Την παρέμβαση του Πρόεδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού, προκάλεσαν οι δηλώσεις του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε, αναφορικά με την έγκριση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών της εξαγγελθείσας 24ωρης απεργίας της «Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας» και της «Ένωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας».
Ο Άρης Πορτοσάλτε σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «Αλβανία του Χότζα» και ανέφερε ειρωνικά πως το Πρωτοδικείο ορίζει την τουριστική περίοδο της χώρας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εφέτη, Χριστόφορου Λινού
«Μετά την προκήρυξη από την ΑΔΕΔΥ γενικής πανελλαδικής απεργίας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για τις 9.4.2024, στην οποία δήλωσαν συμμετοχή και οι προαναφερόμενες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Ελληνικό Δημόσιο και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας άσκησαν, ως έχουν κατά νόμο δικαίωμα, αγωγές με τις οποίες ζήτησαν να αναγνωριστεί ότι η συμμετοχή των εν λόγω οργανώσεων στην παραπάνω απεργία είναι παράνομη, καθώς και καταχρηστική.
Με τις αποφάσεις 252 και 253/2025 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε αφενός μεν ότι είχαν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις συμμετοχής στην επίμαχη απεργία, αφετέρου δε ότι, με βάση τα παγίως ακολουθούμενα από τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων κριτήρια με τα οποία διαπιστώνεται τυχόν υπέρβαση των ορίων άσκησης του δικαιώματος της απεργίας (όπως ενδεικτικά, στάθμιση αντιτιθέμενων συμφερόντων απεργού και εργοδότη, μέγεθος των ζημιογόνων συνεπειών της απεργίας στο κοινωνικό σύνολο κ.α.), οι προαναφερόμενες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν ενήργησαν κατά κατάχρηση δικαιώματος.
Συνακόλουθα, οι διατυπωθείσες στο πλαίσιο των ανωτέρω εκπομπών όλως μειωτικές για το κύρος της Δικαιοσύνης εκφράσεις περί «Αλβανίας του Χότζα», αλλά και χλευαστικές για το Πρωτοδικείο Αθηνών αναφορές περί του ότι δήθεν εκείνο ορίζει την τουριστική περίοδο της Χώρας, περί «ωραίας Δικαιοσύνης» κλπ., με ταυτόχρονη μάλιστα επαναλαμβανόμενη αναφορά στο όνομα της δικάσασας Δικαστή, εκφεύγουν προφανώς από τα όρια της καλόπιστης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων, ενώ παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο έλεγχος της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας ανατίθεται από το νόμο στα δικαστήρια και σε κανέναν άλλον, αλλά και το ότι η σχετική κρίση των δικαστών διαμορφώνεται σύμφωνα με το νόμο και τη φωνή της συνείδησής τους, ανεξαρτήτως του εάν αυτή είναι αρεστή ή όχι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας