«Η ιπτάμενη κάμερα για selfie είναι η τελευταία δημιουργία της Snapchat, εταιρείας που είναι περισσότερο γνωστή για την εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών», γράφει στις στήλες τεχνολογίας το BBC. Το μικρό, απλό και κόστους 230 δολ. κίτρινο drone με λειτουργία follow-me, που ονομάζεται «Pixy», περιγράφεται από την εταιρεία ως ένας «συνεργάτης που πετά ελεύθερα» και βοηθά τους κατόχους του να βγάλουν υπέροχες selfies χωρίς να χρειάζονται το selfie stick.Το gadget είναι ήδη διαθέσιμο στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, όπου οι νόμοι είναι πιο επιεικείς σχετικά με τη χρήση drones, συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η συσκευή έρχεται καθώς αρκετοί γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν την προσφορά επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
Το «Pixy» λειτουργεί μόνο του, τραβώντας βίντεο καθώς πετάει, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται ασύρματα και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο τέλος της πτήσης, το «selfie drone» προσγειώνεται στην παλάμη του χεριού σας, στην οποία χωρά άνετα λόγω του μικρού μεγέθους του. Αν και το Snapchat δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο άλλα δίκτυα κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook ή το Twitter, παραμένει από τα αγαπημένα, καθώς έχει 300 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία. Παράλληλα, προσεγγίζει περισσότερο από το 75% των ατόμων ηλικίας 13-34 ετών, σε 20 και πλέον χώρες.
Το Snapchat είναι ευρύτερα γνωστό για τους «φακούς» «αυξημένης πραγματικότητας» AR στα κινητά τηλέφωνα, οι οποίοι επικαλύπτουν μια selfie ή παραμορφώνουν τη ζωντανή εικόνα με διάφορους τρόπους. Άλλωστε, το Snapchat ήταν που το 2016 κυκλοφόρησε γυαλιά εξοπλισμένα με κάμερα, τα οποία πωλήθηκαν με την ονομασία Spectacles και ανέπτυξαν περαιτέρω την καθηλωτική εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας.
Οι προοπτικές για το «Pixy» πάντως θεωρούνται ευοίωνες, καθώς τα drones αγκαλιάζονται όλο και περισσότερο από τη βιομηχανία και το ευρύ κοινό. Όπως μάλιστα τόνισε στο βρετανικό μέσο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης drones της Βρετανίας (Nationwide Drones), Όουεν Τζένκινς: «Ήδη η χρήση των drones είναι κυρίαρχη στα μέσα ενημέρωσης, την κινηματογράφηση, την τοπογραφία και την επιθεώρηση. Συνεπώς, μπορεί να περιμένει κανείς ότι τα προσωπικά drones θα καταστούν συνηθισμένα στην κοινωνία».
«Επίσης καθώς το “Pixy” είναι μικρό, ελαφρύ και αργό, είναι απίθανο να προκαλέσει ζημιά ή τραυματισμό», είπε ο Τζένκινς, επισημαίνοντας ότι η συσκευή ζυγίζει μόλις 101 γραμμάρια και έχει δικτυωτό περίβλημα γύρω από τις έλικες κι έτσι είναι απίθανο να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά, ακόμη κι αν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Επιπροσθέτως, είναι εγκεκριμένο από τις νομοθεσίες των περισσότερων χωρών, αφού το βάρος του είναι κάτω από το όριο των 250 γραμμ., καθώς πέραν αυτού του ορίου τίθενται σε ισχύ αυστηρότεροι νόμοι για τους χρήστες.
Η εταιρεία πάντως λέει ότι προϊόντα όπως το «Pixy» «υπόκεινται σε τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους, σχετικά με το ποιος, πώς και πού πρέπει να τα χρησιμοποιήσει, προτρέποντας τους χρήστες να δώσουν προσοχή στη νομοθεσία της χώρας τους για τα drones». Ο Γουίλ Χάρφορντ, διευθυντής φωτογραφίας στο CloudVisual, προτείνει από την πλευρά του το Snapchat να ενσωματώσει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών που πρέπει να απαντήσει ο χρήστης πριν το «Pixy» μπορέσει να πετάξει για πρώτη φορά - έτσι ώστε οι χρήστες να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τους τοπικούς νόμους για τα drones.
Προειδοποιεί δε ότι παρά το γεγονός πως τα ελαφριά drones δεν υπόκεινται στους αυστηρότερους κανόνες των βαρύτερων «αδελφών» τους, πρέπει να εφαρμόζεται η «κοινή λογική» κατά τη χρήση τους. «Τα drones με λειτουργία follow-me επιτρέπονται εάν η συσκευή παραμένει σε απόσταση μέχρι 50 μέτρων από τον χρήστη της», τονίζει. Προσθέτει δε με χιούμορ: «Θα ήταν πολύ κακή ιδέα να το χρησιμοποιήσετε σε ένα αεροδρόμιο, όπου είναι παράνομο να πετάει ένα drone, ανεξάρτητα από το βάρος του, καθώς μπορεί να προκαλέσει ατύχημα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας