Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τα φονικά πλήγματά του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κατά τον τέταρτο μήνα του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, πριν από την είσοδο χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο έδαφος αυτό φαρμάκων που προορίζονται για τους ισραηλινούς ομήρους και αρωγής για τους παλαιστίνιους αμάχους.
Την ώρα που ο πόλεμος δημιουργεί φόβους για ανάφλεξη στην περιοχή, οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για μια νέα επίθεση εναντίον ενός «αμερικανικού πλοίου» στα ανοικτά της Υεμένης, αφού χαρακτηρίσθηκαν από τις ΗΠΑ «τρομοκρατική» οντότητα.
Σύμφωνα με παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν ξανά έναν τομέα κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς όπου κρύβονται, σύμφωνα με το Ισραήλ, αξιωματούχοι του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάνοντας λόγο για «την πιο δύσκολη και πιο έντονη νύχτα» ισραηλινών βομβαρδισμών στη Χαν Γιουνίς από την αρχή του πολέμου, η Χαμάς ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 81 Παλαιστινίων σ' αυτή την πόλη, όπου επικεντρώνονται οι μάχες, και αλλού στη λωρίδα της Γάζας.
Οι Ισραηλινοί «μας είπαν να πάμε στον νότο, πήγαμε στον νότο, αλλά δεν υπάρχει κανένα σίγουρο μέρος στη Γάζα. Όλα γίνονται στόχοι», λέει η Ουμ Μοχάμαντ Αμπού Όντεχ, η οποία διέφυγε από το Μπεΐτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να πάει στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Ο πόλεμος, ο οποίος έχει προκαλέσει καταστροφές στο παλαιστινιακό έδαφος και τον εκτοπισμό πάνω από το 80% του πληθυσμού, ξέσπασε από μια χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στο νότιο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχων, οι οποίοι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημα στοιχεία.
Περίπου 250 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Γάζα στη διάρκεια της επίθεσης, περίπου 100 από τους οποίους απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 132 παραμένουν κρατούμενοι και 27 απ' αυτούς φέρονται να έχουν σκοτωθεί, ενώ κατά τον στρατό του, 193 μέλη του έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την αρχή της χερσαίας επίθεσής του στις 27 Οκτωβρίου.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίσθηκε να εξοντώσει τη Χαμάς, η οποία πήρε την εξουσία στη Γάζα το 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της ισλαμιστικής οργάνωσης, 24.448 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο παλαιστινιακό έδαφος, όπου ο ΟΗΕ έχει κάνει λόγο για «κίνδυνο λιμού» και «θανάσιμων επιδημιών».
Στο κέντρο της Γάζας, Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στον οδό Σαλαντίν.
«Οι (ισραηλινές) δυνάμεις κατοχής άφησαν πίσω τους ένα σεισμό. Είναι χειρότερα από σεισμό. Εξακολουθούν να υπάρχουν μάρτυρες κάτω από τα συντρίμμια και πτώματα σε αποσύνθεση», λέει ο Αζίζ αλ-Μουσάνταρ μπροστά από κατεστραμμένες πολυκατοικίες.
Οι βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες συνοικίες, έχουν προκαλέσει μια μείζονα ανθρωπιστική κρίση και έχουν θέσει εκτός λειτουργίας περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία στο παλαιστινιακό έδαφος, στο οποίο το Ισραήλ επιβάλλει αποκλεισμό από το 2007 και πλήρη πολιορκία από τις 9 Οκτωβρίου.
Εδώ και έξι ημέρες, υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του Ίντερνετ και των τηλεφωνικών επικοινωνιών σ' αυτό το μικρό έδαφος των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι.
Την Τρίτη, ο μεσολαβητής από το Κατάρ ανακοίνωσε μια συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την είσοδο φαρμάκων για τους ομήρους με αντάλλαγμα βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα.
Οι αυτοκινητοπομπές με τα φάρμακα και την ανθρωπιστική βοήθεια «εισήλθαν στη Γάζα», έγραψε στην πλατφόρμα X ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάζεντ αλ-Ανχάρι, χωρίς να διευκρίνισει αν τα φάρμακα παραδόθηκαν στους ομήρους.
Τουλάχιστον ένα τρίτο των ομήρων πάσχουν από χρόνιες νόσους και χρειάζονται θεραπεία, σύμφωνα με τη συλλογικότητα των οικογενειών των ομήρων «Φέρτε τους σπίτι τώρα».
Στο Νιρ Οζ, ένα κιμπούτς κοντά στη Γάζα, η συλλογικότητα οργανώνει συμβολικά γενέθλια για τον πιο μικρό όμηρο, τον Κφιρ Μπίμπας, ο οποίος απήχθη, ενώ ήταν σχεδόν εννέα μηνών και του οποίου τα γενέθλια είναι σήμερα.
Η Χαμάς ανακοίνωσε τοn Νοέμβριο το θάνατο ενός μωρού, του αδελφού του και της μητέρας του, που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την οργάνωση, από ισραηλινό βομβαρδισμό. Το Ισραήλ δεν το έχει επιβεβαιώσει.
Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που βρίσκεται από το 1967 υπό ισραηλινή κατοχή, 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ισραηλινού στρατού και στη διάρκεια μαχών στις περιφέρειες της Ναμπλούς και της Τουλκαρέμ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Ο στρατός, ο οποίος από τις 7 Οκτωβρίου έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη, παρουσίασε τον έναν από τους νεκρούς μαχητές ως τον αρχηγό ενός «τρομοκρατικού πυρήνα», ο οποίος «σχεδίαζε επικείμενη επίθεση μεγάλης έκτασης».
Η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για επέκταση της σύγκρουσης με τις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ και τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι προειδοποίησε πως η πιθανότητα ενός πολέμου «μέσα στους προσεχείς μήνες» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο είναι σήμερα «πολύ πιο αυξημένη».
Δραματικές περιγραφές στελέχους του ΠΟΥ
Στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αρμόδιο για τον συντονισμό των ομάδων του στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε πως είδε ασθενείς που απλά «περίμεναν τον θάνατο» σε νοσοκομεία του θυλάκου, η λειτουργία των οποίων αντιμετωπίζει αδιανόητα προβλήματα εξαιτίας του πολέμου, μιλώντας στον Τύπο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Έπειτα από πέντε εβδομάδες στον παλαιστινιακό θύλακο, ο Σον Κέισι, συντονιστής του ΠΟΥ, είπε πως καθημερινά έβλεπε σε νοσοκομεία ασθενείς με «πολύ σοβαρά εγκαύματα», με «ανοιχτά κατάγματα», που περίμεναν «ώρες και μέρες» για να τους προσφερθούν φροντίδες. «Συχνά ζητούσαν από μένα τροφή ή νερό», κάτι που «δείχνει το επίπεδο της απελπισίας», συνέχισε.
Ο κ. Κέισι υπογράμμισε πως μπόρεσε να επισκεφθεί μόλις τα έξι από τα 16 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας όπου συνεχίζεται η δραστηριότητα. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, στον θύλακο λειτουργούσαν 36.
«Αυτό που είδα προσωπικά είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης του συστήματος υγείας», συνόψισε, ταυτόχρονα με «τη μείωση της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας (της Γάζας)».
«Προσπαθούσαμε καθημερινά, για επτά ημέρες, να παραδώσουμε καύσιμα και εφόδια βόρεια της πόλης της Γάζας. Κάθε μέρα, τα αιτήματά μας απορρίπτονταν», αφηγήθηκε.
Στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, η έλευση τραυματιών είναι ασταμάτητη, ενώ το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μειωθεί στο ελάχιστο, καθώς τα μέλη του, όπως η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους.
Ο κ. Κέισι είπε πως είδε ασθενείς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας απλά να «περιμένουν τον θάνατο σ’ ένα νοσοκομείο χωρίς καύσιμα, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας