Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο υπερεθνικιστής επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, «την έβγαινε» εδώ και καιρό στον υπερσυντηρητικό Νετανιάχου από τα... αριστερά

Σκάνδαλο διορισμών στο Ισραήλ

Οι... «καμπάνες» άρχισαν να ηχούν στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ παραμονή των Χριστουγέννων, περίπου 80 ημέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 17ης Μαρτίου, που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προκήρυξε προσβλέποντας σε μια τέταρτη και πιο ισχυρή θητεία.

Μέσα σε μια εξαιρετικά ρευστή συγκυρία λοιπόν εντός κι εκτός της χώρας -κι ενώ ο υπερεθνικιστής επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, «την έβγαινε» εδώ και καιρό στον υπερσυντηρητικό Νετανιάχου από τα... αριστερά (!), κατηγορώντας τον μάλιστα ανοιχτά την Τετάρτη για κοντόφθαλμη και αποτυχημένη πολιτική που θα προκαλέσει «διεθνές διπλωματικό τσουνάμι»- η αστυνομία του Ισραήλ εξαπέλυσε την ίδια ημέρα μια πρωτοφανή επιχείρηση, επισήμως κατά της διαφθοράς. Πρακτικά όμως το αποτέλεσμα ήταν να «ξεδοντιαστεί» το υπερεθνικιστικό κόμμα Ισραελ Μπεϊτένου τού... εσχάτως ενοχλητικού υπ. Εξωτερικών.

Συνολικά προσήχθησαν πάνω από 30 νυν και πρώην δημόσιοι λειτουργοί του Ισραήλ ως εμπλεκόμενοι σε μέγα σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ύψους εκατομμυρίων σέκελ, τα οποία -σύμφωνα με την αστυνομία- μεταφέρθηκαν παράνομα σε συνδέσμους φίλα προσκείμενους στο Ισραελ Μπεϊτένου, με αντάλλαγμα διορισμούς υμέτερων στο ισραηλινό Δημόσιο.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πρωτοκλασάτα στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος του Λίμπερμαν -η υφυπουργός Εσωτερικών Φαϊνά Κιρσενμπάουμ, ο πρώην υπουργός Τουρισμού Στας Μεσέζνικοφ και ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας τού Ισραελ Μπεϊτένου- καθώς επίσης οι πρώην πρόεδροι των ομοσπονδιών μπάσκετ και χάντμπολ, αλλά και πολλοί αξιωματούχοι εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη των Υψιπέδων του Γκολάν και της Δυτικής Οχθης.

Εκ των προσαχθέντων οι 24 παραμένουν προφυλακισμένοι και 4 έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οσοι κριθούν ένοχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για απάτη, απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο ίδιος ο Λίμπερμαν -που έχει στο πρόσφατο παρελθόν βρεθεί και ο ίδιος κατηγορούμενος σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά απηλλάγη- αρκέστηκε να πει πως θα αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών.

Το κόμμα του ωστόσο εξέδωσε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για πολιτικές, προεκλογικού τύπου διώξεις. Ηδη σε δημοσκόπηση-εξπρές του ραδιοφώνου του ισραηλινού στρατού το 40% των ψηφοφόρων τού Ισραελ Μπεϊτένου δήλωσαν ότι δεν είναι πλέον καθόλου σίγουροι πως θα το ξαναψηφίσουν.

Ομως το σκάνδαλο αυτό «μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς που δεν θα επηρεάσουν μόνο το Ισραελ Μπεϊτένου, αλλά κι άλλες πτυχές του πολιτικού χάρτη του Ισραήλ, κυρίως στην Κεντροαριστερά» σχολιάζει η «Haaretz» σε ανάλυσή της, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη διάφορες, ακόμη και παράταιρες, παραταξιακές προσεγγίσεις στην ισραηλινή πολιτική σκηνή -με τον Λίμπερμαν σε κομβικό ρόλο- που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια στον Νετανιάχου.

Τώρα, αντίθετα, «αυτός που θα μπορούσε να ωφεληθεί περισσότερο από την κατάρρευση της δημοτικότητας του Λίμπερμαν είναι το στρατόπεδο της υπερσυντηρητικής Δεξιάς» που πρεσβεύει ο Νετανιάχου, επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να καταφέρει να συμμαζέψει την κατάσταση στο δεξιό Λικούντ, το οποίο ετοιμάζεται αυτήν την εβδομάδα για τις κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές, αλλά ήδη φυλλορροεί -λόγω εσωτερικών διαφωνιών- σε επιφανή στελέχη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σκάνδαλο διορισμών στο Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας