοτεινή ενέργεια με τη μορφή κοσμολογικής σταθεράς, η κοσμική ακτινοβολία και οι διαταραχές της θερμοκρασίας, η καμπυλότητα του χώρου, αλλά και τα αποτελέσματα από τις διαστημικές αποστολές, είναι θέματα που μπορεί να μην άπτονται της καθημερινότητάς μας, αλλά αμβλύνουν το πεδίο της σκέψης μας και περιλαμβάνονται στη θεματολογία μιας συζήτησης που αφορά το Σύμπαν.
Μιας συζήτησης που φαίνεται ότι διεξάγεται όχι μόνο στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά σε πολλά και διαφορετικά σημεία της χώρας...
Μαθήματα για όλους…
«Η Αστρονομία», λέει ο καθηγητής Αστροφυσικής Νικόλαος Σπύρου, «είναι το πιο αγαπημένο και χρήσιμο μάθημα και θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία».
Και με το σκεπτικό αυτό, από τον Οκτώβριο ξεκινά σειρά διαλέξεων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Λίγα μέτρα πιο μακριά, προς την ανατολική πλευρά της πόλης, στην οδό Αλεξανδρείας 113, από το 1997 μέχρι σήμερα τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας εξερευνούν τον ουρανό, τις δυνατότητές τους, αλλά και τους τρόπους να επικοινωνήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο (στη Γη) για να μοιραστούν κοινές εμπειρίες…
Δράσεις για «όσους κοιτούν ψηλά, θαυμάζοντας το μεγαλείο του Σύμπαντος που μας περιβάλλει» αλλά και για όσους «αγαπούν την επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής». Και φαίνεται πως όλο και περισσότεροι στρέφουν βλέμματα και τηλεσκόπια προς τον ουρανό, αναζητώντας απαντήσεις που πιθανόν δεν μπορούν να δοθούν πάνω στη Γη…
Οι εκλείψεις, η μέτρηση του χρόνου, οι κινήσεις της Γης, η μυθολογία των αστερισμών, τα μικρά σώματα του ηλιακού συστήματος, είναι μερικά μόνο από τα θέματα των διαλέξεων-μαθημάτων που γίνονται κάθε Σάββατο νωρίς το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου.
Και για όσους αγαπούν ακόμη περισσότερο τη δράση, υπάρχουν και τα αστροπάρτι που διοργανώνονται στην ύπαιθρο, εκεί που ο ουρανός δεν σκιάζεται από τα φώτα της πόλης, ή οι παρατηρήσεις των φαινομένων που γίνονται στην παραλία της Θεσσαλονίκης, σε πάρκα και σε σχολεία της πόλης με τα τηλεσκόπια που διαθέτουν τα μέλη του ομίλου.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι-πληροφορίες
www.eef.gr Ενωση Ελλήνων Φυσικών
www.ofa.gr Ομιλος Φίλων Αστρονομίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας