Με εξώδικό του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αγγελος Μιχαλόπουλος χαρακτηρίζει «ψευδείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς περί καταστροφής του περιβάλλοντος» στο νησί της Ιου σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 22.10.2022 στις «νησίδες» και ζητά να ανακαλέσουμε.
Δηλώνει επίσης πως είναι «ψευδής και συκοφαντικός ο ισχυρισμός» ότι το έλος Παπά αλλοιώθηκε. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά «το έλος Παπά βρίσκεται εκεί που βρισκόταν πριν την αγορά της γύρω περιοχής από την οικογένειά μου και τις εταιρείες συμφερόντων μου.
Το πεντάστερο ξενοδοχείο Calilo βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από τον υγροβιότοπο, οι δε καταγγελίες περί δήθεν εργασιών εκ μέρους μας που υποτίθεται ότι τον έθιγαν αποδείχθηκαν εντελώς αβάσιμες και τα δικαστήρια που επελήφθησαν των σχετικών καταγγελιών έκριναν αθώους τόσο εμένα όσο και τους εκπροσώπους των εταιρειών μου».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Οι [...] ισχυρισμοί που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της 1ης εξ υμών είναι -στο μέτρο που δεν είναι ευθείς και ανερυθρίαστες ύβρεις, αλλά αφορούν σε αποδιδόμενες σ’ εμένα παρανομίες και καταστροφές του περιβάλλοντος- ψευδείς και συκοφαντικές, διατυπώθηκαν δε από την 2η εξ υμών [σ.σ. τη συντάκτρια του ρεπορτάζ] εν γνώσει της αναλήθειάς τους, με αποκλειστικό σκοπό βλάβης της προσωπικότητάς μου, προσβολής της τιμής και της υπόληψής μου και δημιουργίας αντίστοιχων εντυπώσεων στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα, όπως καλά γνωρίζετε:
● Ο ισχυρισμός ότι «προσγειώθηκα» στον νησί της Ιου όπου «πέτυχα μέσω αλλεπάλληλων συμβολαιογραφικών πράξεων» να γίνω ο ιδιοκτήτης του 35% των συνολικών ιδιοκτησιών του νησιού, καθιστώντας το με τις «“επενδύσεις”» μου ούτε λίγο ούτε πολύ «προσωπικό μου φέουδο» είναι ψευδής και συκοφαντικός, αφού είναι ξεκάθαρο ότι εμφανίζει την αγορά των υπό συζήτηση εκτάσεων ως ύποπτη και παράνομη, που «πέτυχα» μετερχόμενος προφανώς αθέμιτα μέσα («αλλεπάλληλες» συμβολαιογραφικές πράξεις!), ενώ ακόμα και η λέξη «επενδύσεις» τίθεται στο άρθρο εντός εισαγωγικών, ώστε να εμφανίζεται ως κάτι που δεν αντιστοιχεί πράγματι σε επενδύσεις, αλλά σε εγκληματική συμπεριφορά. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει, βέβαια, κάποιο «προσωπικό φέουδο» -δηλαδή ένας τόπος όπου δεν εφαρμόζονται οι νόμοι του κράτους, αλλά γίνεται ό,τι επιθυμεί ο φεουδάρχης-, το οποίο δημιουργήθηκε ως συνέπεια των επενδύσεών μου. Η αλήθεια είναι ότι οι εκτάσεις που αγοράσθηκαν στο νησί ήσαν ήδη ιδιωτικές και αγοράσθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με ό,τι προβλέπει ο Νόμος για τις αγοραπωλησίες γης, ενώ όλες οι σχετικές εκτάσεις εξακολουθούν να εμπίπτουν στους νόμους του Ελληνικού κράτους και στην πράγματι ασκούμενη δικαιοδοσία των Ελληνικών αρχών.
● Ο ισχυρισμός ότι «οι offshore εταιρείες μου, οι λεγόμενες μπάμπουσκες αγόρασαν εκτάσεις γύρω από 18 παραλίες, τις ωραιότερες του νησιού, μεταξύ αυτών η Κουμπάρα, το έλος Παπά, η Πικρή Νερό και άλλες» είναι ψευδής και συκοφαντικός, παραπέμπει ευθέως δε σε μεθοδεύσεις όπου μέσω διαφόρων εξωχώριων εταιρειών, οι οποίες είναι μέτοχοι άλλων εξωχώριων εταιρειών, επιχειρείται να αποκρυβούν οι πραγματικοί δικαιούχοι και ιδιοκτήτες των εκτάσεων ή/και επιχειρήσεων, οι δε σκοποί που επιδιώκονται είναι συνήθως αδιαφανείς και ύποπτοι και γι’ αυτό επιλέγονται αυτά τα σχήματα. Στην πραγματικότητα όμως, στην περίπτωση της Ιου και των επενδύσεών μου, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, υπάρχει μόνο μία εταιρεία που έχει έδρα εκτός Ελλάδας, η Sharivan Ltd, και αυτή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κύπρο, είναι καταχωρημένοι δε στο Μητρώο Εταιρειών της Κύπρου, όπου έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, οι πραγματικοί μέτοχοι αυτής, εγώ και η σύζυγός μου. Οπως δηλαδή συμβαίνει με όλες τις εταιρείες του ομίλου μας, είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους. Το ότι μάλιστα ο ισχυρισμός σας αυτός είναι ψευδής και ότι εσείς γνωρίζατε την αναλήθειά του, προκύπτει και από την αναφορά σας, παρακάτω στο ίδιο άρθρο, της εταιρείας 105 Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται σε κάποιες από τις τοποθεσίες που εσείς αναφέρετε. Είναι, έτσι, ξεκάθαρο ότι η αναφορά σας σε offshore εταιρείες, που ξέρατε ότι δεν υπάρχουν, -και μάλιστα που «λέγονται» δήθεν (από ποιον;) «μπάμπουσκες»- που επίσης γνωρίζατε ότι είναι ψευδές, αφού μάλιστα εσείς οι ίδιοι αναφέρεστε σε ιδιοκτησίες ελληνικών εταιρειών, γίνεται για να με εμφανίσετε ως πρόσωπο μετερχόμενο ύποπτα οχήματα, παρανομίες και βρόμικο χρήμα.
● Ο ισχυρισμός ότι το έλος Παπά, που «ήταν κάποτε ένας καταπληκτικός υγρότοπος που προστατευόταν με προεδρικό διάταγμα», δεν υπάρχει πια, αλλά «σήμερα στη θέση του υπάρχει μια επένδυση που φέρει το όνομα Calilo Resort», ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αντέδρασαν σχετικά «επιβάλλοντας τα μέγιστα δυνατά πρόστιμα», ότι «παρά τις αποφάσεις, τις εντολές και τα πρόστιμα οι εργασίες συνεχίστηκαν ως να μη συμβαίνει τίποτα και σήμερα η περιοχή είναι πλήρως αλλοιωμένη. Το έλος Παπά και η πανέμορφη μικρή παραλία έγιναν ιδιωτικός κήπος!», και ότι «το έλος Παπά αλλοιώθηκε» με εμένα να «συνεχίζω ακάθεκτος το καταστροφικό μου έργο», είναι ψευδής και συκοφαντικός, αφού τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, το έλος Παπά συνεχίζει να βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου βρισκόταν πριν από την αγορά της γύρω περιοχής από την οικογένειά μου και τις εταιρείες συμφερόντων μου και κανένα απολύτως έργο δεν υπάρχει στη θέση του, όπως ψευδώς αναφέρετε, ούτε καμία επέμβαση έχει γίνει σε αυτό. Το πεντάστερο ξενοδοχείο Calilo, το οποίο έχει λάβει, και συνεχίζει να λαμβάνει, διθυραμβικές κριτικές από τα διεθνώς πιο αναγνωρισμένα και έγκυρα μέσα και τους επισκέπτες του, βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από τον υγροβιότοπο, οι δε καταγγελίες περί δήθεν εργασιών εκ μέρους μας που υποτίθεται ότι τον έθιγαν, αποδείχθηκαν εντελώς αβάσιμες και τα δικαστήρια που επελήφθησαν των σχετικών καταγγελιών έκριναν αθώους τόσο εμένα, όσο και τους εκπροσώπους των εταιρειών μου. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις εν λόγω δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες αποκαταστάθηκε πλήρως η αλήθεια για τα αναφερόμενα στις σχετικές καταγγελίες: α) πρώτον, οι πράγματι διενεργηθείσες οικοδομικές εργασίες που έλαβαν χώρα στην περιοχή δεν σχετίζονταν με τον υγρότοπο, καθώς έγιναν εκτός αυτού και μάλιστα σε απόσταση 150 τουλάχιστον μέτρων, β) δεύτερον, έγιναν μετά την έκδοση των οικείων νομίμων οικοδομικών αδειών από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Θήρας1 και γ) τρίτον, η εναπόθεση κάποιων υλικών εκσκαφής (μπαζών) πλησίον του υγροβιότοπου ήταν απολύτως προσωρινή και είχε αποκατασταθεί ήδη από το έτος 2017. Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι ο υδροβιότοπος του έλους Παπά δεν έχει καταστραφεί, δεν έχει αντικατασταθεί από το Calilo Resort, δεν έχει γίνει «ιδιωτικός κήπος», και είναι ο μοναδικός του νησιού που προστατεύεται και έχει ακόμα νερό, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι έχουν ξεραθεί. Η αλήθεια είναι, τέλος, ότι σε σχέση με το Calilo Resort έχει εκδοθεί πλήθος απαλλακτικών αποφάσεων μετά από ελέγχους και αυτοψίες (ίσως μοναδικές στον αριθμό για τουριστική εγκατάσταση στις Κυκλάδες), ότι ουδεμία σημαντική περιβαλλοντική βλάβη και «κακοποίηση» στο περιβάλλον έχει αναδειχθεί, και ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και από την πιο πρόσφατη αυτοψία που διενεργήθηκε στην περιοχή του Calilo από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι δεν διαπίστωσαν καμία απολύτως ενέργειά μας που να υποβαθμίζει το περιβάλλον στην περιοχή του Ορμου Παπά.
● Ο ισχυρισμός ότι στο Calilo Resort «ιδιωτικοί σεκιούριτι απαγορεύουν την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία», και ότι «η πανέμορφη μικρή παραλία έγινε ιδιωτικός κήπος», είναι ψευδής και συκοφαντικός, αφού τόσο στην περίπτωσή μας, όπως άλλωστε και σε όλες τις περιπτώσεις οργανωμένων υποδοχέων, εξασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας και η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε αιγιαλό και παραλία σύμφωνα με τον νόμο. Εν προκειμένω μάλιστα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η πρόσβαση στην παραλία του Calilo Resort είναι ελεύθερη στον οποιονδήποτε και δεν την εμποδίζουν οποιοιδήποτε «ιδιωτικοί σεκιούριτι», όπως είναι παγκοίνως γνωστό και όπως αποδεικνύεται από αυτοψία που έκανε στις 17.8.2022 και περιγράφει στην ιστοσελίδα του το ίδιο το Σωματείο «Save Ios», που εσείς οι ίδιοι επικαλείστε.
● Ο ισχυρισμός ότι η πολιτική ηγεσία χαρακτήρισε τρεις διαφορετικές επενδύσεις «με εξόφθαλμες παραβιάσεις του νόμου» ως στρατηγικές επενδύσεις, και ότι κατ’ επέκταση πληρώνομαι με τα λεφτά του κόσμου γι’ αυτές («Τον πληρώνουμε εν ολίγοις για το κοινωφελές έργο του») και «επιδοτούμαι», είναι ψευδής και συκοφαντικός, αφού α) Οι Στρατηγικές Επενδύσεις είναι επενδύσεις που σχεδιάζονται με ιδιαίτερη προσοχή, στη βάση των υψηλότερων διεθνών και εθνικών προδιαγραφών, επειδή ακριβώς συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, καθώς και στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας. Μέσα δε από τη σύνθετη διαδικασία αδειοδότησής τους, οι Στρατηγικές Επενδύσεις δεν αφορούν ασφαλώς σε περιπτώσεις «με εξόφθαλμες παραβιάσεις του νόμου» -ούτε υπάρχουν τέτοιες εν προκειμένω-, αλλά περιπτώσεις που είναι βέβαιο ότι εκπληρώνουν τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους και τα υψηλότερα κριτήρια βιωσιμότητας, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των περιοχών που τις φιλοξενούν, β) Οσον αφορά στη χρηματοδότηση, καμία ειδική προνομιακή χρηματοδότηση δεν προβλέπεται από τον νόμο των Στρατηγικών Επενδύσεων. Ο,τι ισχύει για τις κρατικές ενισχύσεις από αναπτυξιακά κονδύλια για όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα αναλόγως της κατηγορίας τους, ισχύει και για τα έργα-ξενοδοχειακά καταλύματα που εντάσσονται στον νόμο των Στρατηγικών Επενδύσεων. Δεν προβλέπεται ειδικότερη διευκόλυνση. Το πλαίσιο, μάλιστα, των Στρατηγικών Επενδύσεων περιορίζει τη δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης, παρά την προβλέπει ή την εγγυάται, καθώς η τουριστική επένδυση ελέγχεται αυστηρότερα ως προς την ένταξή της σε αναπτυξιακά προγράμματα. Εν προκειμένω δε οι επενδύσεις μας, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό, θα χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους και ούτε εγώ, ούτε οι εταιρείες συμφερόντων μου έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ επιδότησης, όπως συκοφαντικά ισχυρίζεστε.
● Ο ισχυρισμός ότι στην περιοχή της Κουμπάρας-Διακοφτού «έχει ζητηθεί να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης περιβάλλοντος, ωστόσο καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. Αντίθετα με περισσό θράσος οι εργασίες συνεχίζονται αποκλείοντας στους πολίτες την πρόσβαση», είναι ψευδής και συκοφαντικός, αφού και εδώ, όπως και στην περιοχή του όρμου Παπά, έχει επιβεβαιωμένα αποκατασταθεί η οποιαδήποτε παράβαση, ενώ και εδώ, όπως και στην περιοχή του όρμου Παπά, δεν αποκλείεται σε κανέναν πολίτη η πρόσβαση στην παραλία. Στο σημείο δε αυτό εκπλήσσει η ευκολία με την οποία προβαίνετε σε τέτοιους συκοφαντικούς ισχυρισμούς, τη στιγμή που η εφημερίδα σας έχει υποχρεωθεί ήδη μία φορά να ανασκευάσει δημοσίευμά του στο οποίο σκόπιμα εμφανίζατε εμένα τον ίδιο ως καταδικασθέντα σε φυλάκιση, σε μια υπόθεση όπου υιοθετείτε ως δεδομένες κατηγορίες που δεν έχουν ακόμα κριθεί αμετάκλητα από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
● Ο ισχυρισμός ότι «Το ΣτΕ με την ακυρωτική απόφαση 1037/2022 αποφαίνεται πως η εταιρεία οφείλει να επαναφέρει τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση, αποκαθιστώντας την τεράστια περιβαλλοντική ζημία που έχει προξενήσει στην περιοχή» είναι ψευδής και συκοφαντικός, αφού μια απλή ανάγνωση της ως άνω Απόφασης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι δεν ασχολείται με παραβάσεις, ούτε διαπιστώνει την παραμικρή περιβαλλοντική ζημία, ούτε υποχρεώνει καμιά εταιρεία «να επαναφέρει τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση, αποκαθιστώντας την τεράστια περιβαλλοντική ζημία που έχει προξενήσει στην περιοχή».
1. Υπ’ αρ. 78/12-07-2010 και 73/25-06-2010
Η απάντηση της συντάκτριας
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αγγελος Μιχαλόπουλος στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 23 Οκτωβρίου 2022 σημειώνονται τα εξής: «Οι καταγγελίες για πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρανομίες επιβεβαιώθηκαν από διάφορες υπηρεσίες του κράτους και διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μιχαλόπουλος “ισχυρίζεται (χωρίς ωστόσο να παρέχει αποδείξεις) ότι το σύνολο των προστίμων που του έχει επιβληθεί είτε έχει ανακληθεί είτε έχει προσβληθεί στα αρμόδια όργανα του κράτους καθώς βασίστηκε σε εσφαλμένα στοιχεία”».
Το ίδιο πράττει εν προκειμένω ο Αγγελος Μιχαλόπουλος χωρίς να προσκομίζει στοιχεία. Η δημοσιογραφική έρευνα όμως οφείλει και υποχρεούται να προσκομίζει στοιχεία για την τεκμηρίωση των δεδομένων που παραθέτει. Και αυτό πράττουμε.
Στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF βρίσκεται ένας σύνδεσμος που αφορά τη σημασία των υγροβιότοπων. Εκεί γίνεται εκτενής αναφορά στην καταστροφή του έλους Παπά στην Ιο. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζονται τα εξής: «Με ποιον τρόπο, μέσα στο θέατρο του ελληνικού παραλόγου, ένας νησιωτικός υγρότοπος μεγάλης οικολογικής αξίας και μια πανέμορφη παραλία μετατρέπονται σε ιδιωτικό κήπο; Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε θλίψη, οργή και αγανάκτηση για την καταστροφή του έλους Παπά. Οταν το απογράψαμε, το καλοκαίρι του 2004, το είχαμε κατατάξει ανάμεσα στους καλύτερα διατηρημένους υγρότοπους του Αιγαίου και τον παρουσιάζαμε σε συνέδρια και ομιλίες ως παράδειγμα μικρού νησιωτικού υγρότοπου με πολύ μεγάλο βαθμό φυσικότητας. Τίποτε όμως δεν μπορούσε να μας προϊδεάσει για τη συνέχεια.
»Οι πρώτες καταγγελίες για την υποβάθμιση του έλους έγιναν το 2007 και οδήγησαν στην επιβολή προστίμων από τον νομάρχη Κυκλάδων. Το 2008 στέλεχος της οργάνωσης διαπίστωσε διανοίξεις δρόμων, διευθέτηση της κοίτης του ρύακα, επιχωματώσεις, εκσκαφές και δεντροφυτεύσεις με ξενικά είδη. Αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος καταγγελιών. Ανταλλάχθηκαν σχεδόν 40 επιστολές με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Νομαρχία Κυκλάδων, Κτηματική Υπηρεσία, Πολεοδομία Κυκλάδων), οι οποίες αντέδρασαν επιβάλλοντας τα μέγιστα δυνατά πρόστιμα.
Παρά τις αποφάσεις, τις εντολές και τα πρόστιμα οι εργασίες συνεχίστηκαν ως να μη συμβαίνει τίποτα και σήμερα η περιοχή είναι πλήρως αλλοιωμένη. Το έλος Παπά και η πανέμορφη μικρή παραλία έγιναν ιδιωτικός κήπος! Δυστυχώς, παρά την τόση ενέργεια που έχει δαπανηθεί, ένας ακόμα νησιωτικός υγρότοπος καταστράφηκε. Ποιος ωφελείται; Ποιοι χάνουν;».
Στην περιοχή Παπά, όπου βρίσκεται υγρότοπος προστατευόμενος με Προεδρικό Διάταγμα του 2012, επιβλήθηκαν πρόστιμα (α) το 2007 από τη Νομαρχία προς τη SHARIVAN για παράνομη διάνοιξη δρόμου 1,5 χλμ., (β) το 2008 προς τον κ. Μιχαλόπουλο για παράνομη διάνοιξη νέου δρόμου 600 μ. και χωματουργικές εργασίες στο ρέμα που τροφοδοτούσε τον υγρότοπο, (γ) το 2010 από την Περιφέρεια προς τον κ. Μιχαλόπουλο για συναφείς παραβάσεις, (δ) το 2017 από την Περιφέρεια προς τη SHARIVAN, τη LUCΑS, στην οικογένεια του Αγγελου Μιχαλόπουλου και της Β.Π. μετά των μελών της για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και (ε) το 2020 από την Πολεοδομία Θήρας προς τη SHARIVAN για διάνοιξη δρόμου 3 χλμ. προς γειτονική παραλία. Εχει επιβληθεί επίσης (στ) πρόστιμο το 2015 από την Περιφέρεια προς τη SHARIVAN για επεμβάσεις εντός του γειτονικού υγρότοπου του Καλάμου, ο οποίος προστατεύεται με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα με του Παπά.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε το 2010 ακυρώθηκε από το δικαστήριο, για τυπικούς όμως λόγους που αφορούν στη μη παροχή δυνατότητας ένστασης. Ζητήθηκε δε από την Περιφέρεια να ακολουθηθεί αυτό το βήμα.
Επίσης το πρόστιμο που επιβλήθηκε το 2017 εξακολουθεί να ισχύει για τη Sharivan ενώ κατέπεσε ως προς τους υπολοίπους, για τους ίδιους πάλι λόγους.
Σε όλες τις αποφάσεις προστίμων, πλην της χρηματικής κύρωσης, έχει ζητηθεί να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Για τις παράνομες διανοίξεις των δρόμων βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη. Ερευνα του ΣτΠ βρίσκεται σε εξέλιξη και για την υδροδότηση του ξενοδοχείου «Calilo» που κατασκευάστηκε στην περιοχή του υγρότοπου.
Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κατά τη διενεργούμενη αυτοψία στην περιοχή Παπά σε έκταση της εταιρείας Sharivan, στις 16-10-2013, διαπιστώθηκαν τα εξής:
« -Εντός της ιδιοκτησίας έχει διανοιχθεί οδός προσπέλασης μήκους 1.200 μέτρων και μέσου πλάτους 6,50 μ. περίπου η οποία οδηγεί και στον υπόψη υγρότοπο.
● Στην ευρύτερη περιοχή πλησίον του υγρότοπου υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Εχουν ανεγερθεί διάφορα κτίσματα και έχουν γίνει ανάλογες διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου (κολυμβητικές δεξαμενές, οδοί προσπέλασης, φυτεύσεις ξενικών ειδών κ.λπ.).
-Εντός της ιδιοκτησίας διέρχεται ρέμα το οποίο στην εκβολή του έχει υποστεί αλλοίωση λόγω διαμόρφωσης οδού προσπέλασης κάθετα σε αυτό, εμποδίζοντας την ελεύθερη ροή των υδάτων.
● Στο μέσο της προαναφερόμενης οδού προσπέλασης μήκους 1.200 μέτρων έχει δανοιχθεί κατάντη νέα οδός μήκους 410 μέτρων περίπου και μέσου πλάτους 5,00 μέτρων με κατεύθυνση προς την κοίτη του ομώνυμου ρέματος. Μέρος των υλικών εκσκαφής έχουν ολισθήσει εντός της κοίτης του ρέματος.
Εντός της ιδιοκτησίας υπάρχει σύστημα άντλησης υπόγειων υδάτων καθώς το μεγάλο δίκτυο σωληνώσεων για την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών.
Εντός του οριοθετημένου υγρότοπου έχουν γίνει σημειακές επιχωματώσεις και έχουν κατασκευαστεί πετρόκτιστα τοιχία. Επίσης έχει αλλοιωθεί το υδρογεωλογικό του καθεστώς λόγω των εκτεταμένων παρεμβάσεων που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή».
Στις 28/8/2022 η επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF και πρόεδρος του WWF European Policy Office, Θεοδότα Νάντσου, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει:
«Ηταν λοιπόν που λέτε κάποτε ένας καταπληκτικός υγρότοπος. Στην ωραία Ιο, στις Κυκλάδες. Ο υγρότοπος προστατευόταν με προεδρικό διάταγμα.
Τον μικρό φυσικό παράδεισο ήρθε επιτήδειος και τον καταπάτησε, τον κακοποίησε και τον έχτισε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν ελέγχους, έβαλαν πρόστιμα, αλλά δεν έγινε και τίποτα. Η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει “τιμήσει” την παρανομία, δίνοντάς της τον τίτλο της “στρατηγικής επένδυσης”: με τρεις αποφάσεις του 2020, τρεις διαφορετικές “επενδύσεις” του ίδιου επιχειρηματία στην Ιο (και οι τρεις με διαπιστωμένες αυθαιρεσίες) χαρακτηρίζονται ως “στρατηγικές επενδύσεις”.
Η ωραία φύση, τώρα έγινε ένα έκτρωμα που λέγεται Calilo Resort. Οπως καταγγέλλεται μάλιστα από πολύ κόσμο που θέλει να περπατήσει στο μονοπάτι για να βγει στην παραλία, η πρόσβαση είναι κλειστή για τους πλεμπαίους, με έλεγχο από μπράβους.
Δείτε πώς ήταν το θαύμα της φύσης και πώς έγινε με το αρχιτεκτονικό τερατούργημα που κάλυψε την περιοχή...».
Στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό, όπου δραστηριοποιείται η 105 Α.Ε., πραγματοποιήθηκε το 2016 έλεγχος των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κατά τον οποίο εντοπίστηκε πλήθος περιβαλλοντικών και πολεοδομικών παραβάσεων. Η έκθεση που συνέταξαν οι επιθεωρητές αποτέλεσε τη βάση για την πρωτόδικη καταδίκη της νόμιμης εκπροσώπου της εταιρείας 105 Α.Ε. σε 16μηνη φυλάκιση με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου το 2021. Επειδή η εταιρεία δεν επέτρεψε την είσοδο των επιθεωρητών σε μέρος της ιδιοκτησίας της, ακολούθησε δεύτερος έλεγχος, το 2018, από τους επιθεωρητές της Περιφέρειας με παρουσία και επιθεωρητή του ΥΠΕΝ. Στη νέα έκθεση καταγράφεται πλήθος επιπλέον παραβάσεων.
Για τα έργα στην Κουμπάρα-Διακοφτό έχει επιβληθεί επίσης πρόστιμο από την Πολεοδομία Θήρας και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη. Το 2016 ασκήθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που είχε λάβει το 2014 και 2015 η 105 Α.Ε. για την ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος. Το ΣτΕ, με προσωρινή διαταγή, διέταξε τη διακοπή των εκτελούμενων εργασιών έως την έκδοση οριστικής απόφασης. Παρά το γεγονός αυτό, η εταιρεία συνέχισε να υλοποιεί εργασίες κατασκευής του έργου όπως τεκμηριώνεται από τεχνική έκθεση η οποία υποβλήθηκε στο ΣτΕ. Το ΣτΕ ακύρωσε όλες τις άδειες το 2022.
Στις 16/4/2019 με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου γίνεται γνωστό πως πραγματοποιήθηκε «περιβαλλοντική επιθεώρηση στο έργο Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα στη θέση Κουμπάρα-Διακοφτό με φορέα του έργου την 105 Ανώνυμη Τουριστική και Τεχνική Εταιρεία». Κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκαν δεκαπέντε παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας: «Αυθαίρετες επεμβάσεις στον αιγιαλό λόγω κατασκευής γεφυρών, σύνδεσης Χερσονήσου Διακοφτό με την περιοχή της Κουμπάρας, εγκατάσταση μεταλλικής προβλήτας, αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας στη βόρεια πλευρά, αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης παραλίας στη βόρεια πλευρά, αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας στη βόρεια πλευρά, αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας στη δυτική απόληξη της Χερσονήσου, αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης παραλίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χερσονήσου, αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας στο νότιο τμήμα της Χερσονήσου, φύτευση δέντρων ξενικού είδους, κατασκευή σκυροδετημένου δρόμου εντός ζώνης παραλίας στην παραλία της Κουμπάρας, διαμόρφωση και διάστρωση της ακτής έμπροσθεν του εστιατορίου “Erego” στην παραλία της Κουμπάρας, τοποθέτηση ξαπλωστρών εντός ζώνης αιγιαλού της Κουμπάρας, έμπροσθεν του εστιατορίου “Erego” χωρίς άδεια παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, κατασκευή δύο γεωτρήσεων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων, αλλοίωση της φυσικής κατάστασης τμήματος οριοθετημένου ρέματος και ανεξέλεγκτη διάθεση αδρανών υλικών».
Στην περιοχή Τζαμαρία, όπου δραστηριοποιείται η ΛΟΥΓΙΑ Α.Ε., η Πολεοδομία Θήρας εξέδωσε διακοπή εργασιών, οι οποίες εκτελούνταν καθ’ υπέρβαση της άδειας.
Στην περιοχή Πικρί Νερό, όπου δραστηριοποιείται η ΝΕΡΟ Α.Ε., έχουν διανοιχτεί παράνομοι δρόμοι. Η έρευνα του ΣτΠ για τις διανοίξεις δρόμων στην περιοχή Παπά έχει επεκταθεί και στις διανοίξεις στην περιοχή Πικρί Νερό.
Τα σχετικά έγγραφα που αφορούν την επιβολή προστίμων βρίσκονται στη διάθεση της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Ως προς την ένταξη των δραστηριοτήτων του ομίλου στις στρατηγικές επενδύσεις, στη συνέντευξη του κ. Αγγελου Μιχαλόπουλου στην «Καθημερινή» σημειώνονται τα εξής: «Η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου περιπλέκει την υπόθεση καθώς πριν από ένα έτος εντάχθηκαν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων τρεις νέες επενδύσεις του ομίλου στην Ιο. Στην περιοχή Πικρή Νερό (Boutique Hotel πέντε αστέρων προϋπολογισμoύ 45 εκατ. ευρώ), στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό 43 εκατ. ευρώ και στην περιοχή Παπάς Λούκας προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ»!
Οπως υπογραμμίζει σε απαντητική επιστολή του ο Σύνδεσμος Ιητών προς την εφημερίδα «Καθημερινή», που δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου 2022: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα διοικητικά, πολιτικά και ποινικά δικαστήρια προσφυγές, αγωγές, μηνυτήριες αναφορές και καταγγελίες που αφορούν και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις των πέντε εταιρειών που αναφέρει ο Αγγελος Μιχαλόπουλος ότι χρησιμοποιεί για τις αγορές των ακινήτων στην Ιο... Δεδομένων όλων αυτών των εκκρεμοτήτων, θα έπρεπε μέχρι να τελεσιδικήσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις, να διερευνηθεί εάν οι εταιρείες που αναφέρονται στο άρθρο της “Κ” θα έπρεπε να λάβουν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 24.822.277 ευρώ, δεδομένων των τυχόν πολεοδομικών παραβάσεων που έχουν γίνει, και να εξετασθεί η αναστολή της υλοποίησης των τριών στρατηγικών επενδύσεων που εγκρίθηκαν το καλοκαίρι του 2021, συνολικού ύψους 165.000.000 ευρώ»!
Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες σύμφωνα με τον ίδιο τον Α. Μιχαλόπουλο όπως περιγράφονται στην «Καθημερινή»;
«Μέσω πέντε εταιρειών, Sharivan LtD, ΛΟΥΓΙΑ Α.Ε., 105 Α.Ε., Νερό Α.Ε. και Lucas A.E., όσες και τα παιδιά μου, λέει ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ξεκίνησε να αγοράζει εκτάσεις. “Αγοράσαμε 182 ακίνητα από 2.137 ιδιοκτήτες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ως προς τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία Calilo Resort που ο Α. Μιχαλόπουλος υποστηρίζει ότι «είναι ελεύθερη στον οποιονδήποτε», παραθέτουμε τη διαφήμιση του «Calilo Resort» στην οποία σημειώνεται: «Αt Calilo, we offer elegant 5 star accommodations in the middle of a 1000-acre plot of land with 6 miles of coastline that all but guaranties absolute privacy to those who need it». Εν ολίγοις διαφημίζεται η απόλυτη ιδιωτικότητα του χώρου και της παραλίας που προφανώς δεν ταυτίζεται με την στον οποιονδήποτε ελεύθερη πρόσβαση. Επίσης στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκονται τα πολλά παράπονα πολιτών που ομιλούν ακριβώς για αυτό: τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας