Πολλές οι δραστηριότητες στις οποίες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες στο τριήμερο εορτασμού/ εκδηλώσεων για τον αρχαίο βυθισμένο οικισμό Παυλοπέτρι της Λακωνίας, που διοργανώνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά από την ARCH International.
Μάλιστα για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του Pavlopetri Watch Day, θα πραγματοποιηθεί και κινηματογραφικό φεστιβάλ, αφιερωμένο στη θαλάσσια οικολογία, το Pavlopetri Eco-Marine Film Festival, που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».
Θα προβληθούν ταινίες και ντοκιμαντέρ που αφορούν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Ολες οι εκδηλώσεις, που φυσικά είναι δωρεάν, θα λάβουν χώρα σε Νεάπολη και Ελαφόνησο από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου 2019.
Οι υποβρύχιες ξεναγήσεις με αναπνευστήρα στον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο είναι πάντα μεγάλο θέλγητρο για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου, η οποία βρίσκεται σε βάθος δύο-τριών μέτρων μεταξύ της παραλίας της Πούντας και της μικρής νησίδας «Παυλοπέτρι», βόρεια της Ελαφονήσου, στον Ορμο των Βατίκων.
Για την ιστορία να πούμε ότι η πόλη ανακαλύφθηκε από τον Νίκολας Φλέμινγκ, ωκεανογράφο του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, το 1967.
Εναν χρόνο αργότερα, μαζί με τον καθηγητή Αγγελο Δεληβοριά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σπάρτης, έκαναν τη χαρτογράφηση του οικισμού, που είχε προσεκτικά διατεταγμένες οδούς, οικιστικές γειτονιές με κήπους, λιμάνι με αποθήκες, κυβερνητικά κτίρια, ναούς και μια περιοχή με τάφους χαραγμένους σε πέτρα, και χρονολόγησαν την ύπαρξή του στη μινωική περίοδο.
Στις μέρες μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ο αρχαιολογικός χώρος κινδυνεύει, καθώς παρατηρείται βλάβη κυρίως από τα αγκυροβόλια μεγάλων εμπορικών πλοίων αλλά και μικρών σκαφών στον Ορμο των Βατίκων, από τις μετατοπίσεις ιζημάτων, και -αν μπορεί να το διανοηθεί κανείς- από λεηλασίες.
Τι έχει το πρόγραμμα του Pavlopetri Watch Day;
Παρασκευή 19 Ιουλίου
11.00 π.μ. - Εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοϊών. Ενα παιχνίδι ανακάλυψης μέσα στο μουσείο.
19.00 μ.μ. - Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ακρα» της Δήμητρας Μπαμπαδήμα.
21.30 μ.μ. - Προβολή του ντοκιμαντέρ «Guardians of the Aegean» του Ομηρου Ευαγγελινού.
Σάββατο 20 Ιουλίου
11.00 π.μ. - Υποβρύχιες ξεναγήσεις με αναπνευστήρα στον αρχαιολογικό χώρο στο Παυλοπέτρι. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στα ελληνικά και στα αγγλικά.
19.00 μ.μ. - Προβολή του ντοκιμαντέρ «Akra Malea» του Νίκου Νταγιαντά. Μια παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας για το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοϊών.
20.30 μ.μ. - Παρουσίαση από τη Δέσποινα Κουτσούμπα της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού ενός σχεδίου διαχείρισης για το Παυλοπέτρι.
21.30 μ.μ. - Προβολή του ντοκιμαντέρ του National Geographic «Drain the Oceans: Legends of Atlantis». Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.
Κυριακή 21 Ιουλίου
08.00 π.μ. - Περίπατος, τρέξιμο, βόλτα με ποδήλατο από το Λιμανάκι Νεάπολης μέχρι το Παυλοπέτρι.
11.00 π.μ. - Προβολή της ταινίας της Pixar «Ψάχνοντας τον Νέμο» (μεταγλωττισμένη).
19.00 μ.μ. - Προβολή έξι μικρού μήκους ταινιών που βραβεύτηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ωκεανών το 2019 (ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά)*.
21.30 μ.μ. - Προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «A Plastic Ocean» για το πώς ο ωκεανός γεμίζει με πλαστικά σκουπίδια και ποιες είναι οι συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή.
Ολες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Limira Mare στη Νεάπολη Λακωνίας.
Βραβευμένες ταινίες στον μαθητικό διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ωκεανών
Στο Pavlopetri Eco-Marine Film Festival θα προβληθούν έξι μικρού μήκους ταινίες, γυρισμένες από μαθητές, που βραβεύτηκαν το 2019 στον μαθητικό κινηματογραφικό διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ωκεανών.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:
■ «Crashing Waves» της Kendra Leigh D. Osias από το Philippine Science High School /Eastern Visayas Campus, Φιλιππίνες.
■ «Turtle Crisis» των Chanya Veeranopparat, Punwa Weerapakkaroon, Tattiya Saipetch, από το Pathomtham Homeschool της Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη.
■ «Our Ocean» των Audrey Cheng, Noel Ayala, Avery Nordenfelt, Ally Flegel, Alayna Woodruff-Milner του Hamlin School, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ.
■ «Why Seagoers Hate the Color Purple» του Kaden Anderson από το El Molino High School, Φόρεστβιλ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.
■ «Plastic Sea» της Gabby Goss από το Bishop O' Dowd High School, Οκλαντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.
■ «A Piece of Heaven on Earth» των Jesslyn Tristan, Febby Valencia, Jeanette Eileen, από το Santa Laurensia Senior High School, Ταντζεράνγκ Σελατάν, Ινδονησία.
Οι ταινίες θα προβληθούν με μετάφραση στα ελληνικά.
Η ARCH International είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που έχει τη βάση της στην Ουάσινγκτον και επικεντρώνεται σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ομάδα της αποτελείται, μεταξύ άλλων, από αρχαιολόγους, ιστορικούς, μηχανικούς και δικηγόρους. Μετά από προσπάθεια του ελληνικού τμήματος της ARCH International, το «Παυλοπέτρι» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του World Monuments Fund (2016-2018), όπου ανήκουν μνημεία απ' όλο τον κόσμο που απειλούνται.
Επιτυχία του είναι επίσης ότι το Παυλοπέτρι, ο Ορμος των Βατίκων και το Μυρτώο πέλαγος χαρακτηρίστηκαν ως το πρώτο Hope Spot της Ελλάδας από τον περίβλεπτο οργανισμό θαλάσσιου περιβάλλοντος Mission Blue.
Το Mission Blue αναγνωρίζει, έτσι, την εύθραυστη κατάσταση του αρχαίου οικισμού και την υπαρκτή απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον.
• Περισσότερες πληροφορίες για την ARCH International και το Pavlopetri μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link: archinternational.org και pavlopetri.org, καθώς και στις σελίδες του Facebook:
Pavlopetri Eco-Marine Film Festival: https://www.facebook.com/Pavlopetri-Eco-Marine-Film-Festival-451718282287972
Greek Chapter of ARCH International: https://www.facebook.com/greekARCH/
Ακολουθήστε την ARCH on Instagram: @arch_international
Ακολουθήστε το Pavlopetri Eco-Marine Festival on Instagram: @pavlopetriecomarine
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας