O Δήμος Κοζάνης έχει εδώ και δύο χρόνια προχωρήσει σε συνεργασία με την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Enel Green Power τη μη κερδοσκοπική κίνηση Wise Greece και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας CluBE για την πρώτη παραγωγή προϊόντων σε φωτοβολταϊκό πάρκο, τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για γυναίκες και τη στήριξή τους για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.
Οπως έχει τονίσει ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, η δράση αυτή συνδέει την αγροδιατροφική πραγματικότητα στον χώρο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.
Μια μικρή ομάδα άνεργων γυναικών από την περιοχή του Πολύμυλου Κοζάνης (αρχικά ήταν 10 αλλά συνέχισαν οι μισές) φύτεψαν μέσα στο φωτοβολταϊκό πάρκο βότανα. Επιλέχθηκαν αυτοφυή φυτά και φαρμακευτικά φυτά χωρίς μεγάλη απαίτηση σε νερό και τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικά. Οι γυναίκες όχι μόνο καλλιέργησαν τα βότανά τους, λεμονοθύμαρο, τσάι του βουνού, μελισσόχορτο, αλλά εκπαιδεύτηκαν για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση με αντικείμενο τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Στόχος δεν είναι απλώς η κυκλοφορία του μοναδικού μέχρι σήμερα προϊόντος που καλλιεργήθηκε σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία του δικού τους brand στον χώρο των τροφίμων.
Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο
Για την προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας οργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία μπορούσαν να συμμετέχουν κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Τα σεμινάρια γίνονταν διαδικτυακά μία φορά τον μήνα και υποστηρίζονταν από μια μεγάλη ομάδα έμπειρων εκπαιδευτών που πλαισίωναν τους συμμετέχοντες σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής τους πορείας.
Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στον τομέα της διατροφής και να συνδεθούν με μέντορες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν σε κάθε επαγγελματικό βήμα.
Ελαβαν επίσης εκπαίδευση σε πολύ σημαντικά θέματα επιχειρηματικότητας, όπως η προετοιμασία ενός επιχειρηματικού σχεδίου, η παραγωγή και η προώθηση προϊόντων, η αποτελεσματική επικοινωνία, η ανάπτυξη ενός δικτύου πελατών και συνεργατών, το ψηφιακό μάρκετινγκ και πολλά άλλα.
Το Κοινωνικό Πράσινο Εργο Βαμβακιές τιμήθηκε για την καινοτομία και τον κοινωνικό αντίκτυπό του με το Βραβείο Βιωσιμότητας Bravo στην κατηγορία Κοινωνία και Συμπράξεις και με το Χρυσό Ελληνικό Βραβείο Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας στην κατηγορία Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη.
Οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν μέσω του έργου συνάδουν πλήρως με τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το έργο Vamvakies Social Green Project ευθυγραμμίζεται με τον Στόχο 4 (Ποιοτική Εκπαίδευση), τον Στόχο 5 (Ισότητα των Φύλων) και τον Στόχο 8 (Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη).
Οι εταίροι του Εργου Vamvakies Social Green Project
Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας των τριών πυλώνων της περιφερειακής οικονομίας: του δημόσιου τομέα, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Μέσω του Cluster αναπτύσσονται συνεργασίες μεταξύ τοπικών και περιφερειακών φορέων και επιχειρήσεων στους τομείς της βιοενέργειας και του περιβάλλοντος με στόχο την εισαγωγή και την ανάπτυξη καινοτομίας στον τομέα και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του.
Στο Cluster συμμετέχουν από τον δημόσιο τομέα η Περιφερειακή Ενωση Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, το Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνας Δυτικής Μακεδονίας, το Κέντρο Περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας, το Εργαστήριο Ξύλου και Επίπλων ΤΕΙ Λάρισας, η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης, συνεταιρισμοί και εταιρείες.
H Wise Greece είναι μη κυβερνητική οργάνωση που προωθεί σε όλο τον κόσμο τα οφέλη της Ελληνικής Διατροφής και τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ με το κέρδος από την πώλησή τους αγοράζει τρόφιμα πρώτης ανάγκης για να τα διαθέσει δωρεάν σε παιδιά, οικογένειες, άστεγους και ηλικιωμένους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Ο κοινωνικός σκοπός της Wise Greece είναι διπλός: από τη μία πλευρά βοηθά με πρακτικό τρόπο τους μικρούς Ελληνες παραγωγούς –τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας– να αναπτυχθούν, να προωθήσουν και να εξαγάγουν τα προϊόντα τους, ενώ από την άλλη πλευρά καταφέρνει να προσφέρει διαρκώς τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας σε κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, δομές φιλοξενίας και ορφανοτροφεία.
Παράλληλα η Wise Greece υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης σε συνεργασία με εταιρείες και με στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου ή την άμεση αντιμετώπιση σοβαρών ανθρωπιστικών κρίσεων.
Αγροβολταϊκά: πολλαπλή χρήση γης και ηλιακής ενέργειας
Μπορεί τα βότανα από το φωτοβολταϊκό πάρκο στις Βαμβακιές να είναι τα πρώτα που παράγονται με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο στο εξωτερικό η χρήση των αγροβολταϊκών αυξάνεται ραγδαία.
Με τη χρήση των αγροβολταϊκών, της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών μέσα στις καλλιέργειες, εξοικονομείται αγροτική γη, ενέργεια και νερό. Η ύπαρξη καλλιεργειών κάτω από τα φωτοβολταϊκά πάνελ μειώνει τη θερμοκρασία των πάνελ, χωρίς να μειώνεται όμως η ενεργειακή απόδοση. Παράλληλα, χάρη στις σκιές που δημιουργούν οι όγκοι των πάνελ τα φυτά έχουν αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «σημείο κορεσμού στο φως» και έτσι μειώνεται η ζήτηση για νερό.
Μπορεί οι γεμάτες ηλιακά πάνελ καλλιεργήσιμες εκτάσεις να είναι αμφισβητούμενης αισθητικής και μπορεί οι «φωνές» που μιλούν για σταδιακή αλλαγή του μικροκλίματος στις περιοχές των εγκαταστημένων φωτοβολταϊκών να ακούγονται λίγο πιο δυνατά τώρα, ωστόσο έχει προκριθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υιοθέτηση των αγροβολταϊκών στις καλλιέργειες καθώς ο συνδυασμός αγροτικού τομέα με τον ενεργειακό –και συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά– έχει δημιουργήσει πολύ έντονο ενδιαφέρον…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας