Για πολλά χρόνια τώρα στον οικολογικό χώρο υπήρχαν σκέψεις και προβληματισμοί για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Ενα βιώσιμο μοντέλο που να βασίζεται στην κυκλικότητα που υπάρχει στη φύση. Που να εμπνέεται από τα οικοσυστήματα.
Αυτό το μοντέλο βρήκε εφαρμογή στην κυκλική οικονομία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξοικονομηθούν φυσικοί πόροι και ενέργεια.
Για να προωθηθεί αυτή η ιδέα της κυκλικής οικονομίας αλλά και να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να κάνουν τη μετάβαση, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει τις επιχειρήσεις και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία σε όλη την Ευρώπη.
Μέσα από αυτή την πλατφόρμα τούς δίνεται η δυνατότητα να συζητούν, να ενημερώνονται για το νομοθετικό πλαίσιο, να κατανοούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές μεταξύ τους.
Φέτος το ετήσιο συνέδριο της ΕΟΚΕ για την κυκλική οικονομία έγινε υβριδικά και υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος θα επηρεάσει την οικονομία της Ε.Ε. μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν χώρες, επιχειρήσεις και ανθρώπους», θα πει η πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Christa Schweng, κατά την έναρξη του συνεδρίου, τονίζοντας την ανάγκη για «την επιτάχυνση της μετάβασης ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία της Ε.Ε.».
«Η πράσινη μετάβαση θα μας απαλλάξει από την εξάρτησή μας από την εισαγωγή ενέργειας και άλλων πόρων», θα πει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, που και εκείνος στη μετάβαση σε μια οικολογική οικονομία βλέπει την πρόκληση όχι μόνο της εξοικονόμησης πόρων αλλά και της αλλαγής νοοτροπιών.
Οικολογικός σχεδιασμός
Μέσα από τις τριάντα πέντε δράσεις που παρουσίασε η Ε.Ε. και θα οδηγήσουν στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, φάνηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μιας πολύ φιλόδοξης ατζέντας. Ο οικολογικός σχεδιασμός είναι μια νέα τέτοια προσέγγιση για την παραγωγή των προϊόντων.
Με τον όρο ecodesign εννοούμε ότι ένα προϊόν θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και όταν κάνει τον κύκλο του και έρθει η ώρα για την απόρριψή του να υπάρχει η δυνατότητα να ανακτηθούν τα πολύτιμα υλικά που το συνθέτουν. «Για παράδειγμα, εάν ένα ένδυμα έχει διπλή διάρκεια ζωής πριν πεταχτεί θα εξοικονομήσουμε 40-50% εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής Περιβάλλοντος (Envy), Patric Child.
Ο οικολογικός σχεδιασμός και η στρατηγική της Ε.Ε. για την κλωστοϋφαντουργία αποτελούν τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
«Η κλωστοϋφαντουργία είναι μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων τομέων που ασκούν πολύ υψηλή πίεση στο περιβάλλον, αφού η δραστηριότητα αυτή απαιτεί μεγάλη χρήση πόρων, ενώ εκπέμπει και υψηλές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου», λέει ο κ. Child και συμπληρώνει ότι «η Ε.Ε. προσδοκά σε μια ευρεία γκάμα οικολογικά σχεδιασμένων προϊόντων που θα συγκρατήσουν κατά 65% τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή και την κατανάλωσή τους, ενώ θα εξοικονομηθεί και το 70% των φυσικών πόρων».
Ωστόσο για να έχει επιτυχία το εγχείρημα της μετάβασης είναι απαραίτητη η συμμετοχή των νέων. «Η συμμετοχή των νέων σε ένα συνέδριο σαν αυτό δεν είναι πάντα δεδομένη», θα πει η Agata Meysner από το Generation Climate Europe, μια συμμαχία νέων Ευρωπαίων που αποτελεί την πρώτη οργάνωση νέων που συμμετέχει στην πλατφόρμα της ΕΟΚΕ.
Μέσα από τη European Circular Economy Stakeholder Platform (ECESP) της ΕΟΚΕ όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί δίκτυα με διάφορες δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας και μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγές εμπειριών έχουν δοθεί λύσεις σε προβλήματα κυκλικότητας που η κάθε εταιρεία μόνη της δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις οργανώσεις αλλά και τους νέους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην κυκλική οικονομία η πλατφόρμα είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα διευρύνει τους ορίζοντές τους. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή.
Αφού ο ενδιαφερόμενος συμπληρώσει τα στοιχεία του και τον τομέα ενδιαφέροντός του, ένα εργαλείο αντιστοίχισης θα τον φέρει σε επαφή με άλλες ομάδες που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο ή έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.
📌 Η Christa Schweng είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής από το 2020 και εργάζεται για το Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας