Λίγες ώρες μετά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου, τα βλέμματα στρέφονται στην πολύπαθη Γάζα που έχει καταντήσει «κρανίου τόπος» από τους ισραηλινούς γενοκτονικούς βομβαρδισμούς.
Οι παλαιστινιακές αρχές καλούνται να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα στην διαλυμένη περιοχή, υπό την πίεση των αποδυναμωμένων πολιτικών οργανώσεων -συχνά με αντικρουόμενα συμφέροντα.
Οι παλαιστινιακές οργανώσεις δέχονται «ασφυκτικές πιέσεις» ώστε να ισορροπήσουν μεταξύ ενός σφοδρού πολέμου από το Ισραήλ, αλλά και των ανταγωνισμών στους κόλπους τους, μετά τις ισραηλινές δολοφονίες ανώτατων ηγετών, που κλυδωνίζουν τις ήδη αντιπαραθετικές σχέσεις.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, δρομολόγησε, χθες Τετάρτη, με εκτελεστικό διάταγμά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν το αξίωμά του μείνει «κενό», αποκλείοντας de facto τη Χαμάς από την εξουσία τη μεταβατική περίοδο.
Με βάση την τρέχουσα παλαιστινιακή νομοθεσία, θα ήταν ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (του κοινοβουλίου) αυτός που θα αναλάμβανε τα ηνία της Παλαιστινιακής Αρχής αν προέκυπτε κενό εξουσίας.
Όμως το ΠΝΣ, στο οποίο πλειοψηφία είχε η Χαμάς, δεν υπάρχει πλέον: ο Αμπάς το διέλυσε επίσημα το 2018, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον εντάσεων ανάμεσα στη Φάταχ, το κόμμα του, και τη Χαμάς, που εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007. Στις 3 Ιουλίου του 2009, οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθησαν μέλη της Χαμάς, τα οποία φέρονταν να ομολόγησαν ότι είχαν σκοπό να δολοφονήσουν επιφανείς αξιωματούχους του κόμματος του Αμπάς, στη Δυτική Όχθη.
Ο Αμπάς, 89 ετών, παραμένει στην εξουσία, μετά τη θεωρητική λήξη της θητείας του στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής τον Δεκέμβριο του 2009. Μέχρι σήμερα αντιστάθηκε σε όλες τις πιέσεις που του ασκήθηκαν να ονομάσει διάδοχο ή αντιπρόεδρο.
Τι προβλέπει το διάταγμα
Το εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε χθες προβλέπει ότι «αν η θέση του προέδρου της (παλαιστινιακής) Εθνικής Αρχής μείνει κενή, απόντος Νομοθετικού Συμβουλίου, την αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου (ΠΕΣ)».
Το ΠΕΣ είναι το κοινοβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), που έχει πάνω από 700 μέλη από τα παλαιστινιακά εδάφη και το εξωτερικό.
Η Χαμάς, που δεν ανήκει στην ΟΑΠ, δεν αντιπροσωπεύεται σε αυτό. Τα μέλη του ΠΕΣ δεν εκλέγονται, αλλά ονομάζονται· ο νυν επικεφαλής του Ράουαχι Φατού είναι στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, μέλος της παράταξής του, της Φάταχ, μάλλον άγνωστος στα παλαιστινιακά εδάφη και διεθνώς.
Το διάταγμα του Αμπάς προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εντός 90 ημερών το μέγιστο. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί, μόνο μια φορά, σε περίπτωση «ανωτέρας βίας», σύμφωνα με το κείμενο.
Στο προοίμιό του, το διάταγμα θίγει την τρέχουσα «λεπτή» φάση «της ιστορίας της πατρίδας και της παλαιστινιακής υπόθεσης», αναφερόμενο προφανώς στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με φόντο τον αδελφοκτόνο διχασμό της Χαμάς και της Φάταχ, που δεν λέει να τελειώσει.
Η δημοσιοποίηση του κειμένου έγινε την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά του Λιβάνου, έπειτα από έναν χρόνο εχθροπραξιών που μετατράπηκαν τον Σεπτέμβριο σε ανοικτό πόλεμο.
Η Παλαιστινιακή Αρχή φαντάζει πιο αποδυναμωμένη παρά ποτέ: δεν είναι καν σε θέση να καταβάλλει μισθοδοσία στους λειτουργούς της, ενώ απειλείται από τα σχέδια προσάρτησης όλης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης η τμημάτων της, που κρύβει ολοένα λιγότερο πλέον η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το Ισραήλ επιτίθεται διαρκώς
Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τον θάνατο εννέα ανθρώπων σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο βομβαρδισμός έπληξε καταφύγιο εκτοπισμένων σε σχολείο στη συνοικία Νταράζα.
Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «εξάλειψε τον τρομοκράτη Μουράντ Ραζούμπ στη Γάζα, έναν από τους δυο δράστες βομβιστικής επίθεσης που είχε προκαλέσει κάπου δέκα τραυματισμούς στη Μπεερσέβα», στο νότιο Ισραήλ, «τον Μάιο του 2002».
Η ίδια πηγή έκανε επίσης λόγο για βομβαρδισμούς στην περιοχή επιχειρήσεων όπου βρίσκονται η Τζαμπάλια και η Μπέιτ Λάχια, επίσης στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.
«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης» διεξήχθησαν «αεροπορικά πλήγματα» και «εμπλοκές εκ του συστάδην για την εξάλειψη τρομοκρατών», σύμφωνα με τον στρατό. Η ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για «τρομοκράτες της Χαμάς (που) εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους από το ινδονησιακό νοσοκομείο».
«Έτοιμη» για διαπραγματεύσεις εκεχειρίας δηλώνει Χαμάς
Η Χαμάς από την πλευρά της κατήγγειλε τη «συνέχιση της εγκληματικής επιχείρησης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» από τον ισραηλινό στρατό.
Νωρίτερα χθες, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς εξήρε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο τη συμφωνία κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και διαβεβαίωσε πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι «έτοιμο» να διαπραγματευτεί ανάλογη συμφωνία στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πολιτική προστασία από την πλευρά της ανέφερε πως δεν λειτουργεί πλέον παρά μόλις ένα ασθενοφόρο στο σύνολο της περιοχής, ελλείψει πετρελαίου κίνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας