Μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας συνεχίζονται οι σκληρές μάχες ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, που έχει σκοτώσει πάνω από 11.000 Παλαιστίνιους -μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 4.500 παιδιά- και αναθεώρησε προς τα κάτω, στους 1.200 των ανθρώπων, ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Από χθες εγείρονται φόβοι για χιλιάδες αμάχους, μέχρι και 50.000, που έχουν βρει καταφύγιο στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, το «Αλ Σίφα». Γιατροί κάνουν λόγο για καταστροφική, καθώς οι επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων του «εντάθηκαν δραματικά» τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι επιχειρήσεις στο νοσοκομειακό συγκρότημα διακόπηκαν σήμερα, επειδή εξαντλήθηκαν πλήρως τα καύσιμα. «Οι δυνάμεις κατοχής πυροβολούν τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στο συγκρότημα, πράγμα που περιορίζει τη δυνατότητά μας να κινούμαστε από το ένα τμήμα στο άλλο. Μερικοί προσπάθησαν να φύγουν από το νοσοκομείο και τους πυροβόλησαν», είπε ο Ασράφ αλ-Κίντρα στο Reuters προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ηλεκτρικό ούτε Ίντερνετ.
Η κυβέρνηση της Χαμάς και ο διευθυντής του νοσοκομείου ανέφεραν ότι από τον βομβαρδισμό της Παρασκευής στη βασική υγειονομική μονάδα σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι. Ο τελευταίος τόνισε τα εξής: «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε αρχίσει να χάνουμε ζωές. Οι ασθενείς πεθαίνουν λεπτό προς λεπτό, τα θύματα και οι τραυματίες πεθαίνουν επίσης - ακόμη και τα μωρά στις θερμοκοιτίδες. Χάσαμε ένα μωρό στη θερμοκοιτίδα, χάσαμε επίσης έναν νεαρό άνδρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας».
«Ο περίβολος του νοσοκομείου έχει αποκλειστεί και τα κτίρια του νοσοκομείου είναι στο στόχαστρο. Κάθε άτομο που κινείται εντός του συγκροτήματος στοχοποιείται» σημείωσε μέσα από το νοσοκομείο ο διευθυντής του σημειώνοντας πως αυτό έχει μείνει χωρίς ρεύμα, διαδίκτυο, νερό και ιατρικές προμήθειες.
Μετά τον Ερυθρό Σταυρό και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου υποστήριξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι τα νοσοκομεία της Γάζας αποτελούν «σκόπιμο στόχο» του Ισραήλ για να εξαναγκαστούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τη Γάζα.
Καταγγελίες για χρήση λευκού φωσφόρου
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταγγελίες για χρήση λευκού φωσφόρου στο «Αλ Σίφα». Η Μάι αλ-Κάιλα, Παλαιστίνια γιατρός, διπλωμάτης και πολιτικός, κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας με λευκό φώσφορο.
«Πρόκειται για ένα διεθνώς απαγορευμένο όπλο. Αναρωτιόμαστε ποιος είναι υπεύθυνος να θέσει το Ισραήλ προ των ευθυνών του για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Σίφα με λευκό φώσφορο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, καταγγέλλοντας τις ισραηλινές δυνάμεις για τη γενοκτονία στη Γάζα.
«Ο αναπόφευκτος θάνατος έχει γίνει η μοίρα των ασθενών στα νοσοκομεία της Γάζας - και θεωρούμε υπεύθυνο γι' αυτό το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα» συμπλήρωσε.
Ομάδες δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα και τον Λίβανο τον τελευταίο μήνα. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί τον ισχυρισμό αυτό.
Ισραηλινό πλήγμα σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ - Νέο μήνυμα από τον Ιρανό πρόεδρο
Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε ορισμένες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο -στρατιωτικές θέσεις, αποθήκες πυρομαχικών και «υποδομές πληροφοριών που βοηθούσαν τη Χεζμπολάχ να διεξάγει αναγνώριση και να διοχετεύει την τρομοκρατία εναντίον του Ισραήλ»-, σε αντίποινα για επιθέσεις με drone και πυραύλους, σύμφωνα με τις IDF.
Χεζμπολάχ και Ισραήλ ανακοίνωσαν χθες επιτυχείς επιθέσεις εγείροντας εν μέσω σοβαρών ανησυχιών ότι οι πέντε εβδομάδες πολέμου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.
Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως «η Γάζα δεν είναι μια αρένα για λόγια. Θα πρέπει να είναι για δράση». «Σήμερα η ενότητα των ισλαμικών χωρών είναι πολύ σημαντική». «Η Αμερική λέει πως δεν θέλει μια επέκταση του πολέμου και έχει στείλει μηνύματα [προς την κατεύθυνση αυτή] στο Ιράν και σε αρκετές χώρες. Όμως αυτές οι δηλώσεις δεν συμβαδίζουν με τις ενέργειες της Αμερικής», δήλωσε ο Εμπραχίμ Ραϊσί.
«Η πολεμική μηχανή στη Γάζα είναι στα χέρια της Αμερικής, η οποία εμποδίζει μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επεκτείνει τον πόλεμο. Ο κόσμος πρέπει να δει το αληθινό πρόσωπο της Αμερικής» είπε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης τα οποία μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση της χώρας του.
Έκτακτη σύνοδος των Αράβων ηγετών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει σήμερα στην σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που επρόκειτο αρχικά να συνεδριάσουν χωριστά, αλλά το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως θα συνεδριάσουν μαζί, ώστε να υπάρξει «μια ενοποιημένη συλλογική θέση που να εκφράζει την κοινή αραβική και μουσουλμανική βούληση σχετικά με τα επικίνδυνα και χωρίς προηγούμενο γεγονότα που παρατηρούνται στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη», μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συζητήσει «την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στη διεθνή σκηνή για να μπει τέλος στην επίθεση, να υποστηριχθούν η Παλαιστίνη και ο λαός της, να καταδικασθεί η ισραηλινή κατοχή και να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της», δήλωσε προχθές ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Χόσαμ Ζακί.
Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε πωςδεν περιμένει «τίποτα» απ' αυτή τη συνάντηση. «Δεν ελπίζουμε τίποτα από τέτοιες συναντήσεις», οι οποίες ουδέποτε έφεραν αποτελέσματα, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό. «Το γεγονός ότι η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται έπειτα από 35 ημέρες (πολέμου)» είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη, πρόσθεσε.
Απάντηση Νετανιάχου στον Μακρόν, που ζητά να σταματήσουν οι δολοφονίες αμάχων
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως «η ευθύνη για οποιοδήποτε κακό παθαίνουν άμαχοι βαραίνει τη Χαμάς», η οποία προκάλεσε τον πόλεμο με τη «βάρβαρη δολοφονία εκατοντάδων ισραηλινών αμάχων» και χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους και ομήρους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».
Με τους παραπάνω ισχυρισμούς απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο, που παρότρυνε χιες σε συνέντευξή του στο BBC το Ισραήλ «να σταματήσει» τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους, αν και συμμερίστηκε την «οδύνη» του αλλά και «η «βούλησή» να απαλλαχτεί από την «τρομοκρατία», καθώς «ξέρουμε τι σημαίνει τρομοκρατία στη Γαλλία».
Όμως, «de facto σήμερα είναι οι άμαχοι αυτοί που βομβαρδίζονται. Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται». Και για αυτό «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία» και «καμιά νομιμοποίηση», «παροτρύνουμε λοιπόν το Ισραήλ να σταματήσει».
Η «αντίδραση στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, επειδή διεξάγεται από μια δημοκρατία, πρέπει να συμμορφώνεται στους διεθνείς κανόνες του πολέμου και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», έκρινε ο Εμανουέλ Μακρόν. Όταν ρωτήθηκε αν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο από το Ισραήλ, απάντησε πως δεν είναι δικαστής.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από μια ανθρωπιστική παύση καταρχήν» και κατόπιν «κατάπαυση του πυρός, που θα επιτρέψει την προστασία όλων των αμάχων που δεν έχουν καμιά σχέση με τους τρομοκράτες», επέμεινε. «Είναι αδύνατο να εξηγήσουμε πως θέλουμε να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας σκοτώνοντας αθώους», συμπλήρωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας