Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Gaza
Παλαιστίνια παιδιά με χρόνιες ασθένειες κάθονται με τους συγγενείς τους προτού φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για θεραπεία στο εξωτερικό, Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024. | AP Photo/Abdel Kareem Hana
Η πρώτη ιατρική εκκένωση από τον Μάιο

Παιδιά από τη Γάζα με καρκίνο απομακρύνθηκαν, αλλά εκατοντάδες παραμένουν

Σύμφωνα με το Ισραήλ απομακρύνθηκαν 68 άρρωστα και τραυματισμένα παιδιά με συνοδούς τους, ενώ ο επικεφαλής των νοσοκομείων της Γάζας μίλησε για 21 εκκενώσεις • Περίπου 980 παιδιά υποφέρουν από καρκίνο στην πολύπαθη Γάζα •Σκηνές δράματος στα νοσοκομεία με γονείς που αποχωρίζονταν τα παιδιά τους

Οι ισραηλινές αρχές έκαναν σήμερα γνωστό ότι 68 άρρωστα και τραυματισμένα παιδιά και οι συνοδοί τους επιτράπηκε να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και να εισέλθουν στην Αίγυπτο, στην πρώτη ιατρική εκκένωση από τον Μάιο, οπότε έκλεισε το μοναδικό ταξιδιωτικό πέρασμα της περιοχής. Πρόκειται για αριθμό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τους 21, που ανακοίνωσε ο επικεφαλής των νοσοκομείων της Γάζας.

Η COGAT, το ισραηλινό στρατιωτικό όργανο που είναι αρμόδιο για τις Παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκκένωση πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και τη διεθνή κοινότητα.

Τα παιδιά και οι συνοδοί τους έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ και οι ασθενείς επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο και περαιτέρω στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη.

Λόγω του πολέμου και του ανελέητου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές δυνάμεις έχει καταστραφεί ο τομέας της υγείας της Γάζας και τα περισσότερα νοσοκομεία είτε αναγκάστηκαν να κλείσουν είτε υπολειτουργούν. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων επειγόντων περιπτώσεων.

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, το μόνο διαθέσιμο για τους ανθρώπους να ταξιδέψουν μέσα ή έξω, έκλεισε αφού οι ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν στις αρχές του περασμένου μήνα. Η Αίγυπτος αρνήθηκε να ανοίξει ξανά την πλευρά της διάβασης έως ότου η πλευρά της Γάζας επιστραφεί στον παλαιστινιακό έλεγχο.

Έξι από τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νασέρ από το νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Πέντε έχουν κακοήθη περιστατικά καρκίνου και ένα πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή η εκκένωση οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Νασέρ την Πέμπτη, ο Δρ Mohammed Zaqout, επικεφαλής των νοσοκομείων της Γάζας, είπε ότι η εκκένωση των 21 παιδιών νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τον ΠΟΥ και τρεις αμερικανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ο Zaqout είπε ότι περισσότεροι από 25.000 ασθενείς στη Γάζα χρειάζονται θεραπεία στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων περίπου 980 παιδιών με καρκίνο, το ένα τέταρτο των οποίων χρειάζεται «επείγουσα και άμεση εκκένωση».

Είπε ότι οι περιπτώσεις που συμπεριλήφθηκαν στην εκκένωση της Πέμπτης είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό» και ότι η περίπλοκη διαδρομή μέσω του Κερέμ Σαλόμ και προς την Αίγυπτο δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στο πέρασμα της Ράφα.

Σκηνές δράματος

Παλαιστίνιοι γονείς αποχαιρετούν τον άρρωστο γιο τους πριν φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας για να λάβει θεραπεία στο εξωτερικό μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024. | AP Photo/Abdel Kareem Hana

Τα μέλη των οικογενειών αποχαιρέτησαν με δάκρυα τα παιδιά καθώς αυτά και οι συνοδοί τους έφευγαν από το Νοσοκομείο Ναέρ στη Χαν Γιουνίς, μια πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με προορισμό το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Στο νοσοκομείο Νασέρ πολλές από τις οικογένειες εμφανίστηκαν ανήσυχες. Οι περισσότεροι συγγενείς έπρεπε να μείνουν πίσω και ακόμη και αυτοί που επιτρεπόταν να συνοδεύσουν τους ασθενείς δεν γνώριζαν τον τελικό προορισμό τους.

Ο Νουρ Αμπού Ζαχρί έκλαιγε καθώς φιλούσε τη μικρή του κόρη για να της πει αντίο. Το κορίτσι έχει σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Είπε ότι δεν πήρε άδεια να φύγει από τη Γάζα μαζί της, αν και η μητέρα της τα κατάφερε. «Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες και δεν υπάρχει λύση για τα νοσοκομεία εδώ», είπε.

Η Kamela Abukweik ξέσπασε σε κλάματα αφού ο γιος της επιβιβάστηκε στο λεωφορείο που κατευθυνόταν προς τη διάβαση με τη μητέρα της. Ούτε αυτή ούτε ο σύζυγός της είχαν άδεια να φύγουν. «Έχει όγκους απλωμένους σε όλο του το σώμα και δεν ξέρουμε ποιος είναι ο λόγος. Και έχει συνεχώς πυρετό», είπε. «Ακόμα δεν ξέρω πού πηγαίνει».

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Τραγικές ελλείψεις

Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ανατολική Μεσόγειο, Hanan Balkhy, χαιρέτισε τα νέα για την εκκένωση των παιδιών, αλλά σημείωσε ότι «περισσότεροι από 10.000 ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη εκτός της Λωρίδας. Από τα 13.872 άτομα που υπέβαλαν αίτηση για ιατρική εκκένωση από τις 7 Οκτωβρίου, μόνο το 35% έχει εκκενωθεί».

«Πρέπει να δημιουργηθούν επειγόντως ιατρικοί διάδρομοι εκκένωσης για τη διαρκή, οργανωμένη, ασφαλή και έγκαιρη διέλευση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από τη Γάζα μέσω όλων των πιθανών διαδρομών», είπε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι οι άνθρωποι «χρειάζονται απεγνωσμένα υγειονομική περίθαλψη».

«Μόνο ένα κλάσμα των κέντρων υγείας της UNRWA λειτουργούν. Η ασφαλής και διαρκής πρόσβαση σε βοήθεια δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι 18 ασθενοφόρα, ή το 36% του στόλου της, έχουν σταματήσει να λειτουργούν στη Γάζα λόγω έλλειψης καυσίμων.

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί

Την Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός διέταξε νέες εκκενώσεις από τις γειτονιές της πόλης της Γάζας που βομβαρδίστηκαν έντονα και εκκενώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις αρχές του πολέμου. Οι τελευταίες εντολές ισχύουν για τη Σιτζάγια και άλλες γειτονιές όπου οι κάτοικοι ανέφεραν ισχυρούς βομβαρδισμούς την Πέμπτη.

Οι πρώτοι ανταποκριτές της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας είπαν ότι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πέντε σπίτια, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έξι. Ανέφερε ότι οι διασώστες εξακολουθούν να σκάβουν τα ερείπια για να βρουν επιζώντες.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς είπε ότι η επίθεση οδήγησε σε «έναν αριθμό μαρτύρων και ανάγκασε χιλιάδες Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή υπό την πίεση των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών των ανυπεράσπιστων αμάχων».

«Αυτή είναι μια συνέχεια της γενοκτονίας της φασιστικής κατοχικής κυβέρνησης κατά του παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας, με την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής διοίκησης, η οποία είναι εταίρος σε αυτά τα εγκλήματα».

Η Χαμάς πρόσθεσε ότι η επανειλημμένη επίθεση σε «πόλεις, καταυλισμούς και συνοικίες, και η σκόπιμη δολοφονία αμάχων και η καταστροφή υποδομών» ήταν μέρος μιας «φασιστικής πολιτικής» για την αύξηση του πόνου των Παλαιστινίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παιδιά από τη Γάζα με καρκίνο απομακρύνθηκαν, αλλά εκατοντάδες παραμένουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας